Pahkasika 40 v näyttelystä

015

Täysi kattaus eli kaikki 79 Pahkiskantta.

Tampereen Vapriikissa oleva Pahkasika 40 v -näyttely saatiin avatuksi 19.2.2016.

Timo Kokkila oli kuratoinut kasaan monipuolisen ja mielenkiintoisen näyttelyn, joka antaa hyvän läpileikkauksen huumorijulkaisun neljään vuosikymmeneen ja 79 numeroon ja myös hieman julkaisun oheistuotteisiin. Erityisesti historiikkiosuus varmasti avartaa asiaa ja ilmiötä henkilölle, jolle lehti ei ole ennestään tuttu.

Omia tekeleitäni oli yllättävänkin paljon esillä – sekä Pitkänokkia että esimerkkejä joistain yksittäisistä jutuista mm. yksi Peräsmies-sarjakuva, jota olin käsikirjoittanut.

Erityisen mielenkiintoista ja mieleenpainuvaa oli tavata sekä näyttelyssä että jatkoilla vanhoja Pahkis-veteraaneja. Osan tapasin nyt vasta ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi yhden 80-luvun tuotteliaimman ja kiistatta lahjakkaimman Pahkis-avustajan, Ari Pirttisalon, tapasin nyt ensi kertaa. Olin toki tiennyt, että mies vaikutti tuolloin minun lailla Oulussa, mutta yllätyksekseni sain kuulla, että asuimme melkeinpä samoilla nurkilla ja yhteisiä tuttujakin oli.

Nykyisenä nurmijärveläisenä oli kiintoisaa kuulla, että toinen vanhoista herroista eli Pauli Heikkilä oli puolestaan toiminut parina kesänä toimittajana silloisessa Nurmijärven Sanomissa ja asunut jonkin aikaa Klaukkalassa. Tulkoon nyt tähän dokumentoitua sellainen ennenkuulumattomuus, että idea Vanhat Herrat -sarjakuvaan on syntynyt nimenomaan Klaukkalassa, kun Heikkilä ryhtyi edesmenneen John Belushin muistoksi rustaamaan sarjakuvaa. Prosessin tuloksena syntyi ensimmäinen “Vanhat herrat luonnonsuojelijoina” sarjakuva, joka on tosiaan omistettu John Belushin muistolle. Sittemmin Vanhoista Herroista tuli oleellinen osa Pahkasikaa ja suomalaisen sarjakuvan historiaa.

Tässä hieman kuvasatoa näyttelystä. Kannattaa käydä. Näyttely on Vapriikin galleriatilassa 29.5.2016 asti.

016

Tästä kaikki alkoi. Legendaarinen vahamonistusmasiina ja neljä ensimmäistä numeroa.

019

Unto “Ärtsy” Häikiö – Suomen vittumaisin mies ja muutama muu mieleen syöpynyt artikkeli.

013

Peräsmies-sarjakuva jossa on hieman allekirjoittaneenkin käsikirjoitusta. 

006

Tekniset tiedot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.