Tonnikeijun jäähyväiset

048   Tonnikeiju hölmöilee Monacossa.

Tätä vuotta, jonka keskeiset teemat tulevat ilmeisesti olemaan kuntaselvitykset ja kuntaliitokset.

Omalla kohdalla vuosi alkaa tavallista verkkaisemmin. Pitkään vihoitellut oikea polvi on tarkoitus operoida huomenna tiistai-aamuna ja siitä seuraa ilmeisesti hieman “pakkolomaa”. Polvi on liikunnallisia harrastuksiakin haitannut sen verran, että elopaino on noussut kriittisiin lukemiin. Pitkä viikonloppu Loppiaisen alla Nizzan ja Monacon lihapatojen ääressä täräytti lukemat melkein 0,1 tonniin, joten nyt on edessä myös tiukka painonpudotus. Ajattelin sulattaa kropasta noin 30 voipaketillista ennen golf-kauden avauslyöntiä. Saman operaation tein keväällä 2010. Silloin tipautin ennätyspainostani  n. 98 kg massat lukemiin 81,8 kg. Parissa kolmessa kuukaudessa lähti siis n. 16 kg ylimääräistä, joskin viimeiset grammat olivat aika tiukassa. Toivottavasti golf-kauden avaus ei siirry syksyyn…

Reissun jälkeen kotona odotti mm. uusin Nurmijärven Uutiset, jossa oli poikkeuksellisen paljon kunta-asiaa. Valtuustoryhmien puheenjohtajia oli haastateltu ja valtaosa asetti tavoitteeksi kunnan pitämisen itsenäisenä jatkossakin. Onkin mielenkiintoista nähdä minkälaisen pakkoliitospaketin ministeri Virkkunen kaivaa pyhien jälkeen pakastimestaan ja kuinka kylmää herkkua on tarjolla pääkaupunkiseudulle jatkossa.

NU:sta sai myös todeta, että ideoimistani valtuustokokousten videoinneista on ollut jotain konkreettistakin hyötyä. Valtuutettu Mäkelä pystyi nauhoituksella osoittamaan, että lehden aiempi uutisointi hänen salibandyvastaisuudesta oli virheellinen ja lehti teki asiasta oikaisun.

Mielestäni suurin ongelmamme on se, että me valtuutetut emme ole juurikaan mitään vastaan ja samalla olemme monimyötämielisongelmaisia. Olemme niin kulttuuri-, taide-, jääkiekko-, ringette-, pesäpallo-, uima-, jalkapallo-, tanssi- ja ties mitä myönteisiä, että investoinneissa ei ole ollut useaan vuoteen mitään tolkkua. Mutta tätähän olen jo vatkannut ilmeisesti kyllästymiseen saakka. Otetaan tähän kuitenkin “toiveuusintana” kirjoitukseni yli viiden vuoden takaa joulukuun 14. päivältä vuonna 2008 eli hiukan ennen kuin aloitin kunnanvaltuutetun taipaleeni. Nurmijärven Uutiset oli otsikoinut kirjoitukseni osuvasti “Velkataakkaa ei pidä kasvattaa uusilla jättihankkeilla“.

Valtuutettu Matti Vanhanen esitti Viikon vieras -palstalla perusteluja Klaukkalan uimahallihankkeen nopealle käynnistämiselle. On aiheellista tuoda julki myös muita näkökantoja asiassa.

Uimahalli on erinomaisesti kaikille ikäryhmille palveluja tuottava laitos ja Klaukkalan uimahallille on kiistaton tarve. Tämän olen tuonut aiemminkin julki – kuten myös sen, että mahdollisen hankkeen rahoitus on mielestäni järjestettävä siten, ettei synny ylivoimaista painetta veroäyrin nostoon.

Laskusuhdanteen aikana kunnan ei tule säästää itseään kuoliaaksi, vaan investointeja tulee jatkaa harkitusti. Rakentamisen panoshinnat tulevat laskemaan ja kunnan tulee hyödyntää tilanne. Investoinnit on järkevää kohdistaa välttämättömiin infra- ja talonrakennushankkeisiin, peruskorjauksiin sekä hankkeisiin, joilla edistetään kunnan elinkeinotoimintaa. Energiataloudelliset perusparannukset ovat investointeja, joilla voidaan tavoitella jopa tuottoja pitkällä aikavälillä. Uusi uimahalli olisi kunnalle jättihanke – investoinnin arvo olisi enemmän kuin kunnan normaalin vuoden kaikki talonrakennusinvestoinnit. Se söisi useammallekin vuodelle budjetoituna valtaosan talonrakennushankkeiden määrärahoista. On huomioitava, että investointien pitäminen laskusuhdanteen aikana nykyiselläkin tasolla tulee edellyttämään lainarahoitusta.

Olemme viime vuosina nauttineet historiallisen hyvästä taloussuhdanteesta ja pitkästä nousukaudesta. Näinä loistavinakin kasvun vuosina kunnan velkamäärä asukasta kohden on noussut vuoden 2002 tasosta alle 900 euro/asukas yli kaksinkertaiseksi. Velkaa asukasta kohden on jo liki 2000 euroa. Näinä kaikkina talouden huippuvuosina velkaa on kyetty lyhentämään vain viime vuonna. Voimakkaan noususuhdanteenkaan aikana ei siis kyetty lyhentämään vanhoja velkoja eikä varautumaan tuleviin huonoihin aikoihin – päinvastoin velkaannuttiin entistä enemmän.

Vuoden 2009 budjetti on laadittu optimistisen 5,9 % verotulojen kasvun ja lisälainanoton varaan. Laskusuhdanne tullee vaikuttamaan myös kertaluonteisten tulojen kuten tonttimyynnin heikkenemiseen. Pidän todennäköisenä, että ensi vuoden budjetin tulopuoli pettää ja tuleva valtuusto joutuu tuoreeltaan joko kululeikkauksiin tai lisäämään lainanottoa entisestään. Kunta elää siis yli varojensa jo perusinvestoinneilla ja vielä kohtuullisen hyvässä tulotilanteessa.

Näissä olosuhteissa ja edellä mainitut tosiasiat huomioiden en näe vastuulliseksi päätöksenteoksi kasvattaa uusilla jätti-investoinneilla kunnan velkataakkaa ja lisätä tulevien vuosien lainanlyhennyksiä, lainanhoitokuluja ja investoinneista aiheutuvia ylläpito- ja käyttökustannuksia.

Kunta ei siis taloudellisessa huippusuhdanteessakaan pystynyt pitämään tulo-meno-rakennetta positiivisena tai edes tasapainossa. On hyvin vaikea nähdä tulevaisuudessa sellaista taloustilanteen kehitystä, jonka varaan velanottoa voitaisiin kasvattaa. Toivon hartaasti, että taloustilanne muuttuu viime vuosiakin hurjempaan talouskasvuun. Tällöin kunta saavuttaisi taloustilanteen, jossa se ei velkaantuisi lisää. Siitäkin on vielä pitkä matka tilanteeseen, jossa kyettäisiin lyhentämään vanhaa velkaa – uusista velkainvestoinneista puhumattakaan.

Vain vastuullinen ja hyvä taloudenpito antaa kuntapäättäjille mahdollisuuden toteuttaa kuntalaisille tärkeitä ja tarpeellisia hankkeita – puhutaan sitten terveydenhuollosta, nuorisotyöstä tai uimahallihankkeista. Toivon, että päättäjät tuntevat vastuunsa kuntatalouden tasapainottamisessa ja tekevät päätöksiä, jotka mahdollistavat näiden hankkeiden toteuttamisen tulevina vuosina.

Omasta puolestani asian käsittely jatkuu aikanaan kunnanvaltuustossa.

Rauhallista Joulun Aikaa ja Hyvää Uutta Vuotta.

Arto Hägg, tuleva kunnanvaltuutettu (kok)

Ja kuinkas sitten kävikään….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.