Jäähyväisvaltuusto 31.5.2017

Toukokuun viimeisenä päivänä päättyi Nurmijärven kunnanvaltuuston 4 ja puolivuotinen valtuustokausi. Samalla koko valtuuston puheenjohtajisto jättäytyi kunnanvaltuustosta. Kesäkuussa näemme siis täydellisesti uudistuneen valtuuston puheenjohtajiston.

Istunnon päätteeksi hyvästeltiin ne valtuuston jättäneet valtuutetut, jotka eivät viime vaaleissa olleet ehdokkaina. Alla olevassa kuvassa vasemmalta: Petri Kalmi, Kaisa Suominen, Elli Aatela, Petra Sinisalo-Katajisto, Virpi Korhonen, Georg Kopteff ja Kaisu Paulanto.

IMG_3789

Viimeinen valtuuston kokous aloitettiin äänestykseen johtaneella asialla eli käsiteltiin ELY-keskuksen pyyntöön myöntää Nurmijärvelle 26 uutta kuntapaikkaa kiintiöpakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki pohjaesitystä vastustavan esityksen, ettei paikkoja myönnettäisi. Äänestin vuonna 2014 sen puolesta, että kuntaan otetaan historiallisesti ensimmäiset 27 kiintiöpakolaista vuosina 2015-16. Jo alkuvuodesta 2016 valtio ehdotti Nurmijärvelle uutta 100 turvapaikanhakijan ja kiintiöpakolaisen ottamista. Tällöinkin kannatin kunnanhallituksen pohjaesitystä ja olin päättämässä 73 uuden kuntapaikan myöntämisestä. Pyynnöt siis vain jatkuvat ja niistä näyttää tulleen jonkinlainen kuntapaikka-automaatio. Tällä kertaa käytin oikeuttani kieltäytyä tarjouksesta ja äänestin 14 muun valtuutetun kanssa ehdotusta vastaan – ja hävisimme. Mielestäni tulisi ennen seuraavia pakolaiserien ottoa selvittää, miten jo Nurmijärvelle otetut pakolaiset ovat kotoutuneet ja miten prosessi kunnassa toimii – tämähän oli myös PS:n vastaesityksessä todettu. Omalta osaltani päätökseen vaikutti myös se, että viime kädessä kunnalla ei ole minkäänlaista puheoikeutta tai vaikutusmahdollisuutta siihen, kuinka paljon valtio ohjaa ja sijoittaa kuntaan turvapaikanhakijoita. Tämä nähtiin vuosien 2015 ja 2016 aikana, kun kuntaan avattiin vastaanottokeskus useille sadoille turvapaikanhakijalle. Tätä prosessia ja sen vaikutuksia kunta joutui katsomaan sivusta. Minua ei myöskään miellyttänyt se, että pääkaupunkiseudun suurille kaupungeille valtio ei ole esittänyt lainkaan uusia kuntapaikkoja, vaikka ne ovat täyttäneet vain murto-osan ELYn niille alun perin osoittamista paikoista.

Systeemi näyttää olevan sellainen, että myös ensi vuonna valtio tulee ehdottamaan Nurmijärvelle uusia kuntapaikkoja. toivottavasti tuohon päätöksentekoon on käytettävissä arvioita ja todellista tietoa kuntaan jo otettujen turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten kotoutumisesta.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Toikkanen (vas) nosti arviointikertomusta läpikäydessään esille kunnan investointihankkeet ja totesi riskienhallinnan tärkeyden jo suunnitteluvaiheessa ja peräänkuulutti hankekohtaisen seurannan tärkeyttä. Erityisesti Toikkanen painotti ajatusta siitä, että hankkeiden laajentumisista ja kustannusnousuista tulisi päättää valtuustossa etupainotteisesti – ei vasta sitten, kun mitään ei ole tehtävissä ja valtuustolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin lisämäärärahat myöntää. Samasta asiasta olen eräänkin kerran valtuustosalissa jatissut.

Eräässä asiakohdassa eräs puhuja totesi sanovansa asiasta “muutaman sanan”. Lauseenmuodostus kesti 5 minuuttia 52 sekuntia.

Kunnanvaltuusto päätti toimikautensa äänestämällä. Kyseessä oli Vihreiden valtuustoaloite Nurmijärven Sähkön irtautumiseksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Aloite hylättiin äänin 41-10. Kunnanvaltuusto antoi sähköyhtiölle omistajanohjausviestin jatkaa aiempien linjauksien mukaisesti.

———————–

Uusi kunnanvaltuusto kokoontuu 21.6.2017. Yli puolet valtuutetuista on tuolloin ensikertalaisia, joten loppuvuodesta tulee varmasti mielenkiintoinen. Toivottavasti kuulemme jo kesäkuun kokouksessa “neitsytpuheita” uusilta valtuutetuilta.

Ja täytyy sanoa, että kyllä jään kaipaamaan joitakin nyt valtuustosta pois jääviä valtuutettuja. Joidenkin kanssa synkkasi alusta lähtien – vuosia sitten. Joidenkin kanssa yhteistyö ja yhteisymmärrys kasvoi vuosien varrella. Monta hyvää tyyppiä, hyviä keskusteluja ja mukavia muistoja.

Hyvää jatkoa heille.

———————-

Tähän hätään en kommentoi paikallislehdessä esitettyjä arvioita kuntavaalien jälkeisten luottamuspaikkaneuvottelujen kulusta ja minun väitetyistä erinomaisista pelinjohtokyvyistä. Jokainen luottamuspaikkaneuvotteluihin osallistunut henkilö tietää missä hengessä ja millä tavalla luottamuspaikkaneuvottelut vedin. Jos jollakin ryhmällä on tarvetta sisäiseen kasvojenpesuun, niin suon sellaisen mahdollisuuden mielihyvin. Ehkä jossakin vaiheessa – kun pöly on hieman laskeutunut ja kuntalaisetkin pääsevät toteamaan lopullisen paikkajaon – tulen asiaa hieman avaamaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.