Armoton vaalispekulointi alkoi nyt

Nostradamus_portrait[1]

Blogikirjoitusten määrä on kääntäen verrannollinen lumikinosten korkeuteen eli hieman on ollut hiljaista tällä saralla.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Ennakkoäänestys alkaa rapiat kahden kuukauden kuluttua.

Asetelmat ovat todella mielenkiintoiset. Mielipidemittausten mukaan Keskustalla on hillittömät kannatusprosentit – viimeisimmän mittauksen mukaan 26 %:n luokkaa. Siinä olisi kasvua edellisten eduskuntavaalien tuloksesta yli kymmenen prosenttia. Uskallan väittää, että kannatuksen kasvattamiseen ei ole paljon tarvinnut puuhastella. Tulos olisi ollut sama ilman mitään erikoisia tekoja ja ulostulojakin – eikähän niitä Keskustan puolesta ole juuri tehtykään. Välillä oppositiossa riittää, kun katsoo sivusta muiden räpistelyä.

Toinen oppositiopuolue Perussuomalaiset sen sijaan ei ole päässyt pahemmin hyödyntämään tilannetta. Tässä on varmaan näkyvissä jonkinlainen kuminauhaefekti. Keskusta otti viime vaaleissa rajusti takapakkia ja saa nyt vanhoista kannattajista hieman perusnostetta. Persujen viime vaalien jytky oli sellainen tyhjennysharjoitus, että huipusta tullaan väkisinkin alaspäin.

Demarien gallup-kannatus on sahannut tasaisesti 15-16 % luokassa. Vain viimeisin Taloustutkimuksen mittaustulos oli poikkeus – ylöspäin jo yli 17% tasolle.

Kokoomuksen gallup-kannatus on vajonnut tasoon 16-18% ja viimeisimmässä Taloustutkimuksen mittauksessa tuli pohjalukema hieman yli 16 %.

Tuo viimeisin mittaus oli siis SDP:n ja kokoomuksen osalta poikkeuksellinen ja lisää mielenkiintoa seuraavaan mittaukseen. Edellisessä mittauksessa oli vieläpä kohtuullisen suuri otanta.

Ja sitten villi arvaus hieman yli kaksi kuukautta ennen vaaleja. Suoritetaan uhkarohkea operaatio viime vaalien suuruusjärjestyksessä:

Kokoomus (2011: 20,4%): Mielipidemittauksissa on nyt nähty pohjataso. Perusporvareista osa on kritiikkinsä esittänyt, mutta palaavat joukkoon äänestyspäivänä. Istuvaa pääministeriä kohtaan esitetty kritiikki kääntyy loppumetreillä hänen hyväkseen. Lopputaso 18%.

SDP (2011: 19,1%): Jotenkin sellainen fiilis, että demarit osaavat hyvin kunnon ajoituksen. Jos ei muuta, niin joku kertoo pari päivää ennen vaaleja neuvotelleensa jonkun EU-viraston Suomeen. Lopputaso 17%.

Perussuomalaiset (2011: 19,1%): Viime päivien tapahtumat antavat taas vahvan dejavu-tunteen, että joka toinen uutinen sataa ääniä Persujen laariin. Suurin huuma ja kannatushuippu on kuitenkin historiaa. Lopputaso 16%.

Keskusta (2011: 15,8%): En jaksa uskoa, että neljännes äänestävistä suomalaisista antaa äänensä maalaisliittolaiselle puolueelle – en millään, vaikka gallupit mitä näyttävät. Tein teeseitse-menetelmällä pika-analyysin istuvien kansanedustajien ammatillisesta jakautumasta. Kepun kansanedustajista noin 40% tulee maa- ja metsätalouden parista. Tämä jos mikä osoittaa puolueen syvän ytimen ja näkyy varmasti puolueen tavoitteissa ja päätöksenteossa. Vaikka puolueen nimi on jo aikoja sitten brändätty urbaanimmaksi, niin agraaripuolue on ja pysyy agraaripuolueena. Suomi ei ole agraariyhteiskunta. Lopputaso 23%.

Neljä suurinta puoluetta saavat yhteensä tasan 74% äänistä eli saman verran kuin viime vaaleissa. Ei tule ihan helpot seuraavistakaan hallitusneuvotteluista eli aika monta jengiä tarvitaan mukaan kompukseen.

Tuosta kansanedustajien ammattitaustatutkielmasta vielä hieman. Tunnettu sikatilallinen laskettiin mukaan maa- ja metsätalousporukaan, vaikka ammattinimike olisi eduskunnan sivuilla ollutkin jotain muuta. Millään muulla puolueella ei ollut yhtä monotonista taustaa kuin Kepulla. Kokoomuksen edustajista parilla kymmenellä prosentilla on kauppatieteen tutkinto, myös insinöörejä, lakimiehiä, poliiseja ja opettajia on runsaasti. Tasaisimmin eri ammatteja edustetaan demareissa ja perussuomalaisissa. SDP:ssä  näyttää olevan hyvin edustettuina filosofit, yhteiskuntatieteilijät, valtiotieteilijät, opettajat, terveydenhoitoalan immeiset, duunarit ja pari ylioppilasta. Persuissa on myös laaja ammattikirjo – mm. kauppatieteilijöitä, terveydenhoitoalan ammattilaisia, poliiseja/juristeja, pari pappia ja aika moni ilmoittaa ammatikseen yrittäjän – mm. yksi sahausalan ammattilainen.

Pidätän oikeuden muutoksiin vaali-iltaan saakka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.