Kylläpä sitä nyt ollaan niin suvaitsevaisia

Hägg_kuva

Pääkaupunkiseudulle odotetaan tänä vuonna ulkomaalaisia romaneja enemmän kuin koskaan aiemmin – ehkä jopa 700 henkeä. Aikaisempina vuosina tulijoita on ollut 200-500 henkeä. Joukossa on mm. töitä etsiviä eteläeurooppalaisia, pullon kerääjiä ja aiempien vuosien tapaan kerjäläisiä ja agressiivisesti käyttäytyviä rihkamakauppiaita sekä kriminaaleja.

Helsingin kaupunginvaltuusto otti 29.5. kantaa tähän romanikerjäläiasiaan ja päätti velvoittaa kaupungin virkamiehiä laatimaan esityksiä, miten ulkomailta tuleville kerjäläisille voitaisiin tarjota pientä maksua vastaan paikkoja, jossa nämä voisivat yöpyä turvallisesti ja huolehtia hygieniastaan. Kunhan tämä uutinen kiirii Bukarestin Sanomiin, niin päätöksen takana olleet puna-vihreät helsinkiläispäättäjät voivat ilmeisen tyytyväisinä odotella jopa tuhanteen nousevan kerjäläisarmeijan invaasiota. Ensi kesänä käykin melkoinen kuhina ja kamppailu pullonkeräysmestoilla ja parhailla kerjäämispaikoilla.

Tiedossani ei ole, että aikooko Helsingin kaupunki maksaa tulevanakin syksynä kotiuttamisrahaa kerjäläisille. Eiköhän sellainenkin päätös aikanaan tule. Saavutetuista eduista, kun on aina niin vaikeaa luopua.

Eräs Perussuomalaisten varavaltuutettu oli laatinut valtuustoaloitteen, jonka mukaan kerjäläisten asiaton oleskelu tulisi kieltää ja kerjääminen pitäisi tehdä luvan varaiseksi. Tämä ei mennyt läpi. Helsingin Sanomien mukaan ajatus luvan pyytämisestä ärsytti etenkin Vasemmistoliiton valtuutettuja ja SDP:n Pajamäkeä. Ilmeisesti kerjäläiseksi rekisteröityminen koettiin jollakin tapaa ihmisarvoa loukkaavaksi.

Todettakoon, että laki on jo kotvan aikaa edellyttänyt rakennustyömailla työskenteleviltä esillä pidettäväksi kuvallisen henkilökortin ja veronumeron. Se mikä on kohtuullista ja ihmisarvon mukaista rakennustyömaan duunarille ei ilmeisesti sovellu kerjäläisen vartalolle. Jokin puna-vihreä-logiikka siinä varmaan on.

Lopuksi totean, että tämäkin episodi saa minut entistä vakuuttuneemmaksi, että Nurmijärven tulee pysyä kohtuullisen etäällä sellaisesta metropoli- ja välitason hallintoratkaisusta, jossa stadilaiset pääsevät päättämään ja suvaitsemaan Nurmijärven asioista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.