Huuhaata

Joskus mennä vuosina bongasin muistaakseni Seura-lehdessä kuvan Martti Huuhaa Innasen naivistisesta maalauksesta “Umpitollo seuraa tapahtumia Kälviän maitojunaseisakkeella”.

Herkkä kuvaus katajaisen kansamme luiskaotsaisesta edustaja teki minusta kerta heitolla Innasen naivistisen taiteen ihailijan. Tuolloin nuorna miehenä ei kuitenkaan tullut sijoitettua taiteilijan tuotantoon, vaikka sijoitus olisi pitkässä juoksussa ollut varmasti ainakin piirun verran parempi kuin taannoinen investointini Talvivaaran osakkeisiin. Se kun vasta tosi huuhaa-juttu olikin.

Varttuneemmalla iällä on tullut kuitenkin tehtyä muutama Innas-taulun hankinta.

Ensiksi kävin hankintareissulla Pohjois-Savossa, josta tarttui mukaan vuoden 2003 tuotantoa oleva “Horonsuon umpitollo”. Rehellinen ja kaunistelematon kuvaus korvenraivaajien sukuun kuuluvasta agraarieläjästä.

010

Uudempi taidehankinta on vuonna 1986 maalattu “Petroskoin kaalikombinaation isännöitsijä”.  Tämän taideluomuksen ostin Virve Vicky Rostilta tänä syksynä. Kuvassa esiintyy itäisen kulttuurikansan ja maailmanvallan edustaja. Sivistyneisyys näkyy mm. tämän arvokkaasti harmaantuneen sankarin hienostuneessa tavassa kaivaa kärsäänsä. Aihe, joka niin usein toistui Innasen maalauksissa.

002    001

Innasen tauluissa oli muuten nenä- vai oliko peräti kärsätakuu. Ne kun on maalattu melkeinpä kolmiulotteisena usealla paksulla maalikerroksella. Nenäreikää pystyy sormen työntämään. Takuu oli muistaakseni sellainen, että jos kärsä tippuu, niin taiteilija maalaa uuden tilalle.

Tänään takuuaika umpeutui.

Vasitenkin kevyet mullat ja iloiset jatsit Huuhaalle, sano.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.