Vaalipaneeli Nurmijärvellä

IMG_3555.JPG

Nurmijärven Uutisten ja Nurmijärven kunnan järjestämä vaalipaneeli pidettiin valtuustosalissa 28.3.

Tilaisuuden vetäjinä toimivat päätoimittaja Riikka Laine ja kunnanjohtaja Kimmo Behm. Tilaisuus videoitiin ja se löytyy kunnan websivuilta. Paneeli oli jaettu neljään aihealueeseen:

Osaaminen ja kulttuurin edistäminen

Kuten olettaa saattoi – lukioiden yhdistämisasia oli yksi teemoista ja mielipiteet siinä jakautuivat. Kyläkouluista valtuustossa tehdyt linjaukset todettiin oikeiksi pl. Piraatin ja IPUn edustajia. Uuden monitoimitalon osalta nostettiin esille mielenkiintoinen kysymys: miten taataan yli 10 miljoonaa maksavan rakennuksen tehokas ja monipuolinen käyttö – hieman jäi epämääräinen kuva siitä, että tilanne olisi tällä hetkellä ihan loppuun asti funtsittu.

Elinympäristön kehittäminen

HSL:n osalta mielipiteet jakautuivat odotetusti. Valtion vastuulla olevien kevyen liikenteen väylien rakentamiseen ja rahoittamiseen olivat kaikki panelistit valmiit laittamaan kunnan rahaa nykyistä enemmän.

Kaavoitusta kritisoitiin kuten tapana on. Puheita aikani kuunneltuani jouduin jälleen kerran toteamaan, että kritiikki kohdistui osayleiskaavoitukseen – ei asemakaavoitukseen. Kunnanjohtajakin totesi, että asemakaavoituksen osalta Nurmijärvi on ollut suorastaan mallikunta Uudellamaalla ja verrattuna naapurikuntiin myös tonttien luovutuksessa kunta on ollut aivan kärkikastia. Tontit siis menevät myös kaupaksi paremmin kuin naapurikunnissa. Tuote on kunnossa. Todettiin myös, että kunta on arvioitu yritysmyönteisyydessä toiseksi parhaaksi Uudellamaalla. Yhtenä tekijänä menestyksessä on yritystonttivaranto sekä nopea että joustava kaavoitusprosessi. Ongelmaksi panelistit kokivat kunnan myynti- ja markkinointitoimenpiteiden heikkouden. Täytyy myöntää että asiasta vastaavan lautakunnan vetäjänä harmittaa, että asemakaavoitusasioita arvostellaan vastoin faktatuloksia tai sekoitetaan yleiskaavoitukseen kuuluvat asiat asemakaavoitukseen.

Kunnan elinvoiman edistäminen

Kiinnostavin kysymys kohdistui veroprosentin kohtaloon – tuleeko kunnallisveroa nostaa ensi valtuustokaudella, kun siihen on vielä mahdollisuus. Eroja syntyi: ainakin Kokoomuksen Mäkelä ja Keskustan Toivonen pidättäytyisivät veronkorostukselta – SDP:n Rousu ja Vihreiden Pispala panisivat kädet syvemmälle kuntalaisten taskuun.

Toivonen otti esille uuden valmistelussa olevan Maankäyttö- ja rakennuslain, johon kuulemma kaavaillaan jonkinlaista uutta kyläkaavoitus-prosessia. Mielenkiinnolla odotamme, mitä on tulossa.

Paikallisen identiteetin ja demokratian edistäminen

Kyläpolitikoinnista kysyttiin ja vastausten perusteella kyläpolitikointi loppuu Nurmijärvellä seuraavalla valtuustokaudella. Tähän onkin hyvä päättää.

——

Paneeli meni rauhanomaisesti, sivistyneesti ja konsensushengessä. Vetäjät olivat paneutuneet asiaan. Erityisesti ilahdutti nuoren liberaalin fiksut puheenvuorot. Jostain syytä paneelissa ei nähty ja kuultu RKP:n edustajaa.

Keksiviikkona 29.3.2017 klo 18.00 on vuorossa Rajamäen vaalipaneeli, jossa istun vuorostaan tentattavien joukossa. Kyseistä sessiota ei videoida kunnan sivuille – siksipä juuri tervetuloa paikalle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.