Kuntalaisäänestys – mikä loistava mahdollisuus?

002

Heavy-listalla varustetusta asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan kokouksesta tiistaina 24.6. selvittiin lopulta 3,5 tunnissa. Urakkaa helpotti hieman se, että esittelijä veti Kylänpään asemakaavamuutoksen listalta. Kyseinen kaavamuutos olisi ollut listalla hyväksyttävänä maankäyttösopimusneuvottelujen pohjaksi. Kyse ei siis ollut kaavaehdotuksen hyväksymisestä. Oma näkemykseni on, että nähdyssä versiossa on vielä kehittämistä. Asiasta keskusteltiin kokouksen lopuksi keskustelu- ja kehitysasioissa.

Muuten listan asiat menivät kuta kuinkin pohjaesitysten mukaisesti. Vain muutamia täydennyksiä tehtiin.

Sosiaalisessa mediassa on jatkettu viime viikkoisen kunnanvaltuuston kokouksen kuntalaisäänestyksen käsittelyä. Myös Nurmijärven Uutiset repi kokouksesta otsikon “Rasismikorttia vilautettiin valtuustossa”. Nettilehdessä kyseisen otsikon alle oli pläjäytetty kuva Artosta ojentamassa hallintojohtaja Anttilalle jotakin jota voisi äkkinäinen vaikkapa rasistikortiksi luulla. Kuvatekstistä kävi toki ilmi, että otsikolla ja kuvalla ei ollut mitään yhteyttä. Kuva oli napattu tilanteesta, kun ennen kokousta kävin läpi Klaukkalan jäähallin papereita virkamiehen kanssa. Jälleen todistettiin, että yksi kuva kera nasevan otsikon valehtelee enemmän kuin hyvät tavat sallisivat.

Perussuomalaiset ovat nyt herkutelleet Vihreiden Hanna Kuuselan valtuustopuheella ja sillä, että kukaan muu ei kannattanut heidän kansalaisäänestysaloitettaan. Aika moni on taannoin ilmoittanut olevansa kansanäänestyksien lisäämisen kannalla. Näin minäkin olen tainnut joskus sanoa – mikäli kyse on tärkeistä asioista kuten kuntaliitoksista. En todellakaan pidä 25 pakolaisen ottamista sellaisena erityisen tärkeänä asiana, josta olisi syytä pitää kansanäänestys.

Keskustelu sai kuitenkin miettimään mahdollisuuksia käyttää kuntalaisäänestystä talouden tasapainottamiseen tähtäävissä toimenpiteissä. Yleisen elämänkokemuksen perusteella voisi olettaa, että perisuomalaisten kansanpiirteet – kateus ja vastahankaisuus – saisivat kansanääänestysuurnille nimen omaan kaikkien hankkeiden ja uudistusten vastustajat.

Pantaisiin samalla kansanäänestyksellä päätettäväksi pakolaisasian lisäksi, kyläkoulusten kohtalo, Klaukkalan monitoimitalohanke, Rajamäen terveysasema, salibändyhalli, pääkirjaston laajennus ja yksityistieavustukset. Luulenpa, että aika moni noista kustannuseristä menisi jäihin ja saataisiin kunnan taloutta hieman kestävämmälle pohjalle. Tuollaisia äänestystalkoita voisin minäkin kannattaa – siinä olisi kokonaisuudessaan jo kohtuullisen tärkeästä asiasta kysymys..

3 thoughts on “Kuntalaisäänestys – mikä loistava mahdollisuus?

 1. Harkinnan arvoinen asia kun Valtuustossa ei tunnu olevan rohkeutta tehdä tarvittavia leikkauksia. Pakko siellä on jotain tehdä koska kohta on vielä rupisemmat oltavat.
  Behm lateli madonlukuja mutta raaka veikkaus ettei siinäkään ole vielä koko kauheus esillä. Toivotaan että olen väärässä.
  Yksi merkittävä tapahtuma edellisessä valtuuston kokouksessa on jäänyt aika vähälle huomiolle: Kuuselan mielestä johonkin asiaan ei ollut rahaa. Rasti seinään.
  Tuossa pakolaisasiassa ollaan toisaalta mielestäni menossa väärällä tavalla eteenpäin. Outi Mäkelä asiasta jo Nurkkarissa mainitsikin mutta sanotaan se uudestaan. Valtuustolle ollaan ehdotettu 20-25 pakolaisen ottamistra vastaan ja sen jälkeen päätetään otetaanko lisää kun ollaan tutkittu miten kotoutus on onnistunut. Mieleniintoiseksi asian tekee se että ELY sopimuksessa on asia muotoiltu muotoon xx määrää joka vuosi/joka toinen vuosi. Kun sopimuksen irtisanomisaika on 12 kk niin kiire tulee tutkia kuinka hyvin kotoutus on onnistunut. Varsinkin kun monet tuntuu olevan sitä mieltä että 3 vuotta on lyhyt aika saada sen onnistumista selville.
  Mutta onnea vaan muiden valtuutettujen silmien avaukseen…sitä taidat tarvita.

  1. Tuohon Kuuselan yllätykselliseen kommenttiin, että kunnalla ei olisi johonkin varaa kiinnitin huomiota 18.6. kirjoituksessani. Taisi olla ensimmäinen ja ehkä viimeinen kerta, kun tällaista on päästy toteamaan. Yleensä argumentteina ovat olleet kunnan hyvä taloudellinen tilanne ja verraton velanottokyky.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.