Pihabongaus 2014

Jälleen on pihabongaus-viikonloppu! Pihabongaus-tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 25.1. tai sunnuntaina 26.1. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa. Kyseessä ei ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole ratkaisevaa. Osallistumismaksua ei ole, eikä ilmoittautumista tarvita.

Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa:

– Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
– Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin   vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

– Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät viimeistään 31.1.2014 web-sivun www.pihabongaus.fi kautta.

Pihabongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan helmikuun lopussa mm. lintuaiheisia palkintoja.

Pihabongauksen päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Pihabongauksen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Pihabongaus on järjestetty Suomessa tammikuun viimeisenä viikonloppuna vuodesta 2006. Vuoden 2013 Pihabongauksessa runsaat 19 000 ihmistä tarkkaili lintuja yli 12 000 pihalla. Yhteensä lintuja nähtiin satojatuhansia yksilöitä ja eri lintulajeja 92.

Nurmijärvellä bongaukseen osallistui viime vuonna 122 pihaa. Eri lintulajeja Nurmijärvellä on havaittu tasaisesti noin 30 – viime vuonna peräti 38. Omalla pihalla ennätys taitaa olla kymmenkunta eri lintulajia. Vuosivaihtelut ovat aika suuria – pakkastalvina laji- ja yksilömäärät tippuvat selvästi. Tänäkin vuonna voi tehdä tiukkaa tuo kymmenen lajia.

Leppoisaa bongausta ja kannattaa ottaa jälkikasvukin tunniksi hiljentymään luonnon ihmeiden ääreen ja opiskelemaan lintulajeja.

Lisäinfoa: www.pihabongaus.fi

 IMG_1969

Bongata voi vallan hyvin keittiön akkunasta käsin. Huomatkaa itse askartelemani keittön verhot, kun kyllästyin taannoin odottelemaan marimekkoja. Ne ilmaantuivat lopulta aika nopeasti tuon kyhäelmän tilalle.

——————————————————

28.1.2014 jälkikirjoitus: Eipä ollut kovin kaksinen tulos tämän vuotisessa bongauksessa. Havaintoja tuli vain viidestä lintulajista, vaikka tyrkyllä oli jo pitempään ollut monenlaista siementä, pähkinää, talipalloa ja ihrapötkylää.

Tunnin saldo: 3 harakkaa, 3 talitiaista, 1 fasaani, neljä naakkaa ja yksi korppi.

Keltasirkut, viherpeipot ja vihervarpuset ovat kadonneet totaalisesti eikä edes varpusia näkynyt. Hieman erikoisemmat tiaisetkin olivat tyystin poissa, vaikka sinitiaiset ja kuusitiaset ovat olleet vakiovieraita ja joskus on jopa pyrstötiaisia käynyt tontilla.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.