Härkäviikon alusmietteitä

Hägg_kuva

Ensi viikolla e tarvitse liiemmin fundeerata mitä tekisi. Päivätyökiireiden lisäksi on myös kaikki illat nakitettu erilaisille aktiviteeteille. Tulossa on taas varsinainen härkäviikko.

Maanantaina aloitellaan budjettivaltuuston kokoukseen valmistautuminen eli illalla on kunnanvaltuuston kyselytunti ja sen päälle Kokoomuksen valtuustoryhmän kokous.

Tiistaina on asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan kokous. Listalla on pieni asemakaavan muutos Kirkonkylän Toimelan tontilla ja toinen Krannilan alueella. Klaukkalan Vanha-Klaukan asemakaavan laatiminen nytkähtää liikkeelle, kun lautakunta hyväksyy kaavoitussopimukset. Taksojen nostaminen on listalla – niitä perustellaan mm. lisääntyneillä kaavoihin liittyvillä selvityksillä. Rakennuslupahakemuksia on listalla Arkadian koulun laajennuksen ja säbä-sali sekä yksi kerrostalohanke Kirkonkylälle. Lautakunta päättää tiistaina myös neljän postilaatikon sijoittamisesta, kun Posti ja laatikoiden omistajat eivät ole niiden sijoittamisesta päässeet yksimielisyyteen. Enpä tiennytkään, että postilaissa on sellainen määräys, että loppukädessä kunnan rakennusvalvontaviranomainen korkean omakätisesti tällaisesta asiasta päättää. Ilmoitusasioissa merkitään tiedoksi mm. Helsingin hallinto-oikeuden hylkäyspäätös koskien Kirkonkylän Mahlamäentien asemakaavamuutoksesta tehtyihin valituksiin. Korkein hallinto-oikeus on samoin hylännyt valituksen, joka koski Ihantolan puistoalueelle tehtyä kaavamuutoshakemusta. Suomi on oikeusvaltio – hallinto-oikeuden kolmen tuomarin 18 sivuisen päätösasiakirjan hinnaksi tuli kullekin valittajille 97 euroa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen osalta oikeudenkäynti maksu valittajalle oli 244 euroa.

Keskiviikkona on sitten vuoden tärkein kunnanvaltuuston kokous eli ns. budjettivaltuusto. Kokous aloitetaan jo iltapäivällä ja tavoitteena on varmaan päästä ennen vuorokauden vaihdetta kotiin. Oletettavasti investoinnit ja etenkin Rajamäen terveysasema tulevat äänestyttämään. Minkäänlaista maraton-kokousta en tällä kertaa kylläkään odota.

Perjantaina onkin sitten firman pikkujoulut. Jatkoille kuulemma Vantaan Tulisuudelmaan. Hyvä lopetus härkäviikolle.

——————————–

Sote- ja hallituskuvioihin ei ole kovinkaan paljon tullut perehdyttyä. Tällaisia reunamerkintöjä tuli raapustettua löysin rantein prosessin aikana:

  • Perussuomalaisille näytti olevan ihan sama tuleeko valtakuntaan 1 vaiko 19 itsehallinto- ja sotealuetta. Pääasia, että hallitus pysyi pystyssä, eikä riski uusien vaalien järjestämisestä noussut esille. Nykyisistä lähtökohdista ennenaikaiset vaalit ovat katastrofin paikka persuille.
  • Soini piti harvinaisen matalaa profiilia, eikä laukonut lippalakkisloganeitaan. Totesi kuitenkin draaman päätteeksi, että “Lommot oikaistaan. Suomella ei ole varaa ajautua poliittiseen kriisiin.” Luin tuon tosiaan epähuomiossa ensin muodossa: “Lommot oikaistaan. Persuilla ei ole varaa ajautua ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.”
  • Demaritalolla ei laulettu “rakastan elämää”, vaan paremminkin “haaveet kaatuu”. Antti Rinne, joka ei päässyt realisoimaan ilman omaa ansiotaan noussutta gallup-kannatustaan – ainakaan vielä. Demareille on käynyt nyt juuri samalla tavalla kuin Persuille aiemmin oppositiossa – mitään tekemättä ja mitään erityistä esittämättä kannatus nousee, kun hallituspuolueet joutuvat tekemään inhorealistisia päätöksiä. Ja kun pelataan ns. nollasumma peliä, niin persujen kannatuksen romahtaminen valuu demaripottiin.
  • Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä riemuitsi sitä, että “Keskusta sai sote-ratkaisussa läpi satavuotisen tavoitteensa maakunnallisesta itsehallinnosta”. Kyse oli siis Maalaisliiton aikaisesta tavoitteenasettelusta – aikakaudelta, jolloin maakunnissa liikuttiin vielä hevospeleillä ja maa kuului Venäjän Suuriruhtinaskuntaan. Pitkät on projektit maalaisliittolaisilla.
  • Ei vielä hallitus kaatunut. Kynnys madaltuu, jos galluplukemat tasoittuvat ja kansanedustajien vaalilainasaldot pienenevät. Harvan persaus kestää kerran vuodessa vetää kunnon vaalikampanjaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.