Budjettivaltuusto 2014

002

Takana on poikkeuksellisen lyhyt kunnanvaltuuston budjettikokous. Kinkerit kestivät vain 7,5 tuntia. Ennakkoon oli kaksi asiaa noussut ylitse muiden: monitoimitalon investointihanke ja jopa YLEn radiouutisissa ennen kokousta informoitu päätös kiintiöpakolaisten ottamisesta Nurmijärvelle.

Monitoimitalon osalta tehtiin talousarvion käsittelyn yhteydessä Kokoomuksen valtuustoryhmän esityksen mukaisesti päätös aikaistaa hanketta siten, että rakentaminen voisi alkaa jo vuonna 2015 ja se saataisiin päätökseen vuonna 2017. Viime vuonna olin vielä hankkeen siirtämisen kannalla, mutta nyt hanke on jo sen verran pitkällä, että lykkäämisessä ei ole järkeä. Enpä voi kuitenkaan olla muistelematta vuoden 2012 budjettivaltuustoa, jolloin hankkeen ajoitusta ja kustannusten jakautumista koskeva esitykseni hävisi. Totesin silloin, että on turha kuvitella hankkeen etenevän silloisen kunnanhallituksen esityksen mukaan ja on hölmöä budjetoida hankkeen rakentamista vuosille 2014-2015. Vain vähemmistö tuolloin luotti aikatauluttamisosaamiseeni. Tänään hyväksyttiin hankkeen lopullinen aikataulu ja kustannusjakautuma, joka ei tainnut poiketa kovinkaan paljon kahden vuoden takaisista arvioistani. Monitoimitalon hankesuunnitelman käsittelyn yhteydessä totesin kyseessä olevan hyvin nurmijärveläiseltä vaikuttavan projektin. Aluksi meillä oli 4,5 miljoonan euron nuorisotalohanke. Sitten ryhdyttiin hakemaan synergiaetuja ja säästöjä – lopputuloksena meillä on 13,5 miljoonan euron hanke. Hämmästelin myös sitä, että noinkin suuren ja pitkäkestoisen hankkeen suunnittelusopimuksiin ei ole kunta sisällyttänyt minkäänlaisia exittejä eli mahdollisuutta keskeyttää tai purkaa sopimukset ilman lisäkustannuksia. Suosittelin sopimusosaamisen ja riskien hallinnan kehittämistä tältä osin. Tuollaisen purkuehdon voi perustellusti ja vaivattomasti sijoittaa esimerkiksi hankesuunnittelu- tai rakennuslupavaiheen päättymiseen. Pitkissä hankkeissa voi tulla valituksia tai kustannukset karata, jolloin tulee tarve hankeen lykkäämiseen tai jopa peruuntumiseen. Valtuuston puheenjohtaja mainitsi jotain asiantuntijasta, poistuessani puhujapöntöstä. Kiitos siitä.

Omissa ajatuksissani pakolaisasia ei ollut todellakaan päivän huipentuma. Joillekin se sitä ehkä oli. Puheenvuoroja kuultiin lukuisia. Valtuusto päätti äänin 38-12-1vaiti ottaa kuntaan vuonna 2015 20-25 kiintiöpakolaista. Mahdollisista jatko-otoista päätetään hyvissä ajoin ennen vuotta 2019. Itse äänestin ottamisen puolesta kuten olin jo ennakkoon ilmoittanut. Salissa pidetyissä puheissa ei tullut esille sellaista, että olisi ollut syytä kantaa muuttaa. Todettakoon, että oma äitimuorini oli aikoinaan sotaa paossa ns. sotalapsena Ruotsissa. Ehkäpä silläkin oli vaikutusta päätöksentekooni.

Arkadian liikuntahallin rakentamisessa päätettiin olla mukana kunnan omistusosuuden mukaisesti 1,2 milj.eurolla. Mahdollista laajempaa kilpakentäksi soveltuvaa vaihtoetoa käsitellään valtuustossa joulukuussa. Jos sekin hanke etenee yhteisymmärryksessä koulun kanssa, niin olemme hyvin lähellä tilannetta, josta tänään puheessani mainitsin. Nimittäin jokainen mahdollinen taho taitaa olla saanut hankkeensa talousarvioon tai taloussuunnitelmaan ja vuosikausia kestänyt investointikiima hellittää vähäksi aikaa. Keskustan Kallepekka Toivonen analysoi omassa ryhmäpuheessaan hyvin viime vuosien investointikierrettä. Kristillisdemokraattien Haapalainen lohkaisi osuvasti, että kunnanjohtaja lopetti säästöihin tähtäävien talousseminaarien pitämisen, kun ne johtivat vain yhä kasvaviin investointeihin. Ryhmät löysivät yhteisymmärryksen, mutta lopputulos oli juuri päinvastainen kuin oli tavoitteena.

Poimittakoon vielä päätös koskien Rajamäen terveysasemaa. PS:n Tapiolinna ehdotti, että uuden terveysaseman sijainti muutetaan ns. Lupiinilehdon-Kuusibaarin alueelle S-Marketin ja ns. kivikoulun väliselle tontille. Ehdotus on järkevä. Terveysaseman siirto koulujen, apteekin, uimahallin ja joukkoliikenteen välittömään läheisyyteen on ehdottomasti kannatettava asia. Aikataulu voi tosin venyä, koska hanke vaatii toteutuakseen asemakaavamuutoksen. Esitys hyväksyttiin äänin 47-1-3vaiti. Asiaa vastusti ainoana SDP:n Peltonen, joka oli pohjaesityksenä olleen nykyisen terveyskeskuksen viereiselle tontille rakentamisen kannalla.

2 thoughts on “Budjettivaltuusto 2014

  1. Ruotsin sotalapsi asista sen verran että isäni ja hänen veljensä olivat ruotsissa sotalapsina. Menetelmä oli se, että ruotsalaiset perheet ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi ottamaan suomalaislapsia luoksensa. Meidän nykyisessä pakolaistilanteessa ei ole tällaista vapaaehtoisuutta. Tervetuloa pakolaiset noudattamaan suomen lakia.

    1. Ymmärtääkseni tilanne oli se, että täältä lähtiessä ei lapsille ollut tarkkaa määränpäätä tiedossa. Paikan päällä lapsukaiset sitten jaettiin koteihin. jotka vapaaehtoisiksi ilmoittautuivat tai olivat ilmoittautuneet. Tämä nykyinen tilannehan koskee perhekuntia ja vastaanottajana ovat vapaaehtoiset kunnat – kuka minkin äänestystuloksen tai yksimielisyyden pohjalta. Lain noudattamisen suhteen ei varmaan ole muuta kuin tuo sinun mainitsemasi vaihtoehto. Pakolaisuus tai maahanmuutto ei ole mielestäni minkäänlainen lieventävä asianhaara sen suhteen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.