Stetsonista

024

Ensimmäinen pätkälomaviikko on takana ja edessä paluu viikoksi töiden pariin. Lomaviikko meni pääosin pohjoisessa kalastellessa. Poikkesin myös Taivalkoskella perinteikkäässä Jalavan kaupassa, josta mukaan tarttui stetson-tyyppinen päähine. Se onkin tarpeen, jotta voi orientoitua kunnalliseen päätöksentekoon, joka tuntuu olevan välillä kuin hatusta vedettyä.

Kunnanhallitus näyttää tehneen viime kokouksessaan päätöksen palauttaa Klaukkalantien liikennealueen asemakaavamuutosluonnos uudelleen käsiteltäväksi. Kyseessä on Ropakkotien ja Järvihaantien väliseen tieosuuteen liittyvät liikennejärjestelyt – erityisesti Klaukkalantien ja Kirkkotien kiertoliittymähankkeen edistäminen. Lehdistöinfon mukaan kunnanhallituksen kokouksessa 24.6.2013 keskustelun kuluessa Handolin mm. Vaulamon kannattamana esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi siten, että kunnanhallitus käsittelee asian syyskuussa mm. kaupunkikuvaselvityksen valmistuttua.

Kyseinen kaupunkikuvaselvitys keskittyy lähinnä Viirinlaakson ja sen lähialueen kaupunkikuvalliseen tarkasteluun. Jostain syystä kunnanhallitus on kytkenyt asian Klaukkalantien pohjoisosan kaavamuutokseen, jonka kanssa selvityksellä ei ole juurikaan mitään tekemistä.

Vielä omituisemmaksi päätöksen tekee se, että Viirinlaakson asemakaavaluonnoksen käsittelyn yhteydessä kunnanhallitus ei ottanut minkäänlaista kantaa tai edellyttänyt kyseisen kaupunkikuvaselvityksen valmistumista. Juuri Viirinlaakson aluehan on ko. selvityksen ydinasia.

Ymmärtääkseni kunnanhallituksen palautuspäätöksen takana oli myös liikennesuunnitteluun liittyviä mielipiteitä. Olen usein sarkastis-ironisesti ihmetellyt kuinka Suomessa voi olla niin paljon rakennusten home-, sisäilma- ja kosteusongelmia, kun maassa asuu samaan aikaan yli viisi miljoonaa rakennusalan ammattilaista. Ilmeisesti myös liikennesuunnittelun ammattilaisia löytyy kosolti – ainakin kunnallispoliitikkojen joukosta. Itse en koe sellainen expertti olevan, vaikka alaa olenkin neljä vuotta opiskellut.

Asian käsittely jatkuu siis viivästytettynä syksyllä – ja voi aiheuttaa ongelmia ja viivästyksiä Kirkkotien ja Klaukkalantien kiertoliittymähankkeelle.

Toinen surkuhupaisa episodi tullaan näkemään loppuvuoden budjettivaltuustossa. Viime vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä äänestettiin Klaukkalan monitoimitalon määrärahoista. Pohjaesityksenä oli kunnanhallituksen esitys, jossa monitoimitalon aikataulua ja rahoitusta oli järjettömästi aikaistettu vuodella. Pidin valtuuston kokouksessa puheen, jossa totesin tutkineeni sekä hankeaikatulun että rahoituksen ja totesin määrärahojen aikaistuksen olevan täysin hyödytöntä. Hanketta ei kerta kaikkiaan pystytä toteuttamaan samaa tahtia kuin lähinnä klaukkalalaiset päättäjät halusivat rahoitusta hankkeelle kahmia. Vastaesitykseni ja laatimani rahoitusaikataulu, jota silloinen Kokoomus-valtuutettu Köppä kannatti, hävisi äänestyksessä 31-17.

Nyt ollaan tilanteessa, että hanke on edennyt kuta kuinkin arvioimani aikataulun mukaan ja loppuvuonna hankkeen määrärahat tullaan muuttamaan suurin piirtein samalla tavalla kuin vuosi sitten olin arvionut.

Onhan se ihmeellistä, että tehdään talousarvioita ja taloussuunnitelmia, joissa hankkeille korvamerkityt eurot tietoisesti ovat 4-5 miljoonaa euroa pielessä. SAmalla sekoitetaan muiden investointikohteiden rahoitussuunnitelmat ja aikataulutus. Jos nuo 31 valtuutettua tekivät edellä mainitun päätöksen osaamattomuuttaan tai vakaassa uskossa omaan hankekehitys- ja budjetointiosaamiseensa, niin se on ymmärrettävää. Jos päätös tehtiin tietoisesti ja vain oman hankkeen saamiseksi investointilistalla paalupaikalle, niin toiminta on aika lailla käsittämätöntä.

No, minullakin on nyt mahdollisuus kesän aikana opetella, miten päätöksiä vedetään stetsonista. Josko se syksyllä onnistuisi.

One thought on “Stetsonista

 1. Mielestäni
  A) osaamista ei ole
  ja
  B) oma hanke on etusijalla, jotta ääniä voidaan sitten vaalien tuoksinassa kalastella.
  Viis siitä, miten yhteinen hyvä toteutuu.

  Älä vaan ala vetää päätöksiä stetsonista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.