Talon tapa – kolmanneksella ylittyvät investointibudjetit

Wise Oy

Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti tänään vuoden 2014 veroäyristä. Äänin 28-23 valtuusto päätti korottaa tuloveroprosenttia 0,50:llä eli uusi tuloveroprosentti on 19,50. Vastaehdotus oli 0,75 %:n korotus. Erotuksena olleen 0,25 %:n vaikutus verotuloihin olisi ollut noin 1,9 milj. euroa.

Kun marssijärjestys nyt oli se, että ensin päätetään tuloista ja joulukuussa menoista, niin toivottavasti kunnanvaltuusto joulukuun budjettivaltuustossa myös menettelee valitsemansa tiukan linjan mukaan eli puuttuu myös menopuoleen yhtä tiukalla otteella.

Valtuusto päätti siirtyä kunnan keittiöverkostossa ns. aluekeittiömalliin, jossa pikku hiljaa keskitetään nykyisten 24 valmistuskeittiön toiminnot viiteen aluekeittiöön.

Kävin puhujapöntössä ja tälläkin kertaa ajattelin ääneen investointihankkeista ja euroista. Kritisoin sitä, että jäähallin vanhan kaukalon uusimista ei oltu kyetty huomioimaan hankkeen kustannuksissa ja hankesuunnitelmassa, vaikka sillä kerrotaan olevan käyttöikää vain 1-2 vuotta. Ei ole hyväksyttävää, että tuollainen liki 100.000 euron hankinta tuodaan esille vasta rakennushankkeen aikana ja sille haetaan lisämäärärahaa.

Totesinkin, että kunnan tärkeimmistä kiinteistöistä tulisi laatia PTS:t eli pitkän tähtäimen suunnitelmat, joissa ennalta tiedostetaan ja budjetoidaan kunnossapitotehtävät. Erityisesti ne pitäisi laatia kiinteistöistä, joihin on tiedossa saneeraus- tai laajennustoimenpiteitä.

Toin myös julki sen tosiasian ja huolen, että kolmessa viimeisimmässä kokouksessaan kunnanvaltuusto on myöntänyt lisämäärärahoja investointihankkeille liki miljoonan euron arvosta, kun talousarvioon varatut määrärahat on ylitetty:

– Syyskuussa lisärahaa Tiiran uimarannan pukutiloille, kun budjetti paukkui yli 35%.

– Lokakuussa Ahjolaan useita satoja tuhansia euroja, kun budjetti ylittyy 39%.

– Ja nyt marraskuussa todettiin Klaukkalan jäähallin kustannusten ylittävän talousarvion 17%:lla eli yli puolella miljoonalla eurolla.

Vihjaisinkin, että tarkastuslautakunnalle voisi olla perehtymisen paikka tuohon talon tavaksi tulleeseen investointien ylitykseen, jos muita aiheita ei ole.

Enkä malttanut olla maalailematta piruja valtuustosalin seinälle pohtiessani, että ensi vuodelle kaavaillut 35 miljoonan euron investoinnit voivat paisua 45 miljoonaksi, jos nuo viime kuukausien kaltaiset budjettien ylitykset jatkuvat.

3 thoughts on “Talon tapa – kolmanneksella ylittyvät investointibudjetit

  1. Mielenkiintoista nähdä mihin lukemiin eräs “Pyhä lehmä” pääsee kun sitä aletaan rakentamaan. Olen harkinnut vedonlyönnin pystyyn laittamista kohta puolin kun kerkiän kuinka monella prosentilla uimahalli ylittää budejettinsa. Johan siellä oli muutama hauskuus unohdettu suunnittelussa.

  2. Rajamäen uimahallin rakennuslupa on ensi viikolla lautakunnassa. Ihan mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan suunnittelu on edennyt – ja mihin toteutuskustannukset aserttuvat aikanaan. Kustannukset kun lyödään hyvin pitkälle kiinni suunnitteluvaiheessa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.