Eduskuntavaalispekulaatiot 2015, osa 1

Wise Oy

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa kymmenisen kuukautta, joten lienee sopivaa aloittaa spekulaatiot ja pohdinnat asian tiimoilta. Puolueissakin kun viritellään jo ehdokasasetteluja ja jäsenäänestyksiä tuleviin vaaleihin liittyen.

Yksi mielenkiintoisin – mahdollisesti Nurmijärveäkin sivuava – yksityiskohta tulee olemaan Perussuomalaisten ehdokasasettelu kevään 2015 eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaiset saivat edellisissä vaaleissa Helsingin vaalipiiristä läpi kolme kansanedustajaa ja ylivoimaisena ääniharavana oli Jussi Halla-aho 15074 äänellä. Tom Packalen sai 4380 ääntä. Halla-ahon äänimäärä riitti vetämään läpi vielä Juha Väätäisenkin, jonka henkilökohtainen äänimäärä oli vain 2914. Helsingin vaalipiirissä muissa puolueissa tarvittiin läpimenoon yli 4000 ääntä.

Uudenmaan vaalipiirissä Perussuomalaisilla oli samanlainen tilanne vuoden 2011 vaaleissa. Timo Soini jytkäytti peräti 43437 henkilökohtaisen äänisaaliin. Kakkosena ollut Jussi Niinistö sai tukevat 4911 ääntä, mutta muut viisi läpimennyttä perussuomalaista saivat ääniä vain 3100-2553 per ehdokas. Missään muussa puolueessa Uudellamaalla ei noilla henkilökohtaisilla äänimäärillä olisi menty läpi.

Perussuomalaisten vaalimenestyksen edellytyksenä näyttääkin olevan suvereenin ykkösehdokkaan saaminen molempiin pääkaupunkiseudun vaalipiiriin. Kun Halla-aho nyt siirtyy europarlamenttiin, niin keskeinen kysymys kuuluukin: Kuka tulee olemaan Perussuomalaisten ykkösehdokas kevään 2015 eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä?

Kun puolueen tämän hetken kaksi valovoimaisinta kansanedustajaa Soini ja Niinistö olivat vielä viime vaaleissa molemmat Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaita, niin arvaukseni on, että toinen heistä siirtyy ehdokkaaksi Helsingin vaalipiiriin.

Ja jos villejä arvauksia saa jatkaa, niin oletan, että siirtyjä tulee olemaan nimenomaan Jussi Niinistö. Uusimaa on isompi ja tärkeämpi vaalipiiri ja siellä tarvitaan puolueen nokkamiestä, joka pystyy vetämään perässään liudan perussuomalaisia Arkadianmäelle. Voisi myös otaksua, että juuri Niinistö kelpaisi kohtalaisesti perimään Halla-ahon mittavaa ääniperimää Helsingissä. Ehkä on muitakin tekijöitä, jotka eivät ainakaan haittaa tällaista invaasiota.

Tälläinen operaatio ei suinkaan tarkoita sitä, että Nurmijärveltä tulisi yksi kansanedustaja vähemmän valituksi ensi keväänä. Edellä uumoiltu tapahtumaketju tarkoittaisi myös sitä, että Niinistön melkein 5000 ääntä jäisivät etsimään uutta isäntää – tai emäntää. Ja kun edellisissä vaaleissa perussuomalaisille riitti siis läpimenoon alle 3000 ääntä, niin jo ehdokkaaksi pääsy voi taata realistisen mahdollisuuden läpimenoon jollekin nurmijärveläiselle Perussuomalaisten listalta. Tämä siis sillä edellytyksellä, että puolueiden kannatukset pysyvät suunnilleen viime vaalien tasolla.

Hyvää alkanutta kesää ja mielenkiintoisia spekulointeja.

——————————————————————-

Osa 1a eli päivitys 12.6.2014

Länsiväylä-lehti uutisoi aiheesta otsikolla “Niinistö pyrkii jatkokaudelle eduskuntaan”.

Uutisessa Jussi Niinistö toteaa, että “Päätöstä ehdokkaaksi ryhtymisestä ei tarvinnut pitkään harkita. Aion asettua ehdolle kansaneustajaksi Uudeltamaalta, ja miköli tulen valituksi, haluan jatkaa työtäni turvallisen Suomen puolesta.”

Mikälituo päätös ei niin sanotusti “hovissa muutu”, niin jäljelle jää siis se alkuperäinen kysymys: Kuka tulee olemaan Perussuomalaisten ykkösehdokas kevään 2015 eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä?

 

 

 

2 thoughts on “Eduskuntavaalispekulaatiot 2015, osa 1

  1. Täysi mediahuomio ja supportti tulisi, jos puoluejohtaja Soini esittäisi vetoomuksen Niinistölle ja pyytäisi tätä puolueen edun mukaisesti ottamaan vastaan ehdokaspaikan Helsingin vaalipiirissä. Jussi voisi sanoa, että tällaisessa tilanteessa hänen täytyy aiemman ilmoituksen vastaisesti asettua ehdolle Uudenmaan sijasta Stadissa. Ostan itselleni lekan rajamäkeläistä Altian Larsen XO:ta, jos tämä profetiani toteutuu. Sen verran villi on spekulaatio ja arvaus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.