Areenaeurot

Sport-Palace-Site-2IMG_2187

Piipahdin pitkästä aikaa Pietarissa. Allegrolla matka taittuu nykyisin aika lailla joutuisammin ja etenkin huomattavasti turvallisemmin kuin vuosituhannen vaihteessa Kannaksen teitä pitkin kurvaillessa. Välillä tuli ajeltua yötä myöten kotia kohti suorastaan henkensä kaupalla.

Paluumatkalla luin netistä Kauppalehden analyysin ja arvion Hartwall-Areenan juuri tehdyn kaupan arvosta. Kauppalehden arvio halliyhtiön kauppahinnasta on 35 miljoonaa euroa, joka tuntuu käsittömän pieneltä. Hartwall-Areean valmistui keväällä 1997 jääkiekon MM-kisoihin ja sen kustannukset olivat noin 300 miljoonaa markkaa – nykyeuroiksi muutettuna noin 62 miljoonaa.

Olen itse ollut Pietarin vuoden 2000 monitoimiareenan lisäksi mukana muissakin hallirakennushankkeissa mm. Vilnan Siemens Arenaa rakennuttamassa ja minulla on jonkinlainen ymmärrys monitoimiareenoiden rakennuskustannuksista. Yllä mainituilla summilla ei tänä päivänä vastaavaa hallia pystytä rakentamaan.

Kauppalehtihän on kalkuloinut arvionsa Harkimon ja Sanoman tekemän osakekaupan perusteella ja perustuen olettamukseen, että Hjallis olisi saanut suomalais-venäläisiltä loppuostajilta saman summan kuin hän oli vähemmistöosakkaille maksanut ennen koko hallihtiön myyntiä.

Myös aiemmat vähemmistöosakkaat ovat kaupan käänteitä nyt ryhtyneet ihmetelemään ja näyttävät nyt vaativan asiasta selvityksiä.

Pienenä huvittavana yksityiskohtana totesin Wikipediassa mainittavan, että tuota Pietarin monitoimiareenaa on luonnehdittu Hartwall-areenan “piraattikopioksi”. Hallit ovat kuulemma saman kokoiset ja samannäköiset. Muistaakseni myös Harkimo tämän suuntaisia lausuntoja antoi toistakymmentä vuotta sitten. Itse totesin tuolloin kommentoijille, että halleissa on todellakin useita huomattavia yhtäläisyyksiä – tärkeimpänä ja huomiota herättävimpänä se, että molemmissa areenoissa katsomot on sijoitettu liki identtisesti jääkiekkokaukalon ympärille.

Tosiasiassa molempien monitoimiareenoiden esikuvat löytynevät jostain rapakon takaa uudelta mantereelta. Hartwall-areenan puuhamiehet muistini mukaan retostelivat hakeneensa oppia ja esimerkkiä NHL:n mahtiareenoista aitioineen. Silloin ei puhuttu kylläkään NHL-areenoiden piraattikopioinnista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.