Investointiohjelmasta

002 Ilvesvuori eteläinen

Nurmijärven kunnan tekninen lautakunta on viime viikolla käsitellyt vuoden 2015 talousarvion ja vuosien 2016-2017 taloussuunnitelman investointiosan ja lähettänyt sen lausunnolle hallintokuntiin. Lopulliseen päätöksentekoon asia tulee ennen vuoden vaihdetta valtuuston budjettikokouksessa.

Investointeja on esityksessä onnistuttu karsimaan siten, että kokonaisinvestoinnit liikelaitokset mukaan luettuna ovat muuttuneet aiemmasta taloussuunnitelmasta seuraavasti:
2015: 35,1 m€ -> 30,9 m€
2016: 34,2 m€ -> 32,5 m€
2017: 36,1 m€ -> 22,0 m€
Suunta on oikea, mutta merkittävin kurssin muutos ajoittuu vasta suunnittelujakson loppuun kolmen vuoden päähän.

Talonrakennuksen osalta luvut ovat muuttuneet seuraavasti:
2015: 13,8 m€ -> 9,2 m€
2016: 16,0 m€ -> 13,6 m€
2017: 11,9 m€ -> 5,0 m€
Toivottavasti hermot pitävät, eikä vuoden 2017 budjettia laadittaessa aleta hankkeita listalle lisäämään.

Muutama huomio ehdotuksesta:
– Klaukkalan terveysaseman peruskorjauksen hinta-arvio on noussut 0,55 miljoonasta eurosta 1,3 milj.euroon.
– Rajamäen terveysaseman hinta-arvio on noussut 2,8:sta 3,2 miljoonaan euroon.
Sinänsä hyvä, että kustannusarvioita päivitetään hankesuunnittelun edetessä, eikä mennä samoilla vanhoilla luvuilla. Toivottavasti jatkossa vältytään lisämäärärahojen pyöritykseltä ja investoinnin koko on tiedossa jo päätöstä tehtäessä..
– Kirkonkylän terveyskeskusken C-osan peruskorjaus on heivattu vuoden 2018 alkuun.
– Samoin työterveyshuollon lisätilat.
– Omppulinnan julkisivut saavat odottaa toimenpiteitä vuoten 2019.
– Klaukkalan uusi 5-sarjainen päiväkoti on tempaistu investointilistalta kokonaan pois.
– Monitoimitalon kustannusarvio on paisunut 12 miljoonasta 13,2 miljoonaan euroon.
– Eniten porua aiheuttanee se, että Lukkarin koulun määrärahat on siirretty vuodelta 2017 myöhäisempään ajankohtaan. Salibandyhallia ei siis ole investointilistassa lainkaan. Se ei tosin tarkoita sitä, ettei lajin ankarat mittavaatimukset täyttävää hallia Nurmijärvelle saada. Mikään ei estä yksityistä investoria ryhtymään toimeen asiassa.
– Maanhankintamenoja on pienennetty 20 prosenttia tasoon 2 milj.euroa per vuosi.

Kunnallistekniikan rakentamisohjelmasta muutamia hajahuomioita:
– Krannilan alueen infran rakentamista on aikaistettu. Ensi vuodelle ehdotetaan yli miljoonan euron töiden suorittamista aiemman neljännesmiljoonan sijasta. Toivottavasti tontin myynti ja etenkin rakentaminen alueella vilkastuu oleellisesti. Muuten kunnan varoja sitoutuu turhan etukenossa Krannilan maaperään.
– Klaukkalassa Järvimaan ja Vanha-Klaukan infran rakentaminen alkaisi suunnitelman mukaan 2016, mutta Ali-Tilkan osalta suunnittelujaksolle ei ole ehdotettu investointia.
– Viirinlaakson kunnallistekniikaa rakennetaan ensi vuonna yli 1,6 miljoonalla eurolla.
– Rajamäellä alkaa ensi vuonna sekä Kylänpään että Uudenniityn infran rakentaminen. Kylänpään 1,8 milj.euron infrainvestoinnin lisäksi myös vuosille 2017-18 ajoittuva Lintumetsän infrainvestointi on 2,0 milj.euron luokkaa. Näille investointieuroille toivotaan tietysti nopeaa paluuta kunnan kassaan tontinmyyntituloina.
– Ilvesvuoren eteläisen ja pohjoisen työpaikka-alueiden infraan upotetaan vuosina 2015-2018 peräti 8 milj.euroa. Altian alueelle on varattu rahaa jo vuodelle 2015, mutta Mäyränkalliossa suunnitellaan aloitettavan rakennustyöt vasta vuonna 2018.

Katurakentamisen erilliskohteista aiotaan Lepäsämäntien liittymiin satsata 300 kiloeuroa aiempaa enemmän. Rajamäen keskustan liikennejärjestelyjen aloittaminen on pysynyt vuodella 2017, mutta investointia on hieman etupainotettu.

Ns. vanhojen alueiden katutöitä on siirretty systemaattisesti eteenpäin: Pratikankujaa parilla vuodella, Punamullantietä vuodella ja Nahkurintie-Puontilankaari-hanketta jälleen kerran vuodella eteenpäin.

Rajamäen koirapuiston rakentamiseen on vuodelle 2015 varattu se sama vanha 70 kiloeuroa. Toivottavasti inflaatio ei kutista vuosien varrella koirapuistoa ihan olemattomiin.

Liikunta- ja virkistysalueiden osalta kiinnittyy huomio siihen, että Klaukkalan erinomaiset tenniskentät on suunniteltu siirrettäväksi monitoimitalon alta – tähän on varattu rahaa 300.000 euroa. Samoin näyttää monitoimikenttä lähtevän monitoimitalon alta evakkoon ja se kustantaa kuntalaisille satatonnia. Nämä liki 0,5 miljoonan euron kustannukset olisi syytä käsitellä osana monitoimitaloinvestointia tai ainakin siinä yhteydessä esille tuoda.

Ennusteluistani huolimtatta Rajamäen skeittipaikka näyttää etenevän ja sen rakentamiseen on korvamerkitty rahaa vuosille 2015-16.

Tieverkkoon uppoaakin sitten ihan hillittömät euromäärät. Klaukkalan tieverkkoon ounastellaan menevän vuosien 2015-2021 aikana yhteensä yli 40 miljoonaa euroa. Kelpaa siinä sitten huristella.

Valtion kontolle kuuluvia kevyen liikenteen väyliä rakennellaan myös paremman teemisen puutteessa. Kirkonkylä-Rajamäki välille on varattu 3 milj.euroa vuosille 2015-2017 ja Klaukkala-Röykkä kevyen liikenteen väylään peräti 6 milj.euroa vuosille 2020-2021. Ilolla panen merkille, että eläkevuosina minulla on näköjään mahdollisuus ajella Kiljavalta Röykkään pyörätietä pitkin ja mikä parasta – myös takaisin. Eli se hanke on kohtuullisen pitkässä puussa.

Koko asiakirja, joka on siis vielä luonnos, löytyy kunnan nettisivuilta teknisen lautakunnan kokouspöytäkirjoista. Sieltä voi käydä tutkailemassa myös oman asuinalueen katu- ja kunnallistekniikan tulevia toimenpiteitä. Näköjään oman kotitien vesijohdon uudistaminen on siirtynyt taas vuodella eteenpäin.

2 thoughts on “Investointiohjelmasta

  1. Arvostan todella korkealle sen että jaksat kirjoitella mielipiteitäsi ja mitä siellä kunnantalolla päätetään. Olihan muuten taas mielenkiintoista tietoa, kiitos

    1. Kiitoksia. Kun täällä joka päivä kuitenkin useampia katselijoita ja lukijoita käy – toisinaan kohtuulisen runsaastikin – niin olen yrittänyt jonkin verran asiaakin naputella. Täytyy myöntää, ettei kirjoittaminen ole koskaan ollut mitenkään vastenmielistä. Päinvastoin kynähommat ovat aina olleet mieluista puuhaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.