Aleksis Kivi -teemapuisto, ei kiitos.

30042009023
Kunnanvaltuutettu Sirkka Rousu (SDP) esitti kesäkuussa Nurmijärven Uutisissa idean Aleksis Kivi -teemapuiston perustamisesta Nurmijärvelle. Tarkemmin sanottuna vanhan kuivatun Kirkkojärven alueelle.

Ideana olisi “tuotteistaa” kansalliskirjailijamme ja saada Aleksis Kivi-teema “hienoon lentoon niin kulttuurissa, liikunnassa, matkailussa kuin myös yritystoiminnassa”.

Mietitäänpäs miten syntymäkunta voisi Kiveä hyödyntä eri osa-alueilla:
– Kulttuurin nälkäisille voitaisiin johonkin Kiveen kiinteästi liittyvään paikkaan rakentaa kesäteatteri ja esiintymislava katoksineen, jossa voitaisiin kesäisin esittää Kiven tuotantoon liittyviä teatteriesityksiä ja miksei järjestää muitakin kulttuurillisia rientoja kuten musiikkiesityksiä ja taidenäyttelyitä. Tällainen mesta voisi olla esimerkiksi Taaborinvuori, jonne voitaisiin siirtää toimintaa tukevia vanhoja rakennuksia ja vaikkapa seppä pajoineen.
– Liikuntaihmisille kunta voisi toteuttaa kunnan alueella kiertävän seitsemän veljeksen patikkakreitin. Paikkakunnan urheiluseurat voitaisiin kekseliäästi nimetä Aleksis Kiven tuotannosta tutuilla nimillä kuten Seven Bros, Kurra tai vaikkapa Rajamäen Rykmentti.
– Kiven syntymäkoti Palojoella voitaisiin avata matkailunähtävyydeksi ja tukemaan läheisen Taaborinvuoren toimintaa.
– Yritystoiminnassa voitaisiin hyödyntää “kivennäistä” terminologiaa ja nimikkeistöä: Paikallisliikenne voitaisiin nimetä Kivenkyydiksi, ravintola Venlaksi ja niin edelleen. Siinä sivussa myös kunnan eri toimintoja voitaisiin nimetä samalla metodilla: kirjastoauto Sepeteukseksi ja liikelaitos Aleksiaksi.

Tarkkaavainen lukija huomannee, että kaikki edellä mainitsemani visioinnit ovat jo toteutuneet. Itse en kaipaa yhtään lisää kulttuurillisia tai vielä vähemmän kaupallisia Kivi-kytkentöjä Nurmijärvelle. Kun seitsemän veljestä komeilee kunnan vaakunassakin, niin paikkakunta vaikuttaa jo nyt jonkinlaiselta Kiventologiselta erityisalueelta.

Todettakoon sekin, että se Rousun visioima “kaunis pieni tekolampikin, jonka ympärillä on lenkkipolku ja penkkiryhmiä”, on jo olemassa. Se sijaitsee ns. Pappilanrannassa eli vanhan järven pohjalla. Rauhaisalla paikalla ikitammien katveessa, jossa satakielet lauleskelevat. Mitään muuta sinne järven pohjalle ei juuri kannata rakennellakaan, kun lienee kunnan huonointa rakennusmaata ja pysyy kuivana vain pumppaamon avulla.

Hienoa, että esitetään ideoita. Niitähän on tunnetusti hyviä ja huonoja ja siltä väliltä. Tämä esitys oli mielestäni sieltä heikoimmasta päästä. Myöskään kuntalaiset eivät syttyneet Aleksi Kivi -teemapuistolle, kuten Nurmijärven Uutiset aivan oikeellisesti myöhemmin esityksen saamaa palautetta arvioi. Alkuperäistä lehtijuttua innostui kommentoimaan vain kolme kuntalaista: yksi viittasi “kusenpolttamaan teemapuistoon, jollaisia löytyy liiaksikin Suomesta”, toinen viittasi asiallisesti Kivi-juhliin ja kommentoi ideaa, ettei A.Kivi edes suunnannut tekstejänsä lapsille. Kolmas totesi lyhyesti, että “Ufo-juttu joo.”

Enpä minäkään lämpiä ehdotukselle, että Kirkonkylän osayleiskaavaan varattaisiin tällaiseen tarkoitukseen alue ja vielä vähemmän, että kunnan pitäisi mennä osakkaaksi perustettavaan Nurmijärven Aleksi Kivi-teemapuisto Oy:öön. Kiveä on hyödynnetty aivan riittämiin Nurmijärvellä ja ainakin toistaiseksi vielä suhteellisen arvokkaalla tavalla.

——

Nurmijärven kunta muuten ylläpitää Aleksis Kivi -websivuja. Voipi käydä katsomassa:   http://www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi/fi/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.