Lautakuntakierroksella

Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta sekä tekninen lautakunta tekivät tänään perinteisen kuntakierroksensa, jossa tutustuttiin ajankohtaisiin rakennus- ja kaavoitushankkeisiin. Kierros vei Kirkonkylältä Rajamäkeen ja edelleen Klaukkalan kautta takaisin kunnantalolle. Kävimme katsastamassa mm. Ahjolan saneerauksen tuloksia ja pysähdyimme Klaukkalan Kisakujalla, jonka kaavamuutosehdotus on tulossa loppuvuodesta lautakuntaan. Paikalla oli myös muutamia asukkaiden ja naapuritaloyhtiöiden edustajia, jotka lyhyesti esittivät oman näkemyksensä hankkeesta.

Pysähdyimme myös Tiiranrannassa tutkailemassa uutta pukutilarakennusta. Olin valtuustossa aikoinaan suhteellisen aktiivi hankkeen vastustaja, mutta siinä se yli puolen miljoonan pukukoppi nyt jökötti. Kovista kustannuksista huolimatta pytinki ei mitenkään pramealta, eikä valitettavasti edes kovin laadukkaasti rakennetulta vaikuttanut. Ikkunoiden vesipellit jäivät käteen, kun ihmettelin niiden olemattomia kallistuksia ja pellitysten vuotokohtia. Julkisivulaudoituksen kanssa otaksun tulevan ongelmia jo ennen  kuin takuuaika on lopussa. Laudat olivat kohtuullisen käppyrällä jo nyt ja maalia ei ollut riittänyt juuri lainkaan lautojen sivuille. Noinkin tumma lautaverhous on avoimella paikalla erityisen kovalla rasituksella, kun aurinko paahtaa täysin suojaamattomaan seinäpintaan ja rakennuksessa ei ole lainkaan räystäitä suojaamassa sadevesiltä. Ettei vaan tapahtunut triplavirhe tämän hankkeen osalta: ensiksi päätettäessä hankkeeseen ryhtyä, sitten suunniteltaessa kallis räystäätön rakennus ja lopputulos kruunattiin huonolla viimeistelyllä. 064  0,6 milj. euroa

Kirkonkylän liikuntapuiston ohi ajaessa lausuin ääneen sen, mitä olen viime päivinä töihin ajaessa ihmetellyt. Pesäpallokenttä on otettu käyttöön ja talvella alueella käytetään myös luistelutarkoituksiin. Kevyen liikenteen reitit ovat kuitenkin täysin suunnittelematta tai ainakin rakentamatta. Lukkarin koululta päin tullessa voinee käyttää Krannilantietä, mutta suorinta tietä Keskustasta ja Maaniitystä tultaessa ja Rajamäentien kevyen liikenteen väylää käytettäessä reitti katkeaa kuin seinään. Juuri ennen liikuntapuistoa oleva suojatie johtaa vain linja-autopysäkille. Liikuntapuistoon menijä joutuu kävelemään maantien piennarta ja polkupyöräilijä ei pääse – ainakaan laillisesti – ajamaan tästä kohtaa kentälle. Seuraava suojatie ja kevyenliikenteen väylä on jonkun sadan metrin päässä Rajamäelle päin. Tällä elämän kokemuksella epäilen vahvasti, että edes reippaat ja raittiit urheilijanuorukaiset eivät viitsi sellaista lenkkiä tehdä, vaan ylittävät maantien sitä ensimmäistä suojatietä pitkin ja hortoilevat sitten piennarta pitkin liikuntapuistoon. Talvella pientareen lumet tulevat vielä nostamaan riskiastetta. Toivottavasti kunta ottaa asian pikaisesti käsittelyyn. 065

Suorin reitti Kirkonkylän keskustasta liikuntapuistoon. Suojatien yli ja vasemman puoleista piennarta pitkin…      

6 thoughts on “Lautakuntakierroksella

 1. Hei!

  Oli nyt ihan pakko kommentoida tähän väitettyyn Tiiranranta-spa juttuun, joka tuntuu olevan erityisesti rajamäkeläisten vitsi. Olen seurannut blogiasi pitkään ja mielenkiinnolla, näkemyksesi kunnan rakennushankkeista ja monesta muusta (kunnallis)politiikan kuvioista ovat olleet hyvin perusteltuja ja ennen kaikkea on mielenkiintoista lukea päättäjämme ajatuksia muutenkin kuin vaalien alla. Vain yksi asia estäisi minua kuitenkin antamasta ääntä muuten fiksulle vaihtoehdolle. Nimittäin jonkinlainen Klaukkala-angsti sekä erityisesti tuon Tiiranrannan uimarannan uuden huoltorakennuksen arvosteleminen joka käänteessä.
  Ottamatta kantaa nyt siihen, miten tuollainen rakennus pitää rakentaa tai millä hinnalla se pitäisi saada tai kenen vika mahdolliset rakennuspuutteet ovat, mielestäni on kohtuutonta, että te Rajamäellä arvostelette pientä parannusta kunnan eteläisen osan kesän uimaolosuhteissa. Ilmeisesti noista kopeista on kuitenkin myös jotain talvikäyttöä avantouimareille. Kun Rajamäellä on ehkä Keski-Uudenmaan suosituimpia uimarantoja Sääksin muodossa ja ensi vuonna valmistuu ehkä Keski-Uudenmaan hienoin uimahalli(jossa aiemmin kävijämäärä laski vuosi vuodelta, vaikka oma kunta ja kunnat vieressä kasvavat), en kehtaisi itse rajamäkeläisenä hirveästi valittaa siitä, että Klaukkalan alueelle on nyt panostettu vain n. 1/20- tai 1/25- osa siitä, millä kustannuksella Rajamäellä laajennetaan uimahallia kylpyläksi, vaikkakin se on erillisen halliyhtiön projekti. Ilmeisimmin kunnan tuki halliyhtiölle tulee kuitenkin kasvamaan uimahalliprojektin valmistuttua sadoilla tuhansilla euroilla.
  Kun Klaukkalan uimahalli taitaa olla nyt iäksi haudattu, yli 2 kertaa Rajamäen kokoisesta taajamastamme (josta edelleen kuntakin saa myytyä tontteja, toisin kuin Rajamäeltä) tarvitsee edelleen matkustaa hankalasti(ainakin julkisilla ja omalla autollakin matkat ovat 20-30 min/suunta) ainakin uimaan Rajamäelle, Martinlaaksoon, Myyrmäelle, Tuusulaan jne.
  Tiiranranta sai ensimmäistä kertaa kioskin, joka oli ilmeisimmin suosittu. Varmasti uimavalvojienkin sosiaalitilat paranivat samalla, samoin uimarannan käyttäjien viihtyvyys. Sinä aikana, kun uimakopit olivat kiinni, Tiirassa on edelleen tarjolla vain 1 koppi vaatteiden vaihtoa varten eikä ilmeisimmin minkäänlaista wc-mahdollisuutta.
  Ilmeisimmin tuo Tiiranrannan tilojen projekti oli kunnan tavaksi otettu vuosi vuodelta lykätty juttu, mikä väistämättä nosti lopullista hintaa ja lykkääminen jätti innokkaat avantouimarit ja kesän lukuisat uimarit vaille kunnon tiloja uimisen oheen vuosi vuodelta. Olkaamme siis kiitollisia, että tilat ovat nyt entistä paremmat. Jos itse rakentamisessa on töpeksitty, se on oma asiansa.
  Toivoisin sinulta siis hieman viilausta(toista harkintaa, mitä aikoo sanoa) Klaukkala-kommentteihin tai ainakin parempia perusteluita hieman asenteellisille mielipiteille. En nimittäin muista lukeneeni sinulta kovin kriittistä suhtautumista Rajamäen omiin rakennus-ja kaavoitusprojekteihin. Hyviä uintielämyksiä siis kaikille kuntalaisille joka kolkalla!
  Jos tässä kirjoituksessani on asiavirheitä, ne saa kyllä vapaasti korjata.

 2. Kiitoksia palautteesta – edes joku lukee tekstejäni. Lyhkäisesti pari kommenttia.

  En ole koskaan käyttänyt Tiiranta-spa -nimitystä, eikä se ole minusta mitenkään huvittava ilmaisu. Olen käyttänyt Tiiranrantaa malliesimerkkinä siitä, miten kuntalaisten vaatimattomasta toiveesta (lämmin uimakoppi avantouimareille) paisui kunnan koneistossa yli puolen miljoonan euron investointihanke. Tätä ovat ihmetelleet ja päivitelleet minulle myös avantouimarituttavani. Hankkeen sijainti ei ole minulle oleellinen – on se sitten Klakessa tai jossain muualla. Olen lähinnä huolestunut hankesuunnittelun tasosta ja kustannusohjauksesta kunnan hankkeissa. Liian usein hankkeet tuntuvat lähtevät ns. “lapasesta” ja paisuvat matkan varrella aivan uusiin mittoihin. Näin kävi Tiirassa, Rajamäen uimahallissa ja on nyt käymässä monitoimitalolle. Pahimmassa tapauksessa hyvät ja tarpeelliset hankkeet jäävät paisuessaan toteuttamatta tai lykkääntyvät.

  Erityistä Klaukkala-angstia en tunne potevani, eikä siitä kyllä näyttöäkään löydy. Muutaman vuoden takaisista liikuntapaikkainvestoinneista kannatin vain Klaukkalan jäähallin rakentamista. Kuten olen useaan kertaan todennut – en ollut Rajamäen uimahallin tuplalaajennuksen kannalla.

  1. Hei!

   Kiitos nopeasta vastauksesta kommenttiini. Saatoin hieman ylireagoida asiassa erityisesti tuon klaukkala-angstin suhteen mutta koin silti, etten voinut olla hiljaa asiassa. Joskus voi olla myös väliä, miten asioita sanoo ja mitä jättää
   sanomatta kuin sillä mitä faktat ovat. Eli on esimerkiksi helpompi olla suuremmin kritisoimatta oman kylän projekteja, koska siinä on herkemmin omat äänet kyseessä. Mutta en todellakaan väitä sinua kyläpolitikoijaksi, näkemyksilläsi tuntuu olevan aina perusteet ja ajattelet asioita myös laajemmin koko kunnan kannalta niin kuin hyvän kunnallisen päättäjän pitääkin tehdä.
   Kun en ole seurannut Nurmijärven asioita vasta kuin nelisen vuotta, en tiedä, miten pitkään tuo Tiiran tilojen parannus on ollut toiveissa. Uskoisin, että kuitenkin useamman vuoden ja se koskee myös kesän uimareita, ei pelkästään avantouimareita.
   Se, että budjetti on karannut tai kohde on lopulta huonosti rakennettu, ei ole käyttäjien vika. Pointtinani on siis se, että arvostelemalla tuota projektia
   saa helposti sellaisen kuvan, että etelä-nurmijärveläisten uintiolosuhteiden parantaminen ei olisi ollut tärkeää. Oli rakennus mitä oli, varmasti etelä-nurmijärveläiset ovat tyytyväisiä edes tuohon parannukseen uintiolosuhteissa, varsinkin, jos Kivistön suunnalle tulisi uusi uimahalli vasta joskus 2020-luvulla, jos sittenkään. Rajamäki ei tule yhtään lähemmäksi, yksityisautoiluun liittyvät kulut eivät tule varmasti laskemaan eivätkä lippuhinnat/yhteydet bussilla Rajamäeltä/-lle merkittävästi parantumaan.
   Kuten seuraavaan tekstiisi laitoit, olen itsekin veronmaksajana hyvin huolestunut siitä, että täällä ei tunnuta missään asiassa tietävän, mitä halutaan, osata tai haluta noudattaa yhdessä sovittuja linjoja tai varsinkaan tehdä kipeitä päätöksiä. Vaikka päälinja olisi kasvun ja palveluiden keskittäminen päätaajamiin, nykyisellään kylät saavat lopulta läpi sen, mitä haluavat, vaikka koko kunnan kannalta olisi parempi päättää toisin. En ole siis pikkukyliämme vastaan vaan sen puolesta, että sopimukset pidetään eikä luvata semmoista, mitä ei voida pitää.

   On siis helpompi lykätä, selvittää ja odottaa, että asiat ratkeavat itsestään. Tuntuu, että tällä nykyisellä valtuustolla ja kunnanhallituksella on melkein vielä enemmän pallo hukassa asiassa kuin asiassa kuin edellisellä. Totta kai tulojen väheminen ja kaikenlaiset muutosprosessit(sote, 8-kunta, jne) sotkevat pakkaa vielä entisestään. Esimerkkinä Klaukkalantien kaavoitushanke(Kirkkotien tuntuma), pakolaiset, pikkukoulut(nyt Suomies-Nukarin tilat-case), palveluseteli jne jne. Tuolla tavalla ne kustannukset karkaavat ja kuntalaiset ovat vailla oleellisia palveluita vuosia, kun ne sitten lopulta päätetään viimeisten selvitysten jälkeen tehdä.

   1. Ei tule ensi vuoden talousarvionkaan teko olemaan kovin helppo juttu näistä lähtökohdista. Olen kovin skeptinen, ettei mitään oleellisia muutoksia kyetä tekemään.

    Seuraavat kuntavaalit ovat näillä näkymin keväällä 2017. Jos vaikuttaminen ja luottamustoimet kiinnostavat, niin kannattaisi harkita ehdokkaaksi lähtemistä. Tässä on hyvää aikaa fundeerata asiaa. Se, että kirjoittaa omalla nimellä on jo hyvä merkki.

 3. Olishan nuo eri investoinnit helpommin nieltävissä jos edes koko luokitukset stemmaisi. Rajamäen uimahallin mitoitus on 50 000 asukkaan kokoiselle kunnalle (27.09.2011 Nurkkari) samaan aikaan ennusteiden mukaan Nurmijärven väkiluku on vuonna 2030 vasta n. 47000 (kuuma). Mielenkiintoiseksi asian tekee sen että vaalien alla jo puhuttiin Vantaan tulevasta uimahallista mikä kaiken järjen mukaan napsahtaa pystyyn ennen vuotta 2030 jolloin helpomman matkan logiikalla Klaukkalaiset alkaa valumaan sinne. joten tulevaisuudessa tuolla uimahallilla on noin 25 000 hengen pohja eli “hyvältä” näyttää. Eiköhän tuo osakeyhtiö tosin puretä kohta puolin kun kilpauilulait alkaa kunnolla potkimaan.
  Tiiranrantaa on tykätty käyttää hyvänä esimerkkinä nykyisestä logiikasta missä lompakkoa alettiin tekemään mutta varasto sitten valmistui.

  Ongelmaksi itse näen koko investointikasan kokonaisuuden. Kun kaikille luulisi olleen selvää että talous tulee sakkaamaan lähiaikoina ei silloin kannata ylläpittä Viron bruttokansantuotetta vaan varmistaa peruspalvelujen toimivus ja varmistaa lakisääteiset. Ensivuodellekkin tulee vielä paljon hauskaa lisää kunnan kontolle mistä ei kukaan ole vielä uskaltanut mainita joten veikkaan että budjettineuvotteluista tulee toooooooodella “hauskat”.

 4. Saimme kunnanvaltuuston kyselytunnilla hieman infoa VAntaan Kivistön ja Keimolan alueen kaavoituksesta ja rakennushankkeista. Eipä se uimahalli siellä kovinkaan akuuttina kohteena ollut. Pitkässä puussa on senkin tulo, jos tulee lainkaan lähivuosikymmeninä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.