Kulttuuria ja elämän vettä

002 Mieskuoro Huutajat. Aleksis Kivi -viikko päättyy tänään. Tänäkin vuonna ohjelma oli monipuolista ja hajautettu eri puolille Nurmijärveä. Ohjelmassa oli konsertteja, teatteria, kirjailijavieraita ja luentoja. Kävin kuuntelemassa tekopitäjäni poikien – tai miehiksihän nuo näyttivät jo varttuneen – eli oululaisen mieskuoro Huutajien konserttia Kirkonkylällä ja FT Ritva Ylösen luentoa Kalle Päätalon Iijoki-sarjasta. Pääkirjastossa on lisäksi ihan mielenkiintoinen Arvon mekin ansaitsemme -näyttely. Tällaisten teemaviikkojen yhteydessä tulee mietityksi, mikä on sopiva nurmijärveläinen konsepti kulttuuri- ja taidetapahtumiin. Onko tarvetta satsata uuteen isoon esiintymisareenaan vai riittääkö kulttuurinnälkäisille nykyisen kaltaiset lähellä kuntalaisia olevat pienet ja intiimit esiintymistilat. Alle tunnin matkan päästä kun löytyy konserttisaleja ja isoja esiintymispaikkoja jokaisessa ilmansuunnassa.

————————-

Suomi on tunnetusti sääntöjen ja kieltojen maa – varsinainen kieltojen ja kyttäämisen Eldorado.

Sen vielä ymmärtää, että me luottamushenkilöt hairahdumme joko tietoisesti tai tiedostamatta rajoittamaan vapaata käyttäytymistä ja valinnan vapautta – oli sitten kyse puheoikeudesta julkisilla foorumeilla tai ihmisten oikeudesta valita itselle sopiva omakotitontin koko – tai intoudumme  määrittelemään joitain taidemuotoja “tekotaiteellisiksi postmoderneiksi kokeiluiksi” kuten eräässä vaaliohjelmassa taannoin kirjoitettiin.

Se, että korkeasti koulutetut ja tehtäväänsä syvällisesti paneutuneet virkamiehet hairahtuvat vastaaviin ja vielä järjettömimpiin kannanottoihin ja linjauksiin on jo vakavampi asia. Oikeuslaitoksen tulkinnat ja päätökset – etenkin Itä-Suomen Hovioikeudesta – ovat aiheuttaneet oikeutettua hämmästelyä. Nyt kyseenalaista mainetta ja kunniaa on ryhtynyt kahmimaan oikein urakalla Aluehallintovirasto (AVI). AVI on kieltänyt kahta blogistia kirjoittamasta viskistä, jos se liittyy Helsingissä pidettäviin tuleviin olut- ja viskimessuihin eli Olut & viskiexpoon. Nimensä Olutexpo Finlandiksi muuttanut tapahtuma sai lopulta anniskeluluvan AVIta ehdolla, että hakukoneesta ei linkitetä tapahtumaa hakusanalla “viski”. AVIn mielestä viskitapahtumasta kirjoittaminen on mainontaa. Viskin ystävänä kiitän AVIa tämän jalon juoman ja siihen liittyvän tapahtuman mediahuomion nostattamisesta. Täytynee suunnata parin viikon päästä Olutexpoon.

Toinen vastaavanlainen viranomaispäätös saatiin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Se kielsi keväällä Fifty-Sixty -nimisen alkoholijuoman markkinoinnin. Syyksi viranomaiset kertoivat, että pakkauksen antama kokonaisvaikutelma luo mielikuvan mäkihyppääjä Matti Nykäsestä. Nykänen ei ole viranomaisten mielestä sovelias alkoholijuoman keulakuvaksi, koska hänen julkisuuskuvansa liittyy liikaa päihteisiin. Kyse on siis maailman kaikkien aikojen parhaasta mäkihyppääjästä ja yhdestä Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmästä olympia-urheilijasta. Juoman markkinoija ihmettelikin vastineessaan, että miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan jotkut rajuista ja päihdehöyryisistä elämäntavoistaan kuuluisat heavy-rokkarit kelpaavat alkoholijuomien mannekiineiksi ja heille sallitaan jopa nimikkojuomia markkinoille. Markkinaoikeus päätyikin myöhemmin päätyi eri kannalle kuin Valvira, joka perusteli kantaansa sillä, että Nykänen on nuorison suosiossa, kun taas nämä heavy-rokkarit eivät.

Sanotaan, että uskon asioita ei voi järjellä selittää. Virkamiesten aivoituksia välillä vielä vähemmän

. 03a

Tässä tynnyrissä on vuoden päästä viskiä, koska vasta 3-vuotiasta tislettä voi sillä nimellä kutsua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.