Valtuusto 28.9.2016

Ukaasi.jpg

Tässä pienellä viiveellä muutama rivi Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksesta 28.9.2016. Jäi rapsaamatta, kun pinnalla oli myös Kokoomus-yhdistysten yhdistymisasiaa, ministerivierailu ja oma ilmoittautuminen kevään kuntavaaleihin.

Kisakujan asemakaavamuutos hyväksyttiin ilman puheita. Näin kymmenisen vuotta pyöritelty kaavamuutos on saavuttamassa päätepisteen – ellei sitten siitä valiteta. Ympäristön asukkaat eivät ole olleet esitettyyn ratkaisuun tyytyväisiä.

Päätimme perustaa Nurmijärven Työterveys Oy:n, joka tuottaa jatkossa kunnan järjestämisvastuulla olevat palvelut ja markkinaehtoiset työterveyspalvelut.

Kokoomusvaltuutettu Hanna Suomelle myönnettiin ero paikkakunnalta muuton vuoksi ja valtuustoon nousi 1. varavaltuutettu Pasi Miettinen Klaukkalan Alueen Kokoomuksesta.

Saimme sosiaali- ja terveyslautakunnan vastineen valtuustoponteen liittyen perhetukikeskuksen kustannusselvitykseen. Asiasta käytiin keskustelua – erityisesti SDP:n Juha Peltonen kritisoi, ettei ollut saanut pyynnöstä huolimatta ajoissa kustannus- ja säästölaskelmia kunnan oman perhetukikeskuksen osalta. Peltonen mainitsi salissa, että viimeinkin oli tullut arvio noin 800.000 euron vuotuisista säästöistä. Asiaan palattaneen talousarviokäsittelyssä. Se täytyy todeta, että jos museoviranomaiset eivät olisi ottaneet Kiljavan rakennuksien sisätilojen muutoksiin rajusti suojelevaa linjausta, niin perhetukikeskus luultavasti toimisi tälläkin hetkellä Kiljavan sairaalan alueella.

Ilmoitusasioissa totesimme Helsingin seudun MLA-sopimuksen 2016-2019 allekirjoitetuksi ja Ympäristöministeriön kiitokset sopimuksen valmisteluun ja myötävaikuttamiseen osallistuneita.

Kaivoin esille Nurmijärven Uutisten noin vuoden takaisen uutisen otsikolla “Valtuusto antoi ukaasin valtiolle”. Tuota MAL-aiesopimusta nimittäin käsiteltiin noin vuosi sitten Nurmijärven kunnanvaltuustossa. Olin kärkevimpänä kritisoimassa  toteutuneiden ja valmisteltavana olevan MAL-sopimusten yksipuolisuutta: kunta toimii ja toteuttaa asemakaavoitusta ja asuntorakentamista sopimuksen mukaisesti, mutta valtion puolesta sitoumukset ovat vain lupauksia ja hyväntahdon osoituksia. Ehdotuksestani valtuusto päätti lisätä maankäytön toteutusohjelmaan ukaasin, että Nurmijärvi ei voi sitoutua MAL-aiesopimuksen asuntotuotantomääriin, jos valtio ei edistä seudun väylähankkeita, erityisesti Klaukkalan ohikulkutietä.

Lisäys tehtiin äänin 44-7, peltoslaisten äänestäessä ehdotustani vastaan. Yllä olevasta lehtileikkeestä voi todeta, että demarien Peltosen mielestä lisäyksellä ei ollut juuri painoarvoa, kun “valtion puolella tuskin Nurmijärven budjettikirjoja luetaan”.

Onneksi kuitenkin kunnan viranhaltijat lukevat kunnan budjettikirjoja ja noudattavat korkeimman päättävän elimen tekemiä päätöksiä. Sain taannoin suoraa positiivista palautetta kunnan johtavilta viranhaltijoilta, että tuollaisen päätöksen – tai ukaasin kuten paikallislehti sitä nimitti – kanssa, oli erinomaisen hyvä lähteä neuvottelemaan MAL-aiesopimuksen yksityiskohdista ja vaatimuksesta saada Klaukkalan ohikulkutie valtion investointiohjemaan. Ja muistaakseni tuo “ukaasi” myös lehdistössä jollakin tapaa noteerattiin.

Ja sinne se lopulta saatiin, kunnan kansanedustajien ja kunnan johdon varmasti edistäessä asiaa täysin voimin.

Nyttemminhän ohikulkutiehankkeesta on jälleen kerran valitettu ja rakentaminen siirtyy vähintään puolella vuodella. Oikeusvaltiossa oikeutta voi vaatia, eikä maksa paljon – ainakaan valittajalle.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.