Tilinpäätösvaltuusto 25.5.2022

Enpä muista milloin olisi ollut kuukausi, jolloin en olisi kirjoittanut blogiini. Nyt oli käydä niin, vaikka kirjoittamiseen olisi ollut aihetta aivan riittävästi – ehkä liikaakin. Kolmella luottamushenkilö”foorumilla” vie paljon aikaa ja hajauttaa tekemistä sen verran, että kirjoitteleminenkin kärsii. Kolmella foorumilla tarkoitan kunnallisten luottamustoimien lisäksi Keusoten valtuustoa ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustoa. En yhtään ihmettele, että osa vastaavassa asemassa olevista luottamushenkilöistä on luopunut joistain kunnallisista tehtävistä tultuaan valituksi vaativiin paikkoihin hyvinvointialueella. Itselläni on tilanne hieman päinvastainen. Olen pitänyt ensisijaisesti fokuksen Nurmijärven kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa sen valtuustoryhmän vetäjänä, enkä ole pyrkinyt valtuutetun roolin lisäksi muihin tehtäviin esim. hyvinvointialueella. Poikkeuksena Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokunta, johon odotan paikkaa myöhemmin tänä vuonna. Ensi vuonna tämä tosi kuormittava asetelma onneksi muuttuu, kun Keusote ja sen yhtymävaltuusto päättää toimintansa.

Nurmijärven kunnanvaltuusto kokousti viime viikolla ja hyväksyi vuoden 2021 tilinpäätöksen. Pidin kokoomusryhmän ryhmäpuheen, jonka liitän tämän postauksen loppuun. Muutamia poimintoja muista ryhmäpuheista:

  • Ensin kuitenkin kunnanhallituksen varapj. Riikka Raekannas toi kunnanhallituksen terveiset mianiten mm. huolen huoltosuhteen muuttumisesta, velkaantumisesta ja mainitsi myös kunnan sote-kiinteistöt.
  • Keskustan Kalliokoski varoitteli kriisikuntakriteereistä, henkilöstöhaasteista ja korosti verotulopohjan kasvattamisen tärkeyttä.
  • Perussuomalaisten Putkonen veteli hieman leveämmällä pensselillä ja mainitsi mm. ettei entoset ajat palaa ainakaan 10 vuoteen ja hiilineutraalisuuden naamioiden putoamisen. Ei ehkä niin perinteinen kunnan tilinpäätöspuhe, mutta varteenotettavia huomioita Suomesta.
  • Rousu ehätti sopivasti kokoukseen pitämään SDP:n puheen. Hän kertoi, että lainakanta ei ole pitkässä juoksussa ongelma ja totesi, että uusi kuntastrategia ei ole järin haastava. Hän myös peräsi päättäjiltä tietoisuutta päätösten vaikutuksista ja vaikuttavuudesta.
  • KD:n Kuulan mielestä yksityisteiden avustusjärjestelmän kehitttäminen on jäänyt aivan kesken.
  • Vasemmistoliiton Toikkanen piti pitkän uransa ties kuinka monennen tilinpäätöspuheensa ja mainitis mm. huolensa edelleen kasvavasta lainakannasta.

Tarkastulautakunnan pj Toikkannen lausui saatesanat tarkastuslautakunnna arviointikertomukselle vuodelta 2021. Kertomus merkittiin tiedoksi.

Vuoden ensimmäinen osavuosikatsaus merkittiin tiedoksi, eikä se innostanut pidempiin puheisiin. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin luvut tulevat vielä elämään.

Nurmijärven kunnan yksityistieavustusten avustusjärjestelmän kehittäminen ja myöntämisehdot käsiteltiin seuraavana – vain kymmeniä minuutteja sen jälkeen, kun KD:n Kuula oli todennut asian olevan aivan kesken. PS:n Tapiolinna teki esityksen asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi. Omassa puheenvuorossani totesin, että en kannata palautusta, vaan asian käsittelyn jatkamista, koska kymmenet tiekunnat odottavat päätöstä asiasta. Totesin myös itseäni häiritsevän puheet (ei ehkä valtuustosalissa) siitä, että valtuutetut eivät olisi tietoisia tai ymmärtäneet, mistä avustusjärjestelmän uudistuksessa on kysymys. Totesin, että avustusjärjestelmää on lähdetty uudistamaan tietoisesti ja tavoitteellisesti ja nimenomaan sen vuoksi, että aiempi järjestelmä oli todella epätasa-arvoinen. Silloin kunnan hoitosopimusteinä oli jollain yksityisteitä, joiden otolle oli vaikea ymmärtää perusteita, kun samaan aikaan osa yksityisteistä oli täysin ilman avustusta. Totesin, että uusi järjestelmä on täysin eri maailmasta ja sitä voidaan kutsua tasapuoliseksi ja tasa-arvoiseksi. Vertasin siis vanha ja uutta järjestelmää – lopputulemana, että uudistus on varsin onnistunut jo nyt, vaikka kehitettävää edelleen varmasti onkin.

Äänin 36-15 päätettiin jatkaa asian käsittelyä ja kokoomuksen Diakite pääsi tekemään pienen muutosehdotuksen, jossa esitettiin kahden sanan “kuitenkin” ja “em.” lisäämistä päätökseen. Ilmoitin, että muutosesitys on järkevä ja selventää päätöstä ja kannatin muutosta. PS:n Tapiolinna puolestaan ilmoitti, ettei voi kannattaa esitystä – siis noiden kahden sanan lisäämistä, joten tästäkin äänestettiin. Diakiten muutosesitys hyväksyttiin äänin 11-39-1tyhjä. Päätökseen jätettiin eriäviä mielipiteitä.

Viime vuosina noita eriäviä mielipiteitä onkin jätetty melko runsaasti. Näppituntuma on, että kymmenen vuotta sitten eriävän mielipiteen jättäminen oli sangen harvinaista. Nykyisin tuntuu, että eriävän mielipiteen ilmoittamisen kynnys on laskenut todella alas. Toki sillä saa hetken huomion sille, että päätös ei ollut mieleinen, mutta toisaalta voi kysyä onko toimenpiteen merkitys ja käyttötarve hieman hämärtynyt. Ainakaan se ei samanlaista säväytystä anna kuin aiemmin – melkeinpä sitä jo odottaa automaattisesti äänestyksen jälkeen.

Ja tässä se kokoomuksen ryhmäpuheeni tilinpäätökseen liittyen:

Arvoisa pj, kj, muut kuulijat

Kun pidin vuosi sitten KOK-ryhmän tilinpäätökseen liittyvän ryhmäpuheen, totesin, että poikkeuksellisesta vuodesta syntyy poikkeuksellinen tilinpäätös. Tänään olemme pitkälti samanlaisessa tilanteessa. Tilikauden tulos ja ylijäämä perustuvat edellisen vuoden tapaan pitkälti valtion velkarahalla rahoittamiin koronatukiin.

Tilinpäätöksen esittelytekstissä todetaan myös maanmyynnin luovutusvoittojen olleen poikkeuksellisen suuret. Myös väestönkasvu on ollut, jos ei poikkeuksellisen voimakasta, niin vähintään hyvällä tasolla – kuten myös verotulojen kasvu. Ryhmämme näkeekin tässä kolmiyhteydessä: tonttien myynti – riittävä väestönkasvu – kasvavat verotulot keskeisen menestysreseptin kunnan hyvinvoinnin ja talouden tasapainottamisen kannalta. Poikkeuksesta pitää tehdä tavoitetila. Määrätietoisella päätöksenteolla ja työllä kykenemme pitämään nämä tekijät sellaisella tasolla, että meidän ei tarvitse odottaa poikkeusvuosia.

KOK-ryhmä haluaa nostaa vielä kertaalleen esille tarkastuskertomuksessakin mainitun viime vuonna julkaistun kaavakehitystyöryhmän loppuraportin, jonka laatimiseen  osallistuivat kaikki valtuustoryhmät. Olisi tärkeää saada jatkotyön toimenpideohjelma hyväksytyksi kunnanhallituksessa ja tehdyt kehitysehdotukset tuotua järjestelmällisesti päätöksentekoon.

Tarkastuskertomuksessa todetaan ytimekkäästi, että kunnan viestintä oli viime vuonna laadukasta. Ryhmämme on helppoa yhtyä tähän näkemykseen. Vähäisillä resursseilla on saatu aikaan tuoretta, näyttävää ja omaleimaista viestintää sekä kuntamarkkinointia.

Jos mennyt vuosi oli poikkeuksellinen, niin kuluvasta vuodesta näyttää tulevan toisella – ikävällä tavalla – erikoinen. Miinuskorot taitavat olla mennyttä aikaa eli rahoitustuottomme muuttuvat rahoituskuluiksi. Rakennuskustannukset ovat nousseet dramaattisen nopeasti ja mittavien investointiemme kustannusarvioihin kohdistuu tarkistus- ja rahoituspaineita. Talouskasvun ennustetaan olevan kuluvana vuonna Suomessa EU-alueen toiseksi heikointa. Vaikeuksia tulee riittämään, joten otetaan tänään tyydytyksellä vastaan vielä kohtuullinen tilinpäätös vuodelta 2021.Tilinpäätöspuheissa kiitetään tavanomaisesti kunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä menneestä tilikaudesta ja tehdystä yhteistyöstä.  Näinä poikkeuksllisina aikoina KOK-ryhmä haluaa osoittaa kiitoksensa myös kaikille kuntalaisille sekä nurmijärveläisille yrityksille ja yhdistyksille. Meidän kaikkien yhteistyön tuloksena Nurmijärvi oli vaikeuksien keskellä menneelläkin kaudella erinomainen paikka asua, tehdä töitä ja harrastaa. Yhteen hiileen puhaltamisella olemme saavuttaneet tuloksia, joista moni Suomen kunta voi vain haaveilla. Ja kun löytyy sopivasti myös ranstakalla hiillosta hämmentäviä, niin sekin edistää yhteisiä asioitamme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.