Luottamustoimet jatkuvat

031

Kunnalliset luottamustoimet taas kesätauon jälkeen pikku hiljaa käynnistyvät. Uuden asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan ensimmäinen kokous jo pidettiin. Lautakunta on kokenut melkoisen uudistumisen, kun 11stä jäsenestä uusia on peräti 7 ja vain 4 aiemmin lautakunnassa istuneita. Noinkin raju uudistuminen varmasti näkyy toimielimen työskentelyssä ainakin alkuun. ASRAssahan käsitellään asioita useassa vaiheessa ja tämäkin uusi lautakunta saa käsiteltäväksi paljon asioita, jotka on saatettu alulle ja luonnosvaiheeseen edellisen lautakunnan  aikana. Jos henkilöllä ei ole aiempaa kokemusta lautakuntatyöskentelystä, jo ihan rutiinien ja menettelyjen oppimiseen menee kotvan aikaa. Minunkin rooli ASRAssa on muuttunut, kun puheenjohtajan pestin sijaan toimin nyt lautakunnassa kunnanhallituksen edustajana. KH:n edustajahan ei osallistu päätöksentekoon, mutta tällä on kokouksessa puheoikeus ja rooli tiedonvälittäjänä lautakunnan ja kunnanhallituksen välillä. Kun tuli joskus aikoinaan kritisoitua, että ASRAn ja kunnanhallituksen välillä ei informaatio liikkunut, niin seuraavat neljä vuotta asia on pitkälti itsestä kiinni. Uuden lautakunnan ensi metreillä otaksun, että aiemmista liki yhdeksästä vuodesta ASRAssa on hyötyä juuri nyt, kun lautakunnan kokoonpano on noinkin radikaalisti muuttunut. Jonkun verran muistijälkeä on jäänyt asioiden aiemmista käsittelyistä – kaikkea kun ei pöytäkirjoihin kirjata.

Ensi viikolla on edessä myös ensimmäinen kunnanhallituksen kokoukseni. Siinä missä 51 jäseninen kunnanvaltuusto on kunnan ylin päättävä elin, on kunnanhallitus 11 jäseninen luottamuselin, joka johtaa kunnan toimintaa, taloutta ja hallintoa. Kunnanhallitus myös vastaa kunnanvaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuusvalvonnasta. Mielenkiinnolla odotan uutta tehtävää ja siihen liittyviä uusia kokemuksia. Kahden valtuustokauden jälkeen uskon, että tehtävässä myös tulen pärjäämään.

Kunnalliset luottamustoimet ja kuntapoliitikon ura ovatkin eräänlainen kestävyyslaji. Tehtäviin kasvetaan kokemuksen ja näyttöjen perusteella. Sitä mukaan kun ymmärrys,  osaaminen ja kokemus kasvavat, avautuu mahdollisesti vastuullisempia tehtäviä. Viime kevään puolueiden välisten luottamuspaikkaneuvottelujen aikaan kuulin kommenttia, että meidänkin ryhmän neuvottelijoiksi olisi voinut valita jonkun ensikertalaisen. Itse asiassa Kokoomuksen kolmihenkisestä neuvottelijakaartista vain yksi oli aiemmin osallistunut vastaaviin neuvotteluihin. Itse olin ensikertalainen – liki yhdeksän valtuustovuoden jälkeen. Kumppani oli ensimmäistä kertaa virallisena neuvottelijana 13 vuoden kunnanvaltuustovuoden jälkeen.

Kuten sanoin – kyse on kestävyyslajista.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.