Antti Rinteen “all in” ja muuta vaalianalyysiä

IMG_1943

Enää ei tarvitse arvuutella kuin hallituksen kokoonpanoa.

Kuten arvelinkin, niin Keskustalle ennustetut huippulukemat eivät toteutuneet, vaan vaalivoittajankin ääniosuus jäi aivan normaalille tasolle 21.2 prosenttiin. Täytyy muistaa, että ennen jytkyaikakautta vuoden 2007 vaaleissa Keskustan kannatus oli tasolla 23,1 %.

Kokoomuksen kannatus oli toiseksi suurinta, kuten olin ennustanutkin. Loppukiri toi 18,2 %:n ääniosuuden: valitettavasti 2,2 prosentin kannatuksen tippuminen rokotti peräti 7 eduskuntapaikkaa. Kolmanneksi eniten ääniä (17,6%) saanut Perussuomalaiset menetti 1,4 %:n kannatuksen laskussa vain yhden edustajan. Tällaista se vaalimatematiikka ja vaalipirijako toisinaan on.

Rankimman tappion koki jälleen kerran SDP. Kannatus tippui ennätysalhaalle 16,5 %:iin. Demariedustajia katoaa Arkadianmäeltä 8 kpl ja takapakkia edellisistä vaaleista tuli 2,6 %. Tähän eri ole kukaan demarijohtaja aiemmin kyennyt. Antti Rinne sen teki – ja mielestäni aivan henkilökohtaisesti asian viimeisteli viimeisen vaaliviikon esiintymisillä ja lausunnoillaan. Rinnehän julisti juuri ennen vaalipäivää, että nyt ratkaistaan tuleeko valtakuntaan punamulta- vai porvarihallitus. Rinne löi ns. “all in” ja totesi, että jos vaaliviikon ennusteet toteutuvat, niin se on sitten porvarihallituksen aika. Kun ennusteet taisivat olla SDP:lle jopa paremmat kuin lopputulos, niin voitaneen kai todeta, että Rinne asemoi SDP:n oppositioon. Kai miehen sanaan voi luottaa?

Nurmijärveläisistä ehdokkaista isoimman äänimäärän sai PS:n Jussi Niinistö, 11692 ääntä. Huomionarvoista on se, että Jussi sai suurimman äänipottinsa naapurikunnasta Vantaalta ja kovia lukemia tuli kautta vaalipiirin.

Myös come backin tehnyt Matti Vanhanen (11299) paras äänilähde oli kotikunnan ulkopuolella eli Espoo. Ex-pääministeri veti napsi luonnollisesti ääniä tasaisesti koko vaalipiiristä.

Outi Mäkelä teki hienon tuloksen ja oli myös näissä vaaleissa Kokoomuksen kolmanneksi eniten ääniä saanut ehdokas. 6574 ääntä, jossa oli viime eduskuntavaaleihin verrattuna yli 500 äänen lisäystä. Todella kova tulos, kun puolue samaan aikaan menetti kannatustaan Uudellamaalla. Mäkeläkin sai ääniä jokaisesta vaalipiirin kunnasta ja oli Nurmijärven äänikuningatar.

Kuten arvata saattoi – siinä ne nurmijärviset läpimenijät olivatkin. Ilman pestiä jääneistä muutama havainto.

PS:n Maiju Tapiolinna sai kunnioitettavat 1407 ääntä. Kotikunnasta tuli 649 ääntä ja Vantaaltakin 133. Tämä ei kuitenkaan riittänyt Perussuomalaistenkaan listalla kuin vasta sijaan 17. eli varapaikkakin jäi kymmenen ehdokkaan päähän. Persujen läpimenokynnys oli jälleen kerran alhaalla. Kansanedustajan paikka irtosi 2561 äänellä.

Keskustan Iikka Kantola keräsi 1199 ääntä. Sillä sijoituttiin Kepun sisäisessä rankingissa sijalle 11. Uudellamaalla. Kantolahan oli hieman yllättävä ehdokas nurmijärveläisittäin. Itselleni ja ilmeisesti osalle keskustaväkeäkin hän oli aiemmin tuntematon. Ymmärtääkseni hänet oli asettanut ehdolle puolueen nuorisojärjestö.

SDP:n Harri Lepolahden äänimäärä oli 559. Harrin kannatus tuli melkeinpä kokonaan kotikunnasta, joten sijoitus demarilistallakin jäi loppupäähän. Pelkällä kotikunnan kannatuksella ei Uudellamaalla ainakaan kehyskunnista mennä läpi.

Vihreiden Päivi Meroksen äänimäärä oli tällä kertaa 540, josta melkein puolet tuli Nurmijärveltä. Edellisissä vaaleissa Meros sai 869 ääntä, joten takapakkia tuli melkoisesti, vaikka Vihreät puolueena jopa lisäsivät äänimääräänsä.

Kristillisten Ina Kuula otti paikan puolueensa johtavana nimenä 238 äänellä, kun Johannes Haapalainen jäi 219 ääneen. Kotikunnasta kunnanvaltuutettu Haapalainen sai kuitenkin hieman enemmän ääniä.

Pienpuolueiden muiden ehdokkaiden äänimäärä ei ylittänyt tämän blogin äänikynnystä.

Seuraavaksi ihmetellään hallituspohjaa ja ministerinimityksiä. Yhdyn aika yleiseen arvaukseen, että porvarihallitus KESK-PS-KOK on muodostumassa. RKPn mukaan tulo on kiikun kaakun.

Jos ministerisalkkuja tulee todellakin vain tusinan verran, niin ilman kassia jää kohtuullisen kovia nimiä. Minkään sortin palkintonimityksiin ei ole silloin mitään mahdollisuuksia. Jos tuo porvarihallitus muodostetaan, niin mielenkiintoinen asetelma tulee siitä, että Nurmijärven kunnanvaltuustosta nimitettäneen ainakin kaksi ministeriä. Persut eivät voi jättää Niinistöä ilman ministeripaikkaa – ainoa epäselvä asia on, että antaako Sipilä puolustusministerin salkkua Perussuomalaisille. Jos ei, niin Niinistö joutuu ottamaan salkun, joka ei välttämättä ole hänen syvimmällä osaamis- ja mukavuusalueellaan. Otaksun, että tuosta syystä puolustusministerin salkku on Perussuomalaisten toivomuslistan kärjessä, vaikka sitä ei yleensä ns. raskaisiin salkkuihin ole luettu. Nykyhallituksessakin se annettiin suosiolla yhdelle ns. takiaispuolueista. Epäilen myös, että Sipilä ei jätä käyttämättä hyväksi Matti Vanhasen osaamista ja kokemusta. Vanhanen sopisi mainiosti Sipilän oikeaksi kädeksi Sipilä I -hallitukseen.

Onko se sitten ihan mahdotonta, että tasapuolisuuden vuoksi myös Kokoomuksesta tulisi tuossa tapauksessa yksi nurmijärveläinen ministeri? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.