Antti Rinne ja SDP Puoluepäivässä

 

YLEn Puoluepäivien kakkososassa pääsi briljeeraamaan esiintymistaidoillaan ja tietämyksellään SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hieman jäi yritykseksi.

Paikalla olleet kommentaattorit toivoivat ennakolta selkeitä ratkaisuehdotuksia ja puheeseen intonaatiota. Selkeät ratkaisuehdotukset jäivät saamatta. Rinne yritti muutamassa minuutissa tehdä selkoa SDP:n aluekuntamallista leveine hartioineen. Ei tainnut monikaan saada asiasta tolkkua – ja vika ei ollut kuulijoissa. Intonaatiota puheesta löytyi ja jopa tauotusta, mutta juuri sen vuoksi se kuulostikin paperista luetulta ja etukäteen äänenpainoja myöten harjoitetulta. Ei lainkaan niin luontevalta ja luonnolliselta kuin Rinnettä toisaalta aiemmin kehuttu.

Puheen sisällöstä tuli tehtyä vain muutama huomio. Sinänsä minusta on toisarvoista tietääkö tai arvaako tentattava jonkun ammattiryhmän keskipalkan sadan euron tarkkuudella tai hoksaako vastata muutaman sekunnin mietinnällä, että montako minkäkin alan yritystä Suomessa on.

Maksuton varhaiskasvatus tuntui olevan Rinteelle ja SDP:lle tärkeätä. Kun Orpo ja Kokoomus edellisiltana oli korostanut samaa asiaa, niin enää ei puutu kuin se, että Keskusta yhtyy kuoroon – ja meillä on maksuton varhaiskasvatus alta aikayksikön. Kukaan ei tosin vielä kertonut, että millä tämä 200-300 miljoonan euron hanke rahoitetaan. Rinne tarjosi rahoitusmalliksi niin usein esille vedettyä hokkuspokkus-menetelmää toteamalla, että uudistus tuottaa tulevina vuosina säästöjä muissa kuluissa. Haastattelijan tivauksista huolimatta sen kummempaa rahoituslähdettä ei löytynyt, joten johtopäätös lienee se, että perinteisen demarilinjan mukaisesti uudistus rahoitetaan velanotolla.

Haastattelija kysyi Rinteen kantaa ja ratkaisuja taantuvien alueiden ongelmaan, kun rakennukset käyvät arvottomiksi ja niiden peruskorjauksiin ei irtoa edes lainarahaa. Kiinteistöt eivät kelpaa edes lainanvakuudeksi. Rinne esitti korjaustoimenpiteeksi sen, että kunnat tai valtio ryhtyisivät rahoittamaan näiden arvottomien kiinteistöjen saneerauksia. Seuraavaksi varmaan perustetaan uusi kunnallinen tai valtiollinen roskapankki, johon nämä saneeratut ja edelleen arvottomat kiinteistöt kaadetaan, kun omistajat naulaavat lopullisesti laudat akkunoihin.

Yksi irrallinen Rinteen kommentti jäi mieleen. Mikäli oikein kuulin, niin hän ehdotti, että kunnat ryhtyisivät enenevissä määrin rakentamaan itse vuokra-asuntoja, kun se ei suuria rakennusliikkeitä kuulemma kiinnosta. Siis tekemään ihan rankkaa rakennustyötä kunnan omin voimin. Jos ajatus oli tosiaan tuo, niin realismi oli lausunnossa jossain horisontissa ja menneisyydessä. Mistähän jokin kunnallinen rakennusryhmä tempaisisi tässä markkinatilanteessa ammattitaitoisia pomoja ja rakennusalan ammattilaisia – saati pistäisi pystyyn organisaation ja kehittäisi olemassa olevien rakennusliikkeiden kaltaiset tuotantotekniikat  ja -järjestelmät. Taisin kuulla väärin – toivottavasti.

Sotesta jatistiin kuntavaaliteemaan nähden taas enemmän kuin tarpeeksi. Yksi irrallinen Rinteen lausahdus särähti korvaan. Hän oli huolestunut siitä, että yksityiset terveysalan yritykset pääsevät “tehokkailla toiminnoillaan” kuorimaan kermat päältä. Eikö tällaisten uudistusten tarkoitus nimenomaan ole se, että eri aloille ja sektoreille tulee tehokkaita toimintoja ja toimijoita? Jospa se kirittäisi myös julkisia toimijoita tehostamaan toimintojaan – jopa niin paljon, että yksityiset toimijat suorastaan ahtaalle joutuisivat.

Homekoulut nostettiin jonkinlaiseksi vaaliteemaksi. Hämäräksi jäi, että miksi ja mitä tällä nostolla haluttiin tuoda esiin. En ole havainnut, että homekoulujen tai sisäilmaongelmista kärsivien kiinteistöjen korjaaminen kunnissa olisi ollut jotenkin kiinni päättäjien puoluekannasta. Kai jokaisessa kunnassa laitetaan  terveydelle vaaralliset rakennukset käyttökieltoon ja tutkitaan, onko järkevää ryhtyä saneeraus- vai purkutoimiin. Jos näin ei tehdä, niin syyllistytään rangaistavaan tekoon.

Torstaina vuorossa Kristillisdemokraatit. Taidan jättää väliin.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.