Suhteetonta ja kohtuutonta

013.JPG

Ilta-Sanomat uutisoi eilen hallituksen kaavailuista nostaa ylinopeussakkoja.  Esityksen mukaan suurin liikennerikkomuksesta määrättävä rikesakko nousisi 345 euroon. Samalla päiväsakkoja ollaan kaksinkertaistamassa alinta maksuluokkaa lukuun ottamatta.

Lehti toteaa. että “jatkossa esimerkiksi 6 000 euron nettokuukausituloilla 20 km/h:ssa ylitys 100 km/h rajoitusalueella merkitsee 345 euron rikesakkoa, mutta 1 km/h tunnissa kovempi ylitys nostaa sakon 1 870 euroon, kun summat ovat tällä hetkellä 200 ja 950 euroa.”

Lehti vertailee, että jos muutokset tulevat esitetyn kaltaisina voimaan, jatkossa keskimääräinen sakkoseuraamus on alimmassa tuloluokassa näpistyksestä 96 euroa, lievästä pahoinpitelystä 135 euroa ja pahoinpitelystä 315 euroa. Sama henkilö saa 5–15 km/h ylinopeudesta 210 euron ja yli 16–20 km/h ylinopeudesta 345 euron rikesakon.

Ja kysyy, että onko oikein, että muutaman kilometrin ylinopeudesta saa kohta suuremmat sakot kuin pahoinpitelystä. No, eiköhän valtiovalta tule tuollaisen kohtuuttomuuden korjaamaan – nostamalla pahoinpitelyistä langetettavia sakkorangaistuksia.

———————-

Iltalehti puolestaan uutisoi, että parkkisakosta hallinto-oikeuteen valittamisen hinnaksi tulee 250 euroa. Nykyäänhän operaatio ei maksa mitään.

Hallinto-oikeuteen valittamisen taksa nousee yleisestikin satasesta tuohon 250 euroon ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittelun hintalappu nousee 244 eurosta  500 euroon.

Käytännössä tuo tarkoittaa, että henkilö joka valittaa valittamisen ilosta tai ihan vaan jotain kaavahanketta vuoden päivät kiusallaan hidastuttaakseen, voi tehdä sen samaan 250 euron hintaan kuin kansalainen, joka hakee ylinopeussakkoonsa oikaisua.

Kansalaiset voivat tykönään miettiä, että onkohan tässäkään asiassa suhteellisuus ja kohtuus kohdallaan.

———————-

Ja mitäköhän tekemistä tuolla yllä olevalla kuvalla on suhteellisuuden tai kohtuullisen kanssa?

Kuvassa on nimittäin muutama näyte Pitkänokka -mallasviskipulloista, jotka kävin noutamassa Kirkonkylän Alkosta tällä viikolla.

Syksyllä 2012 täytimme 64 Lahdessa Teerenpelin tislaamossa 64 litran vanhan sherry-tynnyrin kotimaisella viskitisleellä. Marraskuussa 2015 – noin 3 vuoden ja 3 kuukauden ikäisenä – valmis viski laimennettiin 43 prosenttiseksi ja pullotettiin.

Ei pahaa. Suhteellisen ja kohtuullisen hyvää.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.