Toivottavasti lyhyempi budjettivaltuusto 12.11.2014

Hägg_kuva

Keskiviikkona 12.11.2014 kokoontuu Nurmijärven kunnanvaltuusto.. Asialistalla on vuoden 2015 talousarvion käsittely ja hyväksyminen eli kyseessä on vuoden tärkein valtuustokokous.

Nämä budjettikokoukset ovat joskus olleet erinomaisen pitkiä. Vuoden 2009 joulukuussa kokous kesti 12 tuntia eli istuimme kunnantalolla kellon ympäri. Äänestimme tuossa valtuuston kokouksessa peräti 41 kertaa. Sen jälkeen ei tuollaisia kinkereitä ole järjestetty, eikä tänäkään vuonna taideta ennätysistuntoa pitää.

Itse asiassa ennakkoasetelmat budjettivaltuustoon ovat yllättävänkin rauhalliset. Kyläkouluset eivät ole tänä vuonna agendalla, vaan porskuttelevat tukevasti hieman yli kymmenen oppilaan voimin kevään kiperien äänestysten pohjalta.

Keskiviikkona puhetta aiheuttanee investointilista ja siellä Klaukkalan monitoimihalli. Kunnanhallitushan ei hyväksynyt kokouksessaan 3.11.2014 kunnanjohtajan esitystä hankkeen suunnitelmien palauttamista uudelleen käsiteltäväksi, vaan hyväksyi L2-suunnitelmat (ns. kakkosvaiheen luonnossuunnitelmat) ja tuo ne nyt kunnanvaltuustolle tiedoksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hankkeen toteutuksesta voi tulla keskustelua ja äänestystä keskiviikkona. Osa valtuutetuista voi olla hankkeen lykkäämisen kannalla – osa rakentamisen aloittamisen kannalla jo vuonna 2015. Luultavasti asiasta tullaan äänestämään. Oma kantani on keskiviikkona ilmeisesti se, että hankkeen toteuttamiselle myönnetään jo vuodelle 2015 sen verran määrärahoja, että rakentaminen voidaan aloittaa syksyllä. Hankkeella on ollut sen verran kannatusta valtuustossa, että se on edennyt hankelistalla demokraattisen päätöksenteon mukaisesti. Vaikka olenkin investointihankkeiden karsimisen ja lykkäämisen kannalla yleisesti, niin oman logiikkani mukaan yhteisesti päätetyt hankkeet viedään eteenpäin, vaikka itse olisikin ollut oppositiossa päätöstä tehtäessä. Aikoinaan olin hankkeen lykkäämisen kannalla, mutta olin hävinneiden joukossa. Nyt hanke taitaa mennä läpi ja liittyy viime vuosien mittavien toteutuneiden investointihankkeiden listaan.

Listalla on Paulannon aloite liittyen psykologipalveluiden saamiseksi ennaltaehkäisevään työhön. Kunnanhallitus on päättänyt sisällyttää talousarvioesitykseen lastentarhanopettajan vakanssin muuttamisen psykologin vakanssiksi. Jos asia näin menee, niin OK. Jotain hämminkiä ja virittelyjä näiden psykologivakanssien suhteen on kuitenkin ilmeisesti olemassa. Tämä on asia, jossa en kannata määräraha- ja vakanssikarsintoja.

Listan kohta 99 aiheuttanee polemiikkia ja puhujapönttö tulee olemaan kovassa käytössä. Kyse ei ole kunnan huolestuttavasta velkaantumisesta, veroasteen nostamisesta tai palveluiden radikaalista karsimisesta  päätaajamissa. Kyse on 20-25 kiintiöpakolaisen ottamisesta  Nurmijärvelle vuonna 2015. Vaikka noin 80 % haastattelemistani kuntalaisista on sitä mieltä, että näitä pakolaisia ei tule Nurmijärvelle ottaa, tulen nähtävästi äänestämään ottamisen puolesta. Nämä pakolaiset eivät kunnan taloutta kaada tai edes hievauta. Toisaalta olen sitä mieltä, että kunnalla ja yhteiskunnalla tulee olla systeemit, valmiudet ja aito halu ottaa vastaan pakolaisia. Jos osoittautuu, että pakolaisten vastaanotto oli virheliike tai ns. kotouttaminen ei onnistu, niin ennen vuotta 2019 tulee ottaa käyttöön ELY-keskuksen kanssa tehtävän sopimuksen irtisanomispykälä ja vetäytyä vastaanotosta tulevien vuosien osalta. Jos vastaanottopäässä ei ole asiat kunnossa, niin vastaanotolle ei ole edellytyksiä.

Hyvää isäinpäivää kaikille isukeille. Itse vietin omaani kahden upean tyttären kanssa jo lauantaina. Kävimme pyörimässä Helsingin kauppatorin Finnair-maailmanpyörässä ja patikoimme siitä Bellevue-ravintolaan Skattalle. Erittäin hyvää venäläistä ja gruusialaista sapuskaa ja juomana tietysti Sovjetskoje Igritskoje, Saperavi ja Apapat. Isäinpäivä lahjaksi sain Aapo Rapin sarjiksen Tulevaisuuden mies. Pitäisiköhän juhlan kunniaksi raapustaa huomenna Pitkänokka – tyyppi on ollutkin telakalla jo kotvan.

 

 

 

 

 

One thought on “Toivottavasti lyhyempi budjettivaltuusto 12.11.2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.