Mielestäni kunnanvaltuuston tulee saada päätöksentekoa varten käyttöönsä kaikki se aineisto ja tieto, joka on päätöksentekoa varten tarpeen. Kunnanhallituksen lakisääteinen tehtävä on valmistella kunnanvaltuuston päätökset.
Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti marraskuussa, että Talousarviosta 2021 ja taloussuunnitelmasta 2021-2023 jätetään pois neljän investointihankkeen kustannukset (lukio, Rajamäen kampus, Lepsämän koulu ja Urheilupuiston koulu).
Vielä kesällä nuo neljä hanketta olivat mukana talousarvioehdotuksessa. Niiden kokonaisarvo oli noin 60 milj. euroa. Valtuusto päättikin marraskuussa, että talousarvion ja taloussuunnitelman investointiosaa täydennetään näillä neljällä hankkeella, kun palveluverkkopäätökset on tehty.
Kunnanhallitus teki omalta osaltaan päätökset palveluverkosta 30.11.2020. Talousarvio ja taloussuunnitelma olisi ollut varsin yksinkertaisesti päivitettävissä päätösten jälkeen. Puolet hankkeista pysyi muuttumattomina ja kahteen hankkeeseen tuli muutoksia – ja muutosten kustannusvaikutukset oli laskettu kunnanhallitukselle huomattavasti tarkemmin kuin normaalisti tavoitearvioon tehdään. Talousarviossa tulevien vuosien investointikustannukset on yleensä arvioitu hyvin karkealla tasolla, mutta ymmärrys ja tieto kokonaiskustannuksista on oleellista ja tärkeää.
Kysyin jo aiemmin kunnanvirastolta, että miten ja milloin nuo puuttuvat kustannukset tuodaan kunnanhallituksen siunattaviksi ja siten esiteltäviksi valtuustolle. Mitään ei tapahtunut ja kun tämän päiväisen kunnanhallituksen asialistallakaan ei ollut tavoitearvion ja tavoitesuunnitelman päivittämistä pave-päätösten vaikutuksilla, niin ehdotin kunnanhallituksen kokouksessa asian lisäämistä listalle. Esitys hävisi äänin 6-5. Tämä tarkoittaa, että keskiviikkona 16.12. kunnanvaltuustolle esitetään kunnanhallituksen palveluverkkosuunnitelma, mutta kenelläkään ei ole tietoa, mitkä ovat esityksen kustannusvaikutukset ja miten ne jakautuvat taloussuunnitelmavuosille 2021-2023. Kunnanvaltuuston pitää tehdä lopullinen päätös palveluverkosta, mutta talousarviokirjassa on niiden osalta noin 60-70 milj. euron aukko.
Tämä on niin käsittämätön ja erikoinen tilanne, että jätin eriävän mielipiteen kunnanhallituksen pöytäkirjaan. Mikä voi olla syynä, että kunnanhallitus kieltäytyy käsittelemästä asiaa ja antamasta valtuustolle tietoa, jota valtuusto on nimenomaisesti edellyttänyt – ja joka kaiken järjen mukaan pitäisi sille esittää? Vastaus ei ole se, että talousarvio päivitetään valtuuston päätösten jälkeen. Sehän tehdään joka tapauksessa – mitä valtuusto sitten esittääkin, mutta valtuuston täytyy tietää mitä kunnanhallitus valtuustolle esittää – myös kustannukset.
Tulin johtopäätökseen, että koska olin aiemmin äänestänyt kunnanhallituksessa hajautetun lukion puolesta, niin tämänkin ehdotuksen katsottiin olevan jonkinlainen kannanotto jonkin erityisen lukiovaihtoehdon puolesta. Totesinkin tänään, että olisin tehnyt vastaavan esityksen ja vaatinut valtuustolle annettavaksi tieto palveluverkkokustannuksista, olisi kunnanhallituksen lukiopäätös ollut sitten mikä tahansa. Tai jos kyse olisi ollut vesitorni-investoinnista, jonka kustannuksia ei haluttaisi tai viitsittäisi näyttää valtuustolle.
Tämä lukiohärdeli näyttää vaikuttavan kaikkeen älylliseen ja älyttömään. Onneksi asia saanee päätöksen ylihuomenna ja voimme palata normaaliin.
Tässä joka tapauksessa eriävä mielipide, jonka tänään jätin:
Nurmijärven kunnanhallitus 14.12.2020
Eriävä mielipide kunnanhallituksen päätökseen työjärjestysesitykseen liittyen
Kunnanhallitus päätti äänin 6-5 olla ottamatta asialistalle asiaa ”Talousarvion ja taloussuunnitelman täydentäminen kunnanhallituksen pave-päätösten perusteella”.
Kunnanvaltuusto on päättänyt 11.11.2020, että palveluverkkopäätösten jälkeen täydennetään Talousarvioon 2021 ja taloussuunnitelmaan 2021-2023 palveluverkkopäätösten alaiset investointikohteet.
Kunnanhallitus on tehnyt 30.11.2020 päätökset palveluverkkoon liittyen, mutta näiden päätösten mukaisia vaikutuksia Talousarvioon 2021 ja taloussuunnitelmaan 2021-2023 ja täydennyksiä investointiosaan ei ole käsitelty – vastoin valtuuston päätöstä. Talousarvio ja taloussuunnitelma ovat näiltä osin täysin avoimet, vaikka kunnanhallitus on kyseiset päätökset tehnyt.
Päättäessään olla käsittelemättä asialistalle esitettyä asiakohtaa, kunnanhallitus teki mahdottomaksi päivittää talousarvio ja taloussuunnitelma valtuuston edellyttämällä tavalla ja valtuusto joutuu käsittelemään kokouksessaan 16.12.2020 palveluverkkosuunnitelmaa ilman tietoa, mitkä kunnanhallituksen palveluverkkosuunnitelmaesityksen vaikutukset talousarvioon ja taloussuunnitelmaan ovat. Kuntalain mukaan kunnanhallitus vastaa valtuuston päätösten valmistelusta. Kunnanhallituksen päätös 14.12.2020 johtaa tietoisesti tilanteeseen, jossa valtuustolle ei valmistella ja esitetä oleellista päätöksentekoon vaikuttavaa aineistoa, jota valtuusto on erikseen edellyttänyt.