Valtuuston kokous 17.12.2014

 

015 Ennen kokousta esiintyi Tiernahenkilöt

Vuoden viimeinen luottamusmiestoimi on kunnialla selvitetty. Tämän vuoden saldo taisi olla perinteiseen tapaan 100 prosenttinen osallistuminen kaikkiin valtuuston ja lautakunnan kokouksiin.

Tämän iltainen kunnanvaltuuston kokous ei isompaa dramatiikkaa tarjonnut. Kunnanhallituksen pohjaesitykset tuli hyväksyttyä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta sellaisenaan ja puheitakin pidettiin hiukan säästeliäästi.

Takauksen myöntäminen Rajamäen Uimahalli Oy:lle sai Vihreiden Kuuselan kritisoimaan investointikustannusten siirtämistä leasing-sopimuksella tulevien vuosien käyttömenoiksi. Olen samaa mieltä siitä, että asian olisi voinut tuoda esille esitystekstissä. On hieman ikävää, että päätöksentekijät joutuvat tällaisia asioita kysymään ja selvittämään. Sinänsä uimahalliprojektin vetäjille tulee antaa tunnustus siitä, että hankkeessa on otettu vakavasti kustannusten karsiminen ja pyritty tosissaan pysymään sovitussa investointimäärärahassa. Tässä suhteessa monelle muulla kunnan investointihankkeella on opiksi otettavaa uimahallihankkeesta.

Äänestämään päästiin käsiteltäessä Vihreiden valtuustoryhmän aloitetta avoimuuden parantamiseksi Nurmijärven kuntakonsernissa. Vihreät esittivät nytkin asian palauttamista ja sen käsittelemistä ensin konserniohjeiden uusimista ja omistajapoliittisia linjauksia valmistelevassa toimikunnassa. Kunnanhallituksessa samainen esitys oli rauennut kannattamattomana, mutta valtuustossa se meni läpi äänin 19-32. Itse aihe taisi nousta ympäri valtakuntaa esille Pyhäjoen ydinvoimahankkeen myötä. Eräille tahoille taisi tulla vimmattu halu saada lisää informaatiota kunnallisten sähköyhtiöiden hallitusten päätöksenteosta – nämä kun tekivät juuri tuolloin päätöksiä ydinvoimalahankkeeseen osallistumisesta tai ulkopuolelle jäämisestä. Meillähän Vihreät tekivät jo vuoden 2013 lokakuussa aloitteen konserniohjeen antamisesta sähköyhtiölle Fennovoiman voimalahankkeesta irtautumiseksi, mutta esitys hävisi selvin luvuin valtuustossa. Sittemmin irtaantuminen valtakunnan tasolla Vihreiltä onnistui – he irtaantuivat hallituksesta. Kunnan osakeyhtiöiden avoimuudesta joskus myöhemmin enemmän.

Listalla oli myös vuosi sitten tekemäni valtuustoaloite Rajamäen vanhan tehdasyhdyskunnan hyödyntämisestä elinkeinotoiminnassa. Sen oli allekirjoittanut lisäkseni 28 valtuutettua. Pidin asiasta seuraavan sorttisen puheen:

Arvoisa puheenjohtaja, muut läsnäolijat

Vuosi sitten laatimani aloite Rajamäen vanhan tehdasyhdyskunnan hyödyntämisestä kunnan elinkeinotoiminnassa tuli ajankohtaiseksi, kun Altian vanha tehdasalue avautui osaksi yleistä katuverkkoa.

Aloitteen keskeinen ajatus ja tavoite oli, että tämä avaisi mahdollisuuden kehittää vähäisillä toimenpiteillä valtakunnallisesti merkittävää kulttuurihistoriallisesta aluetta myös matkailunähtävyytenä. Itse tehdas  lähteineen, Rajamäen kirkko, tehdasyhdyskunnan suojellut arkkitehtonisesti merkittävät  asuinrakennukset ja tykkitornit todellakin muodostavat poikkeuksellisen ja hyvin säilyneen kokonaisuuden, jota ei liieämmälti ole kunnan puolelta esille tuotu.

Aloitteen johdosta on tehty perusteellisia selvityksiä. Valitettavasti vanhan tehdaskiinteistön osalta on todettu, että sen saattaminen paikallisten yrittäjien toivomaan käyttöön vaatisi huomauttavia taloudellisia panostuksia. Toisaalta täytyy todeta, että aloitteessa ei fokusoitu nimenomaan kiinteistökehittämiseen – saati, että siinä olisi edes esitetty kunnan osallistumista kiinteistöinvestointeihin.  Aloitteen fokus oli koko alueessa ja kunnan mahdollisuudessa toimia muulla tavoin kunnan elinkeinotoiminnan edistäjänä.

Valitettavasti saimme kuulla, että myös ainutlaatuisen Altian tehdasmuseon avoinna pito yleisölle on ongelmallista. Muualla Euroopassa vähäisemmänkin tislaamon yhteyteen voidaan järjestää monenlaisia aktiviteetteja: museoita, näyttelyitä – jopa suoramyyntiä. Täällä Impivaarassa lainsäätäjät ovat tämänkin mahdollisuuden tehokkaasti eliminoineet ja kuten tiedetään – vuoden vaihteessa säädökset muuttuvat entistä hölmömmiksi uuden alkoholilain myötä.

Kiitän virkamiehiä ja muita asianosaisia aloitteen perusteellisesta käsittelystä ja toivon, että selvityksessä mainitut lupaukset alueen omaleimaisuuden esille tuomisessa kunnan markkinoinnissa ja elinkeinopoliittisen ohjelman päivittämisessä toteutuvat.

Uskon, että tässä valtakunnassa löytyy vielä henkilöitä, jotka ovat huvipuistojen ja stadionkonserttien lisäksi kiinnostuneita myös arkkitehtuurista, kulttuuriperinnöstä ja pienimuotoisistakin historiallisista nähtävyyksistä. Jokainen Hankotieltä Rajamäelle poikkeava ohikulkija on potentiaalinen ja tervetullut asiakas kylän palveluntuottajille.

En malta olla lopuksi viittaamatta valtuuston asialistamme seuraavaan kohtaan. Siinä todetaan, että Nurmijärvellä on suuri puute bändien harjoittelutiloista ja esiintymispaikoista. Uuden monitoimitalon todetaan tuovan tilanteeseen helpotusta. Hämmentyneenä esitän kysymyksen, että tarvitaanko rock’n rollin soittamiseen 15 miljoonan euron kulttuuripalatsia vai olisiko asiaan saatavissa parannusta nopeammin, yksinkertaisemmin ja edullisemmin muilla keinolla. Kun nuo Altian vanhat tehdasrakennukset eivät muutu edes isolla rahalla liike-elämän tarpeisiin, niin olisiko sieltä saatavissa ihan perinteisellä ”tee se itse”-meiningillä nuorisolle bändi- ja harrastustiloja. Ajatus on vapaasti käytettävissä.

Kokouksen päälle syötiin riisipuuroa ja sekahedelmäsoppaa.

Joulun odotusta itse kullekin.

2 thoughts on “Valtuuston kokous 17.12.2014

  1. Katselin tuossa että samassa valtuuston kokouksessa oli takailtu vuokra-asuntojen siirtoa kunnan yhtiölle. Onkos siinä haettu synergiaetuja vai haluttu siirtää kunnan velkoja konsernivelaksi?

  2. Meni vastaaminen hieman viiveiseksi lomareissun takia. Ymmärtääkseni operaation tarkoitus oli siirtää kunnan “omaisuusmassaa” tältä osin tarkoituksenmukaiseen osoitteeseen eli Nuvaan, jossa on henkilöstö ja osaaminen ko. toimien hoitoon. Myynnin ja lainatakauksen kohteena olevien asunto-osakkeiden hallinnointi on ollut käytännössä jo aiemminkin Nuvan hoidossa.

    Velkaa on ihan tarpeeksi kunnassa ja konsernissa – ei tainnut olla kyse taskusta toiseen siirtämisestä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.