Nurmijärven kunnanvaltuusto 27.3.2017

IMG_3553

Kunnanvaltuusto kokousti poikkeuksellisesti maanantaina 27.3.2017 – maanantaihan on yleensä valtuuston kyselytunnin ajankohta. Koska  dead line kunnan lausunnon antamiselle soten valinnanvapauslainsäädännöstä oli käsillä, niin kokous järjestettiin normikeskiviikon sijasta etuajassa.

Klaukkalan asemakaavan muuttaminen Haikalan alueen pohjoispuolella ohikulkutien mukaiseksi hyväksyttiin äänestyksittä. Yksi valtuutettu kävi puhujapöntössä – minulle jäi hieman epäselväksi minkä takia.

Edellä mainittu sote-lausunnon antaminen ei ollut mikään läpihuutojuttu. SDP:n Rousu piti hengästyttävän yli 26 minuuttia pitkän ryhmäpuheenvuoron, jonka jälkeen todettiin, että minkäänlaista muutosehdotusta asiassa ei esitetty. Muutaman muun lyhyemmän puheenvuoron jälkeen puheenjohtaja Kalmi nakutti asian loppuun käsitellyksi ja pohjaesityksen tulleen hyväksytyksi. Jälkikäteen jäin funtsimaan, että pitkien puheiden jälkeen puheenjohtajalta taisi jäädä huomioimatta, että valtuuston olisi myös pitänyt tarkastaa pykälä heti kokouksessa. Näin ei tainnut tapahtua. Lausunto lähtee ministeriöön tarkastamattomana.

Puheenvuorojen pituuksista on ollut aiemminkin keskustelua ja tämän kokouksen jälkeen olisi syytä keskustella vielä lisääkin. Valtuustoryhmille on annettu suositus, että henkilökohtaisten puheiden maksimipituus on 4 minuuttia ja ryhmäpuheenvuorojen 10 minuuttia. Kun puhe venyy ja venyy liki puolen tunnin mittaiseksi, niin kyllä puheenjohtajan olisi syytä asiasta huomauttaa. Jos kaikki ryhmät tuollaista puhetulvaa harrastaisivat, niin yhden asian käsittelemiseen menisi liki neljä tuntia. Tiivistäminenkin on puhetaitoa.

Myös Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) 2019 puiteohjelmasta SDP käytti ryhmäpuheenvuoron, jonka aluksi todettiin, että Nurmijärvi tuntuu olevan MAL-aiesopimuksissa mukana, kun muutkin ovat ja valtio sitä vaatii. Taas tuli demareilta sellaista puhetta, että oli pakko kavuta puhujapönttöön muistuttamaan, että vuosi sitten Nurmijärvi esityksestäni edellytti MAL-aiesopimukseen liittymisen ehtona, että valtio sitoutuu puolestaan edistämään Klaukkalan ohikulkutien etenemistä. Klaukkalan ohikulkutie olikin toinen niistä kahdesta paikallisesta infra-hankkeesta, jotka nimettiin ja sisällytettiin lopulliseen MAL-aiesopimukseen.

Ex temporena pitämäni puhe ei ollut varmaankaan mikään retoriikan taidon näyte, mutta toivottavasti avasi hieman silmiä ja muistikuvia siitä, mikä vaikutus MAL-aiesopimukseen liittymisellä oli Klaukkalan ohikulkutien etenemiseen ja valtion rahoituksen saamiseen.

Sen verran äkkiä tuli puhujapönttöön noustua, että taisin tehdä puheessa pienen virheen. Valtuusto ei aikoinaan tuota sopimusehtoa yksimielisesti päättänyt, vaan vasta äänestyksen jälkeen. Näin asia on aikakirjoihin merkattu:

Hägg esitti Vainion kannattamana lisättäväksi sivulle 208 tekstin: Kunta ei voi sitoutua MAL-aiesopimuksen mukaisiin asuntotuotantomääriin, mikäli valtio ei edistä tarpeellisia liikenneväylähankkeita Nurmijärvellä – erityisesti Klaukkalan ohikulkutietä.

Puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi seuraavan nimenhuutoäänestyksen:                                jaa = kunnanhallituksen esityksen hyväksyminen                                                                                 ei = Häggin esityksen hyväksyminen 

Äänestyksen tulos: jaa 7 valtuutettua, ei 44 valtuutettua.                                                         Valtuusto hyväksyi äänestyksen tuloksena Häggin esittämän tekstimuutoksen.

Ja näin paikallislehti aikanaan asiasta ja sen vastustuksesta uutisoi:

ukaasi

Kokouksen alussa luovutettiin kolmelle kunnan työntekijälle Tasavallan Presidentin myöntämät kunniamerkit ja huomioitiin myös Kokoomus-ryhmän pitkäaikainen kunnanvaltuutettu ja luottamushenkilö Markku Schildt 70-vuotispäivän johdosta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.