Kokoomuksen Puoluepäivä

 

IMG_3531

Kun tuli mahdollisuus, niin osallistuin yhtenä 120:stä kokoomuslaisesta studioyleisönä YLEn ensimmäisessä suorassa Puoluepäivän TV-lähetyksessä. Vieraana oli luonnollisesti Kokoomus ja sen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Alkuosassa ennen iltauutisia Orpo piti formaattiin kuuluvan seitsemän minuutin puheen, jota pari kommentaattoria ja yleisö tuoreeltaan kommentoi. Iltauutisien jälkeen seurasi 45 minuutin puheenjohtajatentti, jonka veti toimittaja Kirsi Heikel.

Illan teemat ja tentin aiheet pyörivät pitkälti soten, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen ympärillä. Valtionvarainministerin asemasta Orpo joutui vastaamaan kosolti myös hallituksen tekemisistä ja tekemättömyyksistä.

Oma arvioni oli, että tenttiosuus Orpolta paremmin ja hän pystyi hyvin argumentoimaan toimittajan kysymyksiin ja kommentteihin. Petterin selkeä ja tinkimätön loppulausuma kerrassaan mykisti Heikelin, joka tuumaustauon pidettyään totesi, että tähän on hyvä lopettaa.

Itseäni miellytti erityisesti se, että Orpo toi selkeästi, johdonmukaisesti ja vastuullisesti esille sen faktan, että tässä taloustilanteessa tarvitaan sopeuttavia ratkaisuja ja on vastuutonta kasvattaa velanottoa. Nyt on tehtävä ne toimenpiteet – mukaan lukien palkkakuri – , joilla saadaan valtakunnan talous kuntoon ja kilpailukykyiseksi. Sen on jälkeen, kun velkaantuminen on saatu taitettua, on mahdollisuus lisäsatsauksiin. Orpo totesin hyvin, että tehdyt leikkaukset eivät ole, niin dramaattisia, että kansalaisten hyvinvointi olisi uhattuna.

Kun oma kuntavaalisloganini on ollut “Vakaa kuntatalous takaa peruspalvelut”, niin hyvin samoilla linjoilla liikutaan. Varmin tapa säilyttää hyvät ja laadukkaat palvelut Nurmijärvelläkin, on huolehtia siitä, että kunnan talous on kondiksessa ja velkamäärä pysyy kohtuullisena. Jos tuo edellyttää välillä vyön kiristystä, niin pulskempien aikojen koittaessa sitä vyötä voidaan vuorostaan löysätä. Jos ryhdytään vastuuttomasti paisuttamaan kuntataloutta ja lisäämään menoja milloin milläkin perusteella, niin velkakierteen oikaiseminen muuttuu vapaaksi pudotukseksi.

Mutta se Puoluepäivän studiovisiitti – oli mielenkiintoista nähdä miten suora lähetys toimi ja miten ammattilaiset sen hoitivat.

Keskiviikkona 15.3. on vuorossa SDP ja Antti Rinne. Otaksun, että mennään hieman eri moodissa kuin tänään: ei olla köyhiä, eikä kipeitä – ja se olotila hankitaan, vaikka velaksi.

IMG_3532

IMG_3533

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.