Keskiolutpoliittista linjanvetoa

keskiolut rkioskeista  Taistelu jatkuu – juliste vuodelta 1980.

Mennä viikolla fundeerasin hieman Suomen Keskustan eli Kepun tukevasti suomalaiseen maalaisympäristöön juurtunutta perusolemusta ja agraaritaustaa.

Vedän yhteyden esille kuohahtaneen kepulaisen “keskiolut pois R-kioskeista” -tavoitteen ja puolueen perustaustan välille.

Keskioluthan vapautettiin Suomessa 1969 ja muutos oli etenkin maaseudulla mullistava. Kun lähimmät pitkäripaiset olivat useiden kymmenien jopa sadan kilometrin päässä, niin lähikaupan tai myymäläauton tuotevalikoiman laajentuminen kattamaan myös lievästi alkoholipitoiset mallasjuomat, oli merkittävä muutos monella tapaa.

Korvikealkoholin käyttö maaseudulla romahti. Kyläkauppojen liikevaihto kasvoi. Taisipa maaseudun väki tulla askeleen tasavertaisemmaksikin maalikylien väkeen verrattuna – jos se askel olikin hieman horjuva.

Tämä maallinen menohan ei kaikille sopinut ja monissa maalaiskunnissa kiellettiin 70-luvulla keskioluen vähittäiskauppa ja anniskelukin. Seurauksena kyläkauppoja alkoi mennä nurin kiihtyvällä vauhdilla. Kesämökkiläiset roudasivat saunakaljansa kotoa tai naapuripitäjästä. Korvikkeiden käyttö lisääntyi, kiljupöntöt puhisivat ja muutakin kotitekoista valmistettiin. Muistan kuinka Taivalkoskelta ajettiin myymäläauton perässä Posion puolelle, jossa kauppias tempaisi ykkösmyyntiartikkelinsa eli keppanakorit esille.

Sitkeimmät kunnat sinnittelivät keskiolutkieltojensa – ja lakkautettavien kyläkauppojensa  – kanssa pitkälle 90-luvulle. Yhteinen tekijä useimmille noista keskiolutkieltoja määränneistä kunnista oli se, että niissä oli vallassa Keskustapuolue ja väestöstä oli huomattava osa oli lestadiolaisia.

Kepu on palaamassa alkoholipoliittisen agendansa kanssa hyvinkin johdonmukaisesti ja ymmärrettävästi noihin 70-luvun ankeisiin, ahdasmielisiin ja tiukkapipoisiin linjanvetoihin ja holhousmeininkiin.

Ei kiitos. Pohjolan vapaan miehen tulee saada keppanansa kyläkaupasta.

Ja se ruotsalainen folköl on sitten vihonviimeinen litku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.