Nettiparlamentti Nyt

024-e1541086401763

Yksi viime eduskuntavaalien erikoisuuksista oli keväällä 2018 perustetun Liike Nytin osallistuminen vaaleihin.

Liike Nyt ilmoitti olevansa – ei puolue, vaan kaikille avoin poliittinen liike, joka uudistaa yhteiskunnallista päätöksentekoa.

Liikkeen “vaikuttajien” luvattiin pääsevän lähemmäksi päätöksentekoa kuin puolueissa on aiemmin ollut mahdollista. Asiaa argumentointiin mm. sillä, että kansalaisia koskevia päätöksiä tekee pieni päättäjien sisäpiiri. Liike Nyt sanottiin perustetun, jotta yhteisistä asioista päättäminen olisi mahdollisimman helppoa.

Liikkeellä kerrottiin olevan poikkeava päätöksentekoprosessi – nettiparlamentti, joka antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa jatkuvasti myös vaalien välillä ja joka äänestää Liikkeen kannan asioista.

Suora lainaus Liike Nytin web-sivuilta kiteyttää tämän ajatusmaailman: “Tavoitteemme on muuttaa koko poliittisen osallistumisen kulttuuri ja istuttaa uudenlainen päätöksenteon tapa kaikkiin päätöksenteon asteisiin. Muutokset lähtevät pienistä asioista.”

Ilmeisesti muutos todellakin lähtee pienistä asioista, sillä suuriin asioihin edellä mainittu vallankumouksellinen ja osallistava yhteiskunnallinen päätöksenteko ei ole edennyt. Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo tuki oppositiosta käsin SDP:n Antti Rinnettä pääministeriksi, kun asiasta tänään äänestettiin eduskunnassa. Sanomalehti Kaleva uutisoi 6.6.2019, että Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo ilmoitti yhden hengen eduskuntaryhmänsä olevan myös Rinteen hallitusohjelman takana. Tarkalleen Kaleva kertoi Harry Harkimon ilmoittaneen Twitterissä 6.6. seuraavasti: “Äänestin Rinteen pääministeriyyden puolesta ja tulen myös äänestämään hallitusohjelman puolesta.”

On vaikea kuvitella tärkeämpiä eduskunnassa käsiteltäviä yhteiskuntaa koskevia asioita kuin hallitusohjelma ja pääministerin valinta. Siinä olisi ollut erinomainen ja looginen asia Liike Nytin nettiparlamentissa äänestettäväksi. Vastoin vuoden kestänyttä rummutusta ja suitsutusta uudesta osallistavasta ja ihmisiä lähellä olevasta päätöksentekoprosessista, Harkimo teki edellä mainitut päätökset yksin. Ilman uuden mullistavan nettiparlamentin äänestystä.

Jos äänestyksistä päättävä Liikkeen ns. valmisteluryhmä ei katsonut noita asioita nettiparlamentin arvoisiksi, niin mitähän niihin äänestyksiin on jatkossa tarkoitus nostaa?  Vai tuliko asia käsittelyyn liian nopeasti ja tämä mahdollisimman helpoksi päätöksentekofoorumiksi tarkoitettu systeemi ei asian käsittelyyn taipunut. Vasemmistoliittokin kyllä kykeni suorittamaan asiassa jäsenäänestyksen ja näytti mallia Liike Nytille, miten päätöksenteko viedään lähelle ihmistä.

Kuten yllä todettiin, onhan Liike Nyt toisaalta visioinut, että “muutokset lähtevät pienistä asioista”. Ehkä pääministerin valinta ja hallitusohjelma olivat liian isoja asioita nettiparlamentin päätettäviksi tässä kehityksen vaiheessa. Ja onhan se kieltämättä helpoin, yksinkertaisin ja nopein tapa, että Harkimo tekee päätöksen yksin. Siihen ei tarvita edes tila-autoa.

Hämmästelen. Ja voin kuvitella, että Liikeen kannattajat hämmästelevät vielä enemmän.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.