Ehdokasnumero

nettikuva_02_numero

Kuntavaalien ehdokasasettelu on julkistettu. Kokoomus sai listan alkupään numerot ja omalle kohdalle osui selkeä numero 6.

Ihan tervetullut muutos aiempien vaalien kolminumeroisiin ehdokasnumeroihin.

Kaikkiaan ehdokkaita on 228, joten noin joka viides ehdokas tulee menemään valtuustoon ja saman verran yltää varavaltuutetun asemaan.

Naisehdokkaita näyttäisi olevan hieman yli 40% ehdokkaista. Kun luottamushenkilö- paikkoja jaetaan vaalien jälkeen, niin sukupuolikiintiön perusteella voi joissakin puolueissa napsahtaa vähemmistönä olleelle sukupuolelle – naisille tai miehille – runsaastikin paikkoja.

Näiden kuntavaalien erikoisuutena Nurmijärvellä on, että kuntavaaliehdokkaana on yksi presidenttiehdokas. Liekö koskaan tässä valtakunnassa ollut vastaavaa ehdokasasettelua?

Tavataan kylillä!

———————-

Sunnuntain Hesarissa 5.3. oli erinomainen artikkeli syksyn 2008 päätöksenteosta liittyen Lääkelaitoksen alueellistamiseen. Erinomaiseksi artikkelin teki tapa, jolla poliittisen päätöksenteon älyllisyyttä ja johdonmukaisuutta kyseisessä tapauksessa kyseenalaistettiin – silloisen Lääkelaitoksen ylijohtaja Hannes Wahlroosin tarkkoihin ja yksityiskohtaisiin muistiinpanoihin perustuen. Poliittisten päätöksentekijöiden muisti ja muistiinpanot eivät kymmenen vuoden takaisiin asioihin yltäneet HS:n niitä tiedustellessa.

Artikkeli on luettavissa Helsingin Sanomista, joten laajemmin sitä on turha auki kirjoittaa. Tiivistettynä kysymys oli siitä, että Vanhasen kakkoshallituksen keskustalainen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä ajoi pikavauhdilla päätöksen Lääkelaitoksen siirtämisestä Helsingistä Kuopioon – osana Vanhasen hallituksen alueellistamistavoitteita. Päätös tehtiin kuulematta Lääkelaitoksen johtoa ja henkilökuntaa, kuten HS:n artikkelista hämmästyttävästi käy ilmi. 200 työntekijän piti päätöksellä siirtyä viiden vuoden sisällä Helsingistä Kuopioon. Päätös oli – erityisesti Lääkelaitoksen poikkeukselliset erityispiirteet huomioiden – järjetön. Kymmenessä vuodessa Kuopioon siirtyikin vain kolme työntekijää ja vastapainoksi kymmenittäin asiantuntijoita irtisanoutui tehtävistään. Aluepoliittisella siltarumpupäätöksellä aiheutettiin organisaatioon vuosia kestänyt kriisitilanne.

Myös oikeuskansleri kiinnitti asiaan huomiota ja esitti moitteensa lääkelaitoksen alueellistamisesta. Hänen mukaansa siirtopäätös tehtiin ilman kunnon valmistelua ja liian nopeasti.

Kokoomuslainen eduskunnan terveysjaoston puheenjohtaja Sarkomaa esitti vielä syksyllä 2011 Fimean alueellistamisen pysäyttämistä. Asiantuntijat olivat varoittaneet Lääkelaitoksen tilalle 2009 perustetun Fimean toiminnan kriisiytymisestä ja lääketurvallisuuden vaarantumisesta.

Olisi jo aika tunnustaa tehdyt virheet ja perua tehty toteuttamiskelvottomaksi todettu alueellistamispäätös. Ottaa käteen maalaisjärjen sijasta jokin muu järki.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.