Lomamietteitä

 

IMG_0520

                                     Pyhä-Nattasen huipulta. (Kuva: H.Siltala) 

Kesäloma kääntyy loppua kohti. Näillä näkymin se tulee olemaan viimeinen kesälomani nykyisessä työpaikassa. Siitä ja tulevaisuuden tuumailuista enemmän myöhemmin paremmalla ajalla.

Täräytimme ystävän kanssa loman lopuksi muutamaksi päiväksi Lappiin. Ensin kalalle Sompioon Kuttusjoelle, jossa yövyimme laavulla. Kapusimme aamutuimaan helteisessä säässä Pyhä-Nattasen huipulle, josta oheinen kuvakin on. Hieno paikka ja mahtavat näköalat. Ajellessamme seuraavaan mestaan Kairijoelle, auton rengas puhkesi keskellä Koitelaisenkairaa – kerrassaan keskellä ei mitään. Olisi ollut kimurantti tilanne, ellei mukana olisi ollut vararengasta, mikä ei monessakaan autossa ole nykyisin vakiovaruste. Nilkuttelimme sitten takaisin hieman etuajassa.

Reissussa ja erityisesti kalareisulla ehtii funtsia asioita.

Kelit eivät ole tänä kesänä kovinkaan kalamiestä suosineet saalisnäkökulmasta – muutenhan on ollut upeat puitteet seisoskella jokivarressa – lämpöä ja aurinkoa kyllä, sääskiä ei. Pohjoisen jokivarsilla ei ole voinut välttyä murehtimasta perinteisten suurten lohijokien alennustilaa. Alajuoksun voimalat estävät lohikalojen nousun ja sitä paikataan velvoiteistutuksilla eli voimayhtiöt roudaavat kalanviljelyslaitoksilta määrätyt määrät määrätynkokoisia kaloja padottuihin jokiin. Mielestäni Iijoki ja Kemijoki tulisi palauttaa kalateiden rakentamisella joiksi, joihin lohi pääsee nousemaan luontaisesti. Se muuttaisi totaalisesti näiden jokien luonteen ja virkistyskäyttömahdollisuudet. Nykytilanne on häpeällinen ja pelkkä velvoiteistutustoiminta epä-älyllistä ja taloudellisesti järjetöntä. Kuulin, että ainakin Iijoella ollaan nyt edellytetty kalateiden rakentamista ja vanhojen korvauspäätösten retusointia. Toivottavasti asia saadaan eteenpäin ja työt käyntiin mahdollisimman pian.

Vaikka ns. kenttä ei aina olekaan aktiivinen ja puhelimen räplääminen on kairassa kulkiessa sivuosassa, niin välillä tulee kalareissullakin vilkaistua luuria – ainakin säätiedot ja uutiset. Tällä viikolla hämmästelin etänä Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen protestia Finnairin Berliinin lennolla. Käsittämätöntä miten tuollaisessa tehtävässä oleva henkilö ryhtyy lentokoneessa tuollaista showta pitämään ja tietoisesti häiriköimään. Erikoiseksi tilanteen teki se, että Pennanen ei edes tiennyt minne “isokokoisten” poliisien saattamaa henkilöä oltiin viemässä (Oletan, että Berliiniin 🙂 ) ja mitä hänelle tapahtuu. Siitä huolimatta hän pani performanssin pystyyn ja sotki siihen miehensä ja lapsensakin. Kaiken huipuksi Pennanen oli vedonnut muihin matkustajiin, että nämäkin olisivat ryhtyneet seisoskelemaan ja painostamaan koneen kapteenia. Helteet eivät olleet pehmentäneet kenenkään muun matkustajan mieltä niin paljon, että nämä olisivat epämääräisin perustein ryhtyneet ilma-aluksen miehistöä vastustamaan. Tapauksesta on ehditty kirjoittaa hyvin ja asiallisesti jo riittämiin (mm. Atte Kaleva) ja huonosti (mm. Touko Aalto), joten se siitä.

Eli ei seisomapaikkoja jatkossakaan lentokoneisiin.

Loma loppuu, mutta kesä jatkuu.

IMG_0507

                                                                   Nattaset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.