Kunnanjohtajan läksijäiset, Turus-loikkaus ja Kaita polku

file-2.jpeg

Nurkkarin Maken näkemys eläkkeelle jäävästä kahdeksannesta veljeksestä.

Nurmijärven kunnanjohtaja Kimmo Behmille pidettiin läksijäiset Kirkonkylän Ahjolassa torstaina 26.4.2018. Paikalla oli lukuisia nykyisiä ja muutama aiempienkin vuosien luottamushenkilö, lähiseudun kaupunginjohtajia ja kunnan johtavia viranhaltijoita. Kimmon pitkä – 19 vuoden – pesti kunnanjohtajana päättyy vappuaattona. Siinä ajassa on moni luottamushenkilö tippunut kyydistä – läksijäisissäkin oli enää muutama kunnanvaltuutettu, joka on saman taipaleen kuntapäättäjänä taivaltanut.

Vaikka toimin kaksi ensimmäistä valtuustokauttani ihan rivijäsenenä ja valtuutettuna, niin olin ehkä normaalia enemmän tekemisissä kunnanjohtajan kanssa. Etenkin aktiivisuuteni moniin rakennushankkeisiin liittyen vei minut keskusteluihin myös kunnanjohtajan kanssa valtuustosalin ulkopuolellakin. Minulle jäi vain hyviä muistoja noista keskusteluista ja yhteydenotoista, vaikka aivan jokaisesta detaljista emme samaa mieltä olleetkaan. Tiukan kuntatalouden vaalimisesta ja investointien rajoittamisesta taisimme olla kuta kuinkin samaa mieltä.

Kokoomusryhmän puolesta toivotimme Rädyn Virpin kanssa Kimmolle leppoisia eläkepäiviä ja ojensimme valtuustoryhmän ja paikallisyhdistystemme pienimuotoiset lahjat.

———————————–

Harkimon loikkauksesta Kokoomuksesta jo tuoreeltaan reilu viikko sitten kirjoitin. Siitä ei riviäkään enää. Tuoreempi loikkaus-case on sinisen  Kaj Turusen siirtyminen Kokoomuksen riveihin. Harvemmin kansanedustajan siirtyminen puolueesta toiseen on saanut vastaavanlaista huomiota ja reaktioita kuin tämä tapaus. Sinisen tulevaisuuden puoluejohtaja sätti avoimesti ja rajusti erityisesti Kokoomusta siitä, että tämä vastaanotti Turusen omiin riveihinsä – ja erityisesti sitä, että ns. loikkaus olisi ollut jonkinlainen suuren mittaluokan salaus- ja kähmintäoperaatio. Sellaisesta sinisillä on varmasti enemmän omakohtaista kokemusta Perussuomalaisten puoluekokouksen 2017 jälkeiseltä ajalta. Ehkä asian tiedottamisen olisi voinut tehdä toisellakin tapaa – en tiedä detaljeja, mutta tällainen yhden henkilön siirtyminen hallituspuolueesta toiseen ei olisi ollut Terhon massiivisten ulostulojen väärti. Se on todennäköisesti merkki jostain isommasta ongelmasta – lähtöpäässä.

Erityisesti Terhon argumentoinnissa on ihmetyttänyt se, että Kokoomus olisi asiassa toiminut jotenkin epälojaalisti. Asiahan on juuri päinvastoin. Kun hallituksen enemmistö eduskunnassa on vain muutaman kansanedustajan  varassa, niin hallituspuolueilla ei ole varaa menettää yhtäkään edustajaansa hallitusrintaman ulkopuolelle. Kokoomus oli tosiasiallisesti se tekijä ja toimija, joka Turusen tapauksessa mahdollisti hallituspuolueiden jatkon entisenlaisella vahvuudella, kun kumppanin rivit alkoivat rakoilla. Tämä oli Sinistenkin kannalta paras vaihtoehto, kun omasta pesästä ei kaikille löydy tulevaisuutta.

————–

Kirjoitin tänne blogiini elokuussa 2016 joistain nuoruuden festarimuistoistani otsikolla “Rupisia riimejä ja karmeita tarinoita leipälaukustani”. Tekstissäni muistelin myös  kesän -85 pieni muotoista Suviyön Sumutus festaria Suomussalmen Ämmänsaaressa. Mainitsin, että festareilla esiintyi yllätysvieraana Rauli Badding Somerjoki.

Kesällä 2017 minuun otti yhteyttä Muoniossa asuva toimittaja Jukka Rajala. Hän oli tuosta blogi-kirjoituksestani bongannut maininnan Rauli Badding Somerjoesta ja siitä, että minulla oli jonkinlaista kuvamateriaalia Ämmänsaaren keikalta vuodelta 1985.

Rajala oli kirjoittamassa kirjaa Baddingistä ja tiedusteli olisiko noista kuvistani ainesta kirjaan.

Kaivelin pöytälaatikon pohjia ja löysinkin yli 30 vuoden takaiset negatiivit. Kuvat olivat ilmeisen kelvollisia – ja varmasti ennalta julkaisemattomia, joten sovimme, että ne olisivat käytettävissä pientä korvausta vastaan.

Kaita polku – Rauli Badding Somerjoen tarina, julkaistiin helmikuussa vuoden 2018 alkupuolella ja kirjan sivuilta löytyvät ne minunkin otokset. Lämpimäiskappalekin saapui ja ensiselailulla kirja näyttää mielenkiintoiselta ja hyvinkin luettavalta. Kuvamateriaalia on kosolti.

Omalta kohdalta tosi mielenkiintoista oli lukea juuri tuosta Ämmänsaaren Suviyön Sumutuksesta. Erityisesti aivan samoista tapahtumista Baddingin seurassa festarikioskin edustalla ja artistin päätymisestä Eppujen hoteisiin illan päälle.

Tässä se alkuperäinen kirjoitukseni:

https://artohagg.wordpress.com/2016/08/02/rupisia-riimeja-ja-karmeita-tarinoita-leipalaukustani/

file-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.