Rodos 2016 ja Turkki horisontissa

017

Kohtuu nopea – melkeinpä viime hetken – matkavaraus, joten valikoima oli vähäinen. Viikon reissun kohteeksi valikoitui Kreikan Rodos, jossa ei ole aiemmin tullut  käytyäkään. Kosilla ja Kreetalla on tullut aiemmin kyllä lomailtua.

Ilmat olivat takuuvarmat – kaksi pilven hattaraa näkyi viikon aikana, hotelli erinomainen ja sapuska ihan syötävää. Talouskurimuksen jälkiä toki oli näkyvissä: keskeneräisiä rakennusprojekteja ja naapurissa yksi jättimäinen autio hotellikompleksi. Pankki oli sen viisi vuotta sitten laittanut nurin ja nyt siihen odoteltiin venäläistä sijoittajaa – niin kuin moneen muuhunkin hankkeeseen. Kovin lohduttomalta paikka jo näytti – muutama vuosi lisää ja parvekkeet alkavat puskea horsmaa. No, mennä vuonna joutui Kyproksella toteamaan vielä rajumpia laman merkkejä.

Erikoinen kokemus oli ajaa läpi alueen, jossa oli riehunut metsäpalo. Silmän kantamattomiin karrelle palanutta maastoa ja pystyyn palaneita puita. Voi vain kuvitella minkälainen pätsi paikalla on ollut.

037

Olisiko tuo vuoden 2012 maastopalon jälkiä? Ainakaan Google Maps ei noita satojen tai tuhansien hehtaarien paloaukeita vielä näyttänyt.

039

Paluulentoa edeltävänä yönä selasin vielä uutiset ja totesin tuoreeltaan, että Turkissa puuhailtiin sotilasvallankaappausta. Koko viikon olin tuijotellut parvekkeelta näkyvää Turkin rannikkoa ja yrittänyt joitain elonmerkkejä sieltä havaita. Turhaan – vain yksi ja sama valo loisti rannikon korkeimmalla huipulla. Uutisten mukaan Turkissa oli kuitenkin aluillaan melkoisen vauhdikas viikonloppu. Joidenkin tietojen mukaan presidentti Erdogan olisi ollut tuolloin Marmariksessa vain noin 60 km päässä Rodoksesta.

Enpä ole Turkin tilannetta tätä ennen seurannut kuin sivusilmällä, mutta sehän ei estä vetelemästä nopeita johtopäätöksiä tilanteesta, tapahtumista ja niiden seurauksista. Oletan, että tietty osa armeijan väestä katsoi Erdoganin tekemien uudistusten ja painostustoimenpiteiden menneen siihen pisteeseen, että oli viimeinen hetki yrittää tehdä asialle jotain. Nyt toki tiedämme, että se viimeinen hetki oli jo mennyt – yritys ei onnistunut.

Oletan, että Erdogan laittaa nyt toimeen ne “puhdistukset”, joita jo tuoreeltaan julisti tekevänsä. Turkin armeija islamisoidaan – kuten myös koko valtio. EU-jäsenyydestä tuskin tarvitsee tämän jälkeen keskustella ja entistä rauhattomimpia vuosia on luvassa tuolle alueelle. Tällaisia arvioita näkyy asiantuntijatkin jo antaneen. Valitettavasti.

Jos sotilasvallankaappaus jäi yritykseksi ja oli huonosti valmisteltu, niin Erdoganin vastatoimenpiteet ja puhdistukset sen sijaan pannaan toimeen viipymättä, voimalla ja ällistyttävän suunnitelmallisesti. Kun jo muutama tunti kaappausyrityksen jälkeen tuodaan julki, että yli 3000 tuomaria ja syyttäjää pidätetään, niin lienee selvää, että nimilistat ovat olleet valmiina juuri tätä hetkeä ja tilaisuutta varten.

Mielenkiintoista on nähdä, miten tämä kehitys vaikuttaa Turkin NATO-suhteisiin. Venäjähän jo ehätti tarjoamaan sotilasyhteistyötä Turkille. En oikein osaa kuvitella minkälainen kuvio syntyisi, kun NATO-maa Turkki alkaisi viritellä syvää sotilasyhteistyötä Venäjän kanssa.

Turkin matkailuelinkeinolle ennakoidut tulevat muutokset ja Turkin erkaantuminen länsimaisesta kehityksestä kohti islamilaista valtiota taisivat olla iso takaisku Turkin matkailuelinkeinolle. Kreikan ja Kyproksen matkailuelinkeino kiittää.

————–

Lisäys 18.7.2016

Samaan asiaan näyttää kinnittäneen huomiota myös Turkin EU-jäsenyysneuvotteluista vastaava EU-komissaari Johannes Hahn. Hän arvioi, että  jonkinlaisia nimilistoja on ollut valmiina ja valmisteltuna käyttöä varten jossakin tilanteessa, Turkin EU-jäsenyysneuvotteluista vastaava  sanoi.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.