Pääsiäistä

IMG_3598

Vaalihässäköinnin jälkeen hieman ruumiinkulttuuria – hiihtoa ja laskettelua – Syötteen mökillä. Lunta riittää, kuten kuvasta näkyy.

Kunnanhallituksessa näyttää olevan tiistaina listalla mm. uusi hallintosääntö. Vielä kertaalleen lukaisin sääntöluonnoksen läpi ja totesin muutaman yksityiskohdan, jotka olisi syytä mielestäni huomioida uudessa hallintosäännössä. Pykälässä 98 käsitellään valtuustopuheenvuorojen pituuksia. Kunnanvaltuusto päätti aikoinaan 8.10.2014 suosituksista puheenvuorojen pituuksille: 10 min ryhmäpuheenvuoroille ja 4 min yksilöpuheenvuoroille. Näitä suosituksia ei ole noudatettu, eikä valtuuston puheenjohtaja ole asiasta koskaan huomauttanut. Parhaimmillaan tai pahimmillaan yksittäisen valtuutetun puhe onkin voinut kestää jopa puolisen tuntia. Tämä valtuuston päättämä suositus on syytä kirjata hallintosääntöön, jotta se ei ole vain muistin varassa ja tulee uusienkin valtuutettujen tietoon. Hallintosääntöluonnokseen kirjattu teksti jonkin yksittäisen asiakohdan kohdalla määrättävistä puheenvuoropituuksista on eri asia kuin kaikkia kokouksia koskeva suositus.

Pykälään 119 tulisi lisätä niin ikään kunnanvaltuuston aikoinaan päättämä mahdollisuus valtuutetuille pitää kyselytunnilla saatepuheenvuoro esittämälleen valtuustoaloitteelle. Käytäntö ja mahdollisuus puheenvuoroon on osoittautunut toimivaksi ja hyväksi, joskin sitä soisi enemmäkin käytettävän. Hallintosääntöön kirjattuna se tulisi myös usein valtuutettujen tietoon.

Sosiaalisessa mediassa on arvosteltu sitä, että istuva valtuusto päättää HSL-asiasta. On tehty vaalikonevastausten perusteella vertailuja ja spekulaatioita, olisiko päätökset erilaisia, jos ne tekisi uusi valtuusto. Onpa joku tuonut esille erikoisen ajatuksen, että vanha valtuuso olisi jonkinlainen “toimitusministeriö”, jonka ei pitäisi tehdä loppukuukausinaan mitään todellisia päätöksiä. Outo ja hölmö ajatus, että vaaleilla valittu toimielin ei käyttäisi sille kuuluvaa valtaa viimeiseen kokouksen viimeiseen minuuttiin saakka. Koskaan aiemmin ei ole kyseenalaistettu esimerkiksi sitä, että vanha valtuusto sitoi uuden valtuuston kädet talousasioissa koko seuraavaksi vuodeksi ja hiukan pidemmällekin hyväksyessään seuraavan vuoden talousarvion ja kahden taloussuunnitelman.

Viime viikonloppuna pidettyiin kuntavaalit – ei HSL-vaaleja.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.