Tietovuotoja luottamuselimessä

031

Valtakuntaa ravistelleiden tietovuoto- ja urkintauutisten lisäksi mennä viikolla sattui Nurmijärvelläkin pari sinänsä huomaamatonta ja harmitonta tapausta, joita on kuitenkin syytä hieman pohdiskella.

Kiinnitin ns. sosiaalisessa mediassa – tarkemmin sanottuna Facebookissa – huomiota kahden pitkän linjan nurmijärveläisen kunnallispoliitikon kuvapäivityksiin. Nopea analyysi kuvissa esiintyvissä henkilöistä osoitti tallenteiden olevan Kuntakehitystoimikunnan kokouksesta ja huomioni kiinnittyi kuvissa näkyviin kokouksessa esiteltäviin Viirinlaakson suunnitelmien havainnekuviin.

Ongelmallista tällainen some-tiedottaminen on siitä syystä, että lautakunnan kokoukset ovat lain mukaan pääsääntöisesti suljettuja – ellei lautakunta erikseen kokousta julkiseksi määrää. Myös lautakunnan kokouksessa esitetyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Mielestäni näiden luottamushenkilöiden toimesta tehty some-tiedottaminen oli kyseenalaista ellei peräti moitittavaa juuri tässä tapauksessa. Kyseessä oli mitä ilmeisemmin kokouksen § 122:een liittyvä Viirinlaakson toteuttajan valinta, joka oli jo kokouksen asialistalla merkitty “ei-julkiseksi” asiaksi. Edes pykälän sisältöä ei oltu ennalta ilmoitettu julkisuuteen. Kunnanhallituksen 4.11.2013 asialistalta näkee, että kyseinen lautakunnan pykälä liittyy “Klaukkalan Viirinlaakson kauppakeskuksen ja asuinliikerakennusten toteuttajan valintaan”.

Moni Facebookissa kuvia katsellut tai kommentoinut ei varmaan ymmärtänyt, että kyseessä oli suljetun kokouksen luottamuksellisten asioiden julkituonti. Ilmeisesti edes nämä julkipanijat eivät tiedotusinnossaan asiaa hahmottaneet. Tarkkasilmäiset – minun tapaan – tunnistivat varmaan kuvissa näkyvän rakennusliikkeen logonkin. Ihan tiedoksi, että usein tällaiset yritysten tarjouksiin liittyvät havainnekuvat ja suunnitelmat ovat jo tekijän puolelta ilmoitettu luottamukselliseksi ja liikesalaisuuksiksi luokitelluksi aineistoksi. Ei ole todellakan kovin järkevää lähteä niitä millään tavalla jakelemaan julkisesti tai edes yksityisesti.

Ilmoitin mielipiteeni kyseisille henkilöille ja he poistivatkin kuvat netistä. Katsoin asiakseni tapahtuneesta myös kunnan johtaville viranhaltijoille informoida. Mielestäni tällaista ei pitäisi vastaisuudessa tapahtua. Jos valtuustosalissa sallitaankin läppäreiden ja iPadien räpläily ja valokuvaaminen, niin jonkinlaista tapa- ja käyttäytymisohjeistusta ainakin suljettujen kokousten osalta näköjään kaivataan tuoreille – ja erityisesti kokeneimmille luottamushenkilöille.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.