Osavuosikatsaus II/2014

Wise Oy

Perinteiseen tapaan kertauksena edellisen vuoden kunnallispoliittiset hekuman huiput ja raskaimmat takaiskut – jos sellaisiin ulottuvuuksiin Nurmijärvellä yleensäkään päästään.

Vuoden jälkipuoliskon luottamustoimet alkoivat todenteolla elokuussa, jolloin osallistuin myös Helsingin seudun maankäyttösuunnitelmaa, asuntostrategiaa 2025 ja Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa HLJ  2015 koskevaan seminaariin. Paikalla oli toista sataa kuntapäättäjää ja virkamiestä pääkaupunkiseudun neljästä kaupungista ja kymmenestä Kuuma-kunnasta. Korostin infra- ja väylähankkeiden etenemisen tärkeyttä, jotta asetetut tavoitteet saavutetaan. Erityisesti toin esille ratahankkeiden edistämisen ja sen tosiasian, että näidenkin hankkeiden aikatauluja ja suunnittelupäätöksiä on ryhdyttävä tekemään jossakin vaiheessa. Kuntien nykyiset maankäyttösuunnitelmat ja kaavoitusohjelmat perustuvat vahvasti näihin pitkän tähtäimen suunnitelmiin. Lähitulevaisuudessa on niihin liittyviä päätöksiäkin tehtävä.

Elokuun lopussa valtuustossa koettiin hieman liikehdintää ja “rakenteellisia uudistuksia”, kun Minna Jokinen siirtyi Perussuomalisista Keskustan valtuustoryhmään.

Elokuun lopulla Rajamäen kyläpäivillä vierailivat ex-pääministeri Paavo Lipponen ja kansanedustaja Ben Zyckowicz. Benkku viihtyi paremmin Kokoomuksen teltalla.

Syyskuun alussa olin valitsemassa Kokoomuksen Uudenmaan piirin kansanedustajaehdokkaita ylimääräisessä piirikokouksessa. Hieman poikkeuksellisesti kokous ei aivan pohjaesitystä hyväksynyt, vaan äänesti listaan muutaman muutoksen. Nurmijärveltä ehdokkaaksi asetettiin istuva kansanedustaja Outi Mäkelä.

Keski-Uudenmaan kaupungin selvitysprosessi saatiin viimein päätökseen. Lopputulema oli, että Nurmijärven kunnanvaltuusto ilmoitti yksimielisesti ja ainoana selvityskuntana kantanaan, että se ei tule jatkamaan seuraavaan vaiheeseen. Päätös oli sikälikin looginen, että jatkopäätös olisi edellyttänyt välitöntä sitoutumista tiettyihin sopeuttamistoimenpiteisiin – näihin emme katsoneet voivamme sitoutua. Paikallislehdessä totesin, että suurin osa raportissa esitetyistä tehostamistoimista voitaisiin toteuttaa Nurmijärvellä jo nyt, jos vain löytyisi halua ja kykyä.

Lokakuussa valittiin kuntaan uusi talousjohtaja äärimmäisen niukasti äänin 25-26. Valituksi tuli Pekka Kivilevo.

Vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa käsiteltiin vuoden takainen valtuustoaloitteeni Rajamäen vanhan tehdasyhdyskunnan hyödyntämisestä kunnan elinkeinotoiminnassa. Tämä ja siitä noussut Hesarin lehtijuttu ovat sen verran tuoreessa muistissa, että ei siitä sen enempää.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnassa saatiin kaava-asioita eteenpäin kohtuullisesti. Kaavoituspuolella valmisuksia ja edellytyksiä nopeampaankiin etenemiseen olisi ollut, mutta valitettavasti – kuten aika usein – maankäyttöpuolella ei edetty samalla tahdilla. Ilman maankäyttösopimuksia tiettyjä hankkeita ei saada vietyä loppuun. Merkittäviä asemakaavoja kuitenkin saatiin vietyä päätökseen asti: Viirinlaakso 1, Uudenniityn alue, Ali-Tilkka ja Järvimaa. Valitettavasti eräät päätökset poikivat valituksia ja niiden lainvoimaisuus selviää vasta valituskäsittelyjen jälkeen. Nyt sekä Mahlamäen että Viirinlaakson kaavat odottavat hallinto-oikeuden päätöksiä.

Paikallislehtiin kirjoitin ainakin omakotitonttiasiasta. Asiaa koskeva perussuomalaisten valtuustoaloitehan on tulossa valtuuston käsittelyyn otaksuttavasti tänä vuonna. Kirjoitus poiki jonkin verran vastineitakin paikallislehteen, joiden sivuilla jorisin myös ainakin Rajamäen tasoristeyksen turvajärjestelyistä ja Kirkonkylän uuden liikuntapuiston puutteellisista kevyen liikenteen väylistä. Molempien juttujen aiheet toimittajat olivat bonganneet juuri näiltä blogisivuilta.

Kaiken kaikkiaan loppuvuosi oli kohtuullisen vilkas ja työläs luottamustoimien kannalta. Puhujapönttöä taisi tulla kulutettua enemmän kuin alkuvuonna ja myös muilla areenoilla tuli oltua hieman aktiivisempi.

Valtuuston ja lautakunnan kokouksiin osallistuin viime vuonnakin 100 %:sti – ei poissaoloja.

Blogiini kirjoittelin puolivuotiskaudella hieman alle 50 kertaa eli pari kertaa viikossa. Tokihan joukossa on myös kaiken sorttisia kieli jonkun poskessa kirjoitettuja kevytmielisyyksiäkin, mutta aika lailla ihan asiatekstiäkin.

Kiitos seurasta.

Kevättä kohti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.