Eduskuntavaalispekulaatio, osa 2

055 Viime kunnallisvaalien “säteilevin” ehdokas.

Julkaisin helmikuun alussa ennusteeni eduskuntavaalien tuloksista – rohkeasti yli kaksi kuukautta ennen vaaleja. Näin silloin:

– Keskusta 23%

– Kokoomus 18%

– SDP 17%

– PS 16%

Tarkennetaan ennustetta pikkaisen:

– Keskusta 23,4%

– Kokoomus 17,8%

– SDP 17%

– PS 16,2%

Edelleenkään en jaksa uskoa, että agraaripuolue saavuttaa Suomessa tuon enempää kannatusta, vaikka keskusta kohti vaalivoittoa onkin ajautumassa. Otaksun, että poikkeuksellisen suuri epävarmojen äänestäjien joukko tasoittaa neljän suurimman puolueen tilaa lopullisessa äänestystilanteessa. Eli edelleen hiukan vastoin mielipidemittauksia ennusteeni menee.

Jälleen kerran vaalien alla uutisointi näyttää satavan perussuomalaisten laariin – oli sitten kysymys maahanmuuton ongelmista tai Kreikan talouskriisistä. Toisaalta PS:n johto on selvästi edellisiä vaaleja matalammalla profiililla ollut esillä. Asioita ei ole kärjistetty viime vaalien tapaan. Valmistautuminen vaalien jälkeiseen elämään näkyy etenkin puoluejohdon tekemisissä ja sanomisissa – ja kannatuksen laskussa. Ennustettu tasokin ilmeisesti riittää hyvin pitkälle hallitusneuvotteluissa. Sitten onkin toinen asia, että mitä hallitusvastuu merkitsisi populisti- ja protestipuolueena profiloituneelle Perussuomalaisille. Kalevi Sorsa otti SMP:n aikoinaan neloshallitukseensa – ja syleili puolueen hengiltä.

Nurmijärveläisistä ehdokkaista pidän varmoina läpimenijöinä Mäkelää, Vanhasta ja Niinistöä. He ovat olleet hyvin esillä myös HS:n ennusteissa. Helsingin Sanomien ennusteet tosin mittaavat ainakin osin enemmänkin ehdokkaan tunnettuutta kuin suoraan hänen menestymistä.

Keskusta saanee Uudeltamaalta viisi edustajaa läpi ja ne menevät vanhoille “isoille” nimille Anne Bernerillä täydennettynä. Vanhas-Matti on luonnollisesti mukana.

Kokoomuksen viimeisestä paikasta – on se sitten yhdeksäs tai kymmenes – käydään tiukka kisa. Tässä kisassa viime vaalien kannattajilla on arvioni mukaan erityisen tärkeä rooli. Mäkelän viime vaalien kolmas sija 6024 äänellä Uudenmaan kokoomuslaisista antaa hyvän pohjan näihin vaaleihin. On myös minun valintani. Kun Hjallis menee läpi niin että heilahtaa, niin joku istuvista kansanedustajista menettänee jakkaransa, vaikka vapaaehtoisestikin luopuvia on..

SDP:n kannattajien top15 -listalla ei näy Lepolahden Harrin nimeä. Harrilta olisi saavutus jo viime vaalien demariehdokas Tapio Laakson äänimäärän 975 ylittäminen.

Perussuomalaisista mennee Uudellamaalla läpi 5 tai 6 ehdokasta. Viimeisestä paikasta on heilläkin kova kisa. Viimeksi pääsi PS:n riveistä läpi ennätyksen alhaisella 2553 äänellä. Heruslainen Maiju Tapiolinna ei HS:n Perussuomalaisten  top 15 -listalle yltänyt näyttävästä vaalikampanjasta huolimatta. Yllätysmahdollisuushan on toki aina olemassa ja etenkin PS:n listalla, mutta sieltäkin löytyy tunnettuja nimiä ja istuvia kansanedustajia kosolti runsaasti.

Nurmijärvisistä HS:n puoluekohtaisille top 15-listoille olivat yltäneet myös Vihreiden Päivi Meros, joka sai  edellisissä vaaleissa 869 ääntä ja Keskustan Ilkka Kantola, joka ei ole kotikuntansa kunnallispolitiikassakaan vielä ehtinyt vaikuttaa. Itselleni Kantola oli ennen näitä vaaleja täysi tuntemattomuus. Seuraaviin kuntavaaleihin onkin näiltä pohjilta sitten hyvä lähteä. Myös Kristillisten Ina Kuula oli listalle yltänyt ja yllättäen istuva kunnanvaltuutettu Johannes Haapalainen ei ollut listalle yltänyt.

Kauan ei tarvitse enää spekuloida – puolentoista viikon päästä tiedämme kuinka kävi. Yleisesti ottaen tuntuu, että hieman vaisut vaalit on meneillään. Keskustan ennakkosuosikin asema vaikuttanee siihen. Soinikin on ollut tavallista värittömämpi. Jos jokin on muuttunut, niin vaalimainoksia näkyy olevan aiempaa enemmän raittien varrella. Viime  kunnallisvaalien aikaan muuan herrasmies sadatteli, että Mäkelän ja Häggin naamat saavat verenpaineen nousemaan, kun kylttejä oli kuulemma raivostuttavan paljon. Tänä vuonna tällä herrasmiehellä taitaa olla tarvetta huomattavasti vahvempaan lääkitykseen – sen verran paljon noita kylttejä on viljelty kylille. Voisi oikeastaan sanoa, että parhaiten siitä naamagalleriasta erottuu olemalla sieltä pois.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.