Presidentivaaleista 2018

file

Muutama sananen presidentinvaaleista, joiden ennakkoasetelma oli kovin erikoinen. Presidentin virkaa tavoitteli vain yksi ehdokas – Sauli Niinistö. Muille tuntui riittävän, että vaalissa järjestetään toinen kierros tai pelkästään, että saadaan aikaiseksi “oikeat” vaalit.

Ennakkokaavailujen mukaanhan se meni. Ei tosin sen ennusteen mukaan, jonka Accuscore -niminen putiikki oli kaikella asiantuntemuksellaan muutama päivä ennen vaaleja Iltalehden toimeksiannosta laatinut. Siinä päädyttiin Niinistön äänimäärään 49,2%. Alan vaihto edessä näillä “osaajilla”?

Ehdokkaittain.

Niinistö 62,7%: Jos edellisten vaalien loppusuoralla Niinistössä oli näkyvissä hienoisia hermostumisen merkkejä, niin nyt tilanne oli vallan toinen. Esiintyminen oli vakuuttavaa. Kansanliikkeen erinomainen aktiivisuus ja kannatuksen syvyys näkyi alusta lähtien kentällä.

Haavisto 12,4 %: Yrittänyttä ei laiteta ja yrittämättä jättänyttä ei valita. Viimeistä viikkoa lukuun ottamatta todella vaisu kampanja. Uskon, että Vihreät olivat tunnollisesti oman ehdokkaansa takana ja äänimäärä vastannee aika hyvin puolueen kannatusta. Viime vaalien tapaista tukea ydinvihreiden ulkopuolelta ei enää tullut.

Huhtasaari 6,9%: Tässäkin mennään hyvin pitkälle taustapuolueen eli Perussuomalaisten kannatuslukemissa. Tulos on kunnioitettava – etenkin kun ajattelee, että ulkopolitiikan johtoon pyrittiin parin rukousaamiaisen kokemuksella.

Väyrynen 6,2%: Paavo jaksaa yllättää. Vai yllättikö sittenkään? Jo neljännesvuosisata sitten – vuonna 1994 – Pahkasian päätoimittaja Paretskoi kirjoitti profetiaalisesti, että kun Väyrystä ei älytty valita presidentiksi aikoinaan, niin “hän on kehissä riemunamme ainakin vuoteen 2018 saakka – kenties jopa vuoteen 2024 saakka”. Mutta kyllähän tuo 6,2 prosenttia on kova tulos ja ansaitsee hatun noston.

Vanhanen 4,1%: Nämä olivat Vanhaselle henkilökohtaisesti tärkeimmät vaalit. Hän ilmoitti ennen vaaleja, että pitkän uran jälkeen palikat ajattelussa olivat loksahtaneet paikoilleen ja halusi tätä valistustehtävää toteuttaa. Jotakin meni auttamattomasti pieleen. Puolentoista vuoden kampanjoinnin ja satojen tilaisuuksien tuloksena äänimäärä laski edellisvaalien 561000 äänestä tasoon 122000. Kotikunnassaan Nurmijärvelläkin Matti oli vasta sijalla neljä 6,6 %:n kannatuksella. Ikävintä ehdokkaan ja puolueen kannalta lienee se, että tulos oli näin vaatimaton senkin jälkeen, kun oltiin vedottu vahvasti Keskustan omiin aktiivijäseniin. Vanhasen numero oli 4 myös loppusijoituksen ja kannatusprosentin osalta – ja ei liene kovin kaukana myöskään kouluarvosanalla arvioituna.

Haatainen 3,3%: Entinen presidenttipuolue kyntää nykyisin syvällä. Ehdokkaan ja SDP:n puoluejohdon mukaan Haataisen eteen tehtiin todella kovasti työtä, eikä kampanjassa olisi voitu tehdä mitään paremmin. Juuri sen takia kannattaisi  demarileirissä olla erityisen huolissaan. Katastrofaalinen vaalitulos, vaikka 0,3 prosentin kaula toiseen vasemmistoehdokkaaseen kuitenkin tuli.

Kyllönen 3,0%: Kukaan ei varmaan enempää odottanutkaan. Pani tosissaan kampoihin toiselle vasemmistoehdokkaalle. Se huomioiden hyvä suoritus.

Torvalds 1,5%: Rapiat 44 tuhatta ääntä och samma på svenska.

Palataan asiaan kuuden vuoden päästä. Veikkaan, että ketään edellä mainituista ei valita silloin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.