Kesannoivat yritystontit

050 Ilvesvuoren tonttivarausalue

Nurmijärven kunnanhallitus tulee saamaan lähiaikoina parikin yritystonttien rakentamisen viivästymisiin liittyvää asiaa listalleen.

Ensimmäistä käsitellään jo maanantain 23.11.2015 kunnanhallituksen kokouksessa. Kunta myi vuonna 2008 Ketunpesän yritysalueelta reilun kahden hehtaarin tontin noin 230 tuhannella eurolla. Yritys ei ole kyennyt tai halunnut toteuttaa tontin rakentamista ja sille on myönnetty jo kolme kertaa jatkoaikaa – vuosina 2011, 2012 ja 2013. Viimeisin päätös asiassa on, että sopimussakkoa ei peritä, mikäli rakennus valmistuu ennen sopimussakon määräpäivää 3.6.2018 ja vakuus vapautetaan ja palautetaan ostajalle. Muussa tapauksessa tontin omistaja CT Finland Oy joutuu maksamaan kunnalle kertasuorituksena sopimussakkoa 236 250 euroa ja yrityksen antama vakuus 56 700 euroa jää kunnalle. Tontin omistajalla on siis viiden vuoden sopimussakot rästissä kunnalle.

Kuntasuunnittelulautakunta on asian käsitellyt ja esittää nyt kunnanhallitukselle, että kunta luopuu sopimusoikeudellisista saatavistaan  ja päinvastoin ostaa tontin takaisin kunnalle 70.000 euron kauppasummalla. Yli 200 tuhannen euron saamiset muuttuvat siis liki 100 tuhannen euron menoksi. Tontin uudelleen myynnillä kunnalla on tietysti mahdollisuus saada hieman lisätuottoa.

Kuntasuunnittelulautakunta käsitteli lokakuussa myös toista yritystonttiasiaa eli Schenkerin tonttivarausta Ilvesvuoren yritysalueella. Yrityksellähän on  aiemman tonttikaupan kylkiäisenä tullut tämän vuoden loppuun  kestävä tonttivaraus noin 9 hehtaarin määräalaan nykyisen kiinteistön laajentamiseksi. Yritys on nyt hakenut jatkoaikaa varaukselle vuoden 2017 loppuun saakka. ja kuntasuunnittelulautakunta ehdottaa kunnanhallitukselle, että tällainen jatkoaika myönnetään.

Ikävä puoli tuossa Ilvesvuoren tontin “kesannolla” olemisessa on se, että tontti sijaitsee alueella, jolle on täysin rakennettu kunnallistekniikka – eikä ihan pienellä rahalla. Valmista katua johtoineen on tyhjän tontin kohdalla varmaan puoli kilometriä. Ilmeisesti odotukset tonttivarauksen hyödyntämiseksi ovat korkealla, kun kunta on yksipuolisesti myöntämässä tonttivaraukselle jatkoajan ja siis pidättäytyy kahden vuoden ajan vuokraamasta tai myymästä edes osaa siitä toiselle osapuolelle.

Nurmijärvi on ollut useana vuonna aivan kärjessä, kun on rankattu Suomen yrittäjäystävällisimpiä kuntia.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.