Oulu Comics 2016 eli visiitti valkeaan kaupunkiin

15025187_10154567029491877_6068755705220750635_o

Miehet mustissa  J.A.Mäki ja herra Hööki signeeravat.     Kuva: T.Kokkila

Männä viikonloppuna tuli käytyä synnyinkaupunki Oulussa ja viidensillä Oulun sarjakuvafestivaaleilla.

Perjantai-iltana ehdittiin nippa nappa Ilpo Koskelan 35-vuotisjuhlanäyttelyn avajaisiin. Oululaisen sarjakuvaneuvoksen retrospektiivinen näyttely on avoinna Valveessa 27.11. saakka.

Lauantaina astuin festivaalilavalle sarjakuvataiteilija, kuvataiteilija, rokkimies Jyrki Mäen kanssa. Pikakomennuksena varavaramiehenä haastatteluaktin suoritti Timo Kokkila – Peräsmiehen “isä” ja monella tapaa ansioitunut sarjakuva-aktiivi.

Muutamia mielenkiintoisia luentoja tuli kuunneltua ja useita sarjakuvatuttavuuksia solmittua.

Tällaisen tekstin olin väsännyt festarijulkaisuun tuohon haastatteluun liittyen. Tulkoon nyt tähän tallennettua:

70-luvun alussa Paulaharjun kansakoulun 2. luokalleni tuli uusi oppilas. Muut natiaiset olimme kuluneesti sanottuna vaahtosammuttimen kokoisia. Uusi luokkakaveri Jyrki Mäki oli jo silloin kaappikellokokoa.

Istuimme Jyrkin kanssa takapulpeteissa – ja piirsimme. Ihailin hänen pyöreällä tyylillä piirtämiä pistoolimiehiä. Paperin kulutus oli huomattavaa. Itse rustasin äitimuorin töistä tuomien makulatuuripapereiden kääntöpuolille 64-sivuisiä lännensarjakuvalehtiä. Jyrki piirusteli vimmalla oman äitinsä tuomiin makkarakäärepapereihin.

Piirtämisen ohella kunnostauduimme välitunnilla erikoisessa kamppailulajissa. Jyrki jykevänä kaverina toimi ratsuna ja minä olin köykäisempänä reppuselässä. Parit iskivät yhteen ja olimme kutakuinkin voittamattomia. Nykyään tuollaiset välituntireipastelut on varmaan asetuksella kielletty.

Nelosluokan jälkeen tiet erkanivat. Minä menin Tuiraan oppikouluun ja Jyrki johonkin toiseen suuntaan. Suurinta osaa noista kansakoulun luokkakavereista en 70-luvun alun jälkeen ole tavannut lainkaan. Jyrkin tekemisiä Radiopuhelimissa ja Huutajissa toki pystyi seuraamaan, mutta jälleennäkemisen koimme vasta 2011 Helsingin kirjamessuilla, kun hänen esikoissarjakuvateoksensa ilmestyi.

Omalta osaltani käänteentekevä ja loppuelämääni vaikuttanut kädenojennus tapahtui Olhavan Teboililla kesällä 1981. Tartuin silloin Pahkasika-lehden hempeäkantiseen nro 9:ään. Se oli ihastusta ensi selailulla. Seuraavana vuonna julkaistiin ensimmäiset tekeleeni Pahkasiassa ja sitä riemua riitti julkaisun loppumetreille vuoteen 2000. Mukana olin Pitkänokilla myös vuoden 2015 joukkorahoitus-Pahkiksessa.

Pahkasikaan tein alussa sekalaisia teksti/kuva-juttuja, irrallisia strippejä ja muutamia sivun mittaisia erillissarjiksia. Piirsin myös muihinjulkaisuihin mm. silloisen työnantajani henkilöstölehteen. Pitempien ja työläämpien sarjakuvien laatiminen ei luonnistanut. Päätoimittaja Paretskoi kiteytti asian kutakuinkin näin: ”Hyvä mies, lopeta sarjakuvien piirtäminen ja ryhdy käsikirjoittajaksi. Piirustuksesi ovat korkeintaan maakuntatasoa, mutta jutut menevät heittämällä lehteen, kun hankin niille pätevän piirtäjän.” Teinkin sitten puolikymmentä Peräsmies-käsikirjoitusta, jotka hahmon luoja Timo Kokkila piirsi Pahkikseen.

Paretskoin isällisestä ohjauksesta huolimatta en luopunut piirtämisestä, mutta keskityin Pitkänokkiin ja ne Pahkikseenkin kelpasivat. Pahkasika oli Pitkänokille luonteva julkaisukanava. Lehden lopettamisen jälkeen piirtämiseni meni jäihin liki 10 vuodeksi. Uuden startin Pitkänokat saivat, kun ryhdyin kuntavaaliehdokkaaksi 2008 ja ryhdyin piirtämään strippejä säännöllisesti web-sivuilleni. Vuoden 2016 alussa niitä oli kertynyt liki 400 kappaletta ja kun tuli tieto mittavasta Pahkasika 40 vuotta –näyttelystä, niin kasasin Pitkänokasta 64-sivuisen strippikokoelman, jonka julkaisin näyttelyn aattona.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.