Uusia valtuutettuja vai uusia valtuustoryhmiä?

024

Nurmijärven Uutiset kysyi lukijoiltaan “Tarvitaanko kuntapolitiikkaan mukaan uusia valtuutettuja?”.

Äänestystulos oli yllättävä: 74% Kyllä / 26 % EI.

Odotin, että näin itsestään selvään asiaan vastataan 100%:sti KYLLÄ.

On selvää, että kunnanvaltuustot uudistuvat osittain jokaisessa kunnallisvaalissa. Itse asiassa Nurmijärvenkään kunnanvaltuusto ei varmaan ole koskaan istunut samassa kokoonpanossa koko neljän vuoden toimikauttansa. Valtuutettuja muuttaa toiselle paikkakunnalle, toisinaan joku jättää muusta perustellusta syystä luottamushenkilöpaikkansa. Näiden tilalle kunnanvaltuustoon nousee varavaltuutettuja.

Valtuustot uudistuvat myös kunnallisvaalien kautta. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 valittiin Nurmijärven kunnanvaltuustoon 14 uutta valtuutettua eli peräti 27% valituista oli uusia. Tämä on mielestäni varsin sopiva määrä. Valtuutetun tehtävien ja toimintatapojen oppiminen ottaa aikansa. Liian suuri vaihtuvuus ei edistä valtuuston toimintakykyä. Toisaalta sopiva vaihtuvuus ja uudet valtuutetut tuovat tuoreutta, uutta intoa ja uusia ajatuksia valtuuston toimintaan.

Ehkäpä tuo Nurmijärven Uutisten kysymys liittyi lehdessä samaan aikaan ilmestyneeseen juttuun, jossa kerrottiin uudesta nurmijärveläisestä “puolueesta”, joka aikoo asettaa ehdokkaita vuoden 2017 kunnallisvaaleissa. Siinä tapauksessa gallup-kyselyn kysymys olisi tosin pitänyt asettaa seuraavasti: “Tarvitaanko kuntapolitiikkaan mukaan uusia puolueita tai valitsijayhdistyksiä?”.

Tuohon kysymykseen olisin odottanut huomattavaa EI-äänten enemmistöä ja  siten olisin itsekin vastannut.

Nurmijärven kunnanvaltuustossa on edustettuna tällä hetkellä 8 eri puoluetta/valitsijayhdistystä – yhdeksäs vaaleissa ehdolla ollut ryhmittymä eli Piraattipuolue jäi ilman valtuustopaikkaa. Kahdeksassa ryhmässä on mielestäni aivan tarpeeksi valinnan varaa – sekä ehdokkaille että äänestäjille. Kokemuksesta voin sanoa, että päätöksentekoa ei edistä millään tavalla se, että ryhmien lukumäärä kasvaa ja niiden koko pienenee.

Myös se luulo, että valtuustoryhmissä ei pystyisi vaikuttamaan ja saamaan kantaansa esille ei pidä paikkaansa. Hyville ajatuksille ja ideoille on mahdollisuus saada kannatusta sekä omasta että muista puolueista – erinomaisille ehdotuksille vielä sitäkin enemmän. Ja se paljon puhuttu puoluekuri on todella mystinen ja ainakin minulle sangen tuntematon käsite. Seitsemän valtuustovuoteni aikana Kokoomuksen ryhmässä on tehty yhden ainoan kerran ryhmäpäätös.

Vapaassa maassa toki voi vapaasti perustaa uusia yhdistyksiä ja valitsijayhdistyksiä. Niitä kaipaavat kuitenkin enemmän aiemmissa vaaleissa pettyneet ehdokkaat kuin äänestäjät ja kunnallinen päätöksenteko.

One thought on “Uusia valtuutettuja vai uusia valtuustoryhmiä?

  1. Hyviä näkökohtia ja naureskelin itsekkin tuota kysymystä minkä toinen paikallinen julkaisu oli laittanut. Toinen virhe tuli jo otsikoinnissa mutta en ole pitkä vihainen.
    Noita ryhmäpäätös jyräys veikkailuja tulee aina välillä ja viimeisin taisi olla Rajamäen TK mistä parilta valtuutetulta tuli ruinauspostia että teeppä valitus jotta kunta säästäisi 3,5 miljoonaa kun ei ryhmäpäätöksen takia voi itse tehdä.
    Aika paljon tullut sähköpostiin viestejä joissa on otettu kantaa suuntaan sun toiseen ja kuulemma ihan tervetullut asia monen mielestä. Monella tuntuu olevan pettymystä puolueisiin lähinnäkin kai valtakunnan tasolla. Paikallinen vaihtoehto voi jopa olla nykyisille puolueille hyväksi jos pääsemme irtautumaan vaalikeskusteluissa valtakunnan asioista ja keskittymään kunnalliseen päätäntävaltaan kuuluviin asioihin. Vaalithan sen totuuden näyttää ja eihän se pakosti muuta edes ryhmien määrää siellä. Emme taida vielä tietää tulevia vaaliliittoja ja muita viritelmiä. Niiden avulla taisi pari ryhmää sinne noustakkin. Kokoomustakin taitaisi auttaa tulevaisuudessa paljon se että mahtuisitte yhteen yhdistykseen eli aloittaisitte “kuntauudistuksen” kunnan sisällä 😉
    Pettymyksiä tulee ja menee sellaista on elämä. Toisaalta moni meistä on lähtenyt tähän yritykseen mukaan sen takia ettemme oikein sovi nykyisiin sapluunoihin.

    Matka on pitkä ja vaivalloinen mutta toivotaan että tuomme niitä uusia ajatuksia matkan varrelle. Sen takia olemme aloittamassa keskustelukerhoja jotta saamme niitä uusia siemeniä sekä uusia katsantokantoja asioihin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.