Miljoona euroa nokkiin!

Wise Oy

Pikainen yhteenveto 18.12.2013 Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksesta. Paremmalla ajalla ja äänestyslistojen julkaisun jälkeen hieman myöhemmin ehkä tarkempaa analyysia siitä minkälaista äänestyskäyttäytymistä kokouksessa harrastettiin.

Tässä tuoreita huomioita 8,5 tuntia kestäneestä kokouksesta.

– Aloitetaan ns. isosta kuvasta ja koko touhun lopputulemasta. Menoja ja investointeja ei kyetty karsimaan. Kunta joutuu seuraavan kolmen vuoden aikana ottamaan lisää lainaa yli miljoona euroa. Lainamäärä nousee 3900 euroon per asukas. Iso pettymys minulle.

– Kotihoidontuen kuntalisää ei lasketa. Äänestystulos oli täpärä 26-25.

– Rajamäen terveysaseman määrärahoja aikaistettiin. Rakennus olisi valmis vuonna 2016. Hölmöytenä asiassa on se, että luottamushenkilöt saavat hankesuunnitelman käyttöönsä nyt vuoden loppuun mennessä. Olisi ollut suotavaa, että se olisi ollut käytettävissä jo päätöksenteossa.

– 12 miljoonan euron monitoimitalo-hanke etenee kunnanhallituksen pohjaesityksen mukaisesti eli määrärahaa on 0,8 milj.euroa jo ensi vuodelle. Olin siirtämisen kannalla, jotta lähimmät vuodet olisi saatu hieman tasapainoisemmiksi. Äänestystulos oli 33-17-1tyhjä.

– Nummenpään ja Suomiehen koulujen määrärahat poistettiin pohjaesityksen mukaisesti äänin 26-25. Tämä tarkoittaa, että opetustoiminta päättyy keväällä 2014.

– Kirkonkylän liikuntapuiston investoinnit jatkuvat ensi vuonna eli sekä pukutilat, huoltorakennus ja tekojäälaitteisto hankitaan. Investointi näille on 1,2 milj.euroa plus jäänhoitokone. Äänestystulos oli rakennuksen osalta 29-21-1vaiti. Vastustin välitöntä investointia rakennuksiin. Sen jälkeen äänestettiin vielä erikseen laitteistoista. Totesin itse, että kun kerran rakennuksiin päätettiin investoida, niin olisi hölmöä jättää laitteet hankkimatta. Useimmat olivat samaa mieltä kanssani ja äänestystulos oli huomattavasti selvempi jälkimmäisessä äänestyksessä.

– Teiden kunnossapitoon lisättiin yksimielisesti 100-125000 euroa per vuosi.

Huomattavan usea äänestys meni todella tiukille ja ratkesi vain yhden äänen erolla. Pikaisesti arvioisin, että selkeitä 100 %:n ryhmäpäätöksiä oli vain muutama. Puolueiden sisälläkin äänet jakautuivat aika lailla eri äänestyksissä. On todella vaikea uskoa, että tuolta pohjalta olisi ollut neuvoteltavissa minkäänlaisia ryhmien välisiä konsensus-päätöksiä. Tuskin olisin itsekään taipunut minkäänlaiseen “pakettiratkaisuun” ellei sen lähtökohtana olisi ollut talouden tasapainottaminen ja investointien yksimielinen leikkaus. Kun neuvottelujen lähtökohta on se, että eri ryhmät ja yksittäiset henkilötkin haluavat etupäässä varmistaa itselle mieluisten hankkeiden etenemisen, niin  lopputulos on juuri nyt nähdyn kaltainen – paljon äänestyksiä ja rahaa palaa.

Kuten jo FB:ssä totesin – eiköhän tässä ollut hyvä todiste siitä, että päätökset tehdään jossain muualla kuin kabineteissa.

Kokous on nähtävissä lähipäivinä kunnan web-sivuilla www.nurmijarvi.fi

3 thoughts on “Miljoona euroa nokkiin!

  1. Jotenkin jäi fiilis että syyllisiä oli kaikki muut ja peili oli todella monelta unohtunut.
    Saakos siun blogia jakaa tuonne keskusteluareenalle FB:n

    1. Luettavaksi se on tarkoitettu eli saapi linkata. Itse ajattelen, että valtuusto nämä päätökset teki ja minä siellä mukana – oli sitten oma äänestyskäyttäytyminen mitä tahansa. Kollektiivi ei tehnyt taloudellisesti kovinkaan hyviä ratkaisuja. Kai tässä on nöyrryttävä ja lähdettävä suosiolla veronkorotuslinjalle seuraavassa isojaossa, kun menohaluja ei haluta hillitä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.