Käänteentekevä valtuustopuhe ja muuta polemiikkia

031

Nurmijärven kunnanvaltuusto piti tänään ke 18.6.2014 alkuvuoden viimeisen kokouksen ja siirtyi kakkukahvien saattelemana kesätauolle.

Hyvinvointisuunnitelmista kuultiin muutama pitkähkökin puheenvuoro.

Tammi-huhtikuun osavuosikatsaukseen liittyen piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron Hanna Kuusela. Totesin, että puhe oli kerrassaan käänteentekevä – siinä muuttuivat velat saataviksi. Kunta kun ennustaa kuluvan vuoden tuloksen painuvan pakkaselle -7,7 miljoonaa euroa ja tuloksen siis huonontuvan viidellä miljoonalla eurolla. En käsitä, enkä voi sulattaa puheita kunnan hyvästä taloudesta ja mahdollisuuksista uusiin menoeriin samalla, kun tulevaisuuden näkymät ovat kaikin puolin negatiiviset. Kunnanjohtaja Behm ilmaisi loppupuheessaan jälleen kerran huolestumisensa samasta asiasta ja kertoi olevansa erityisen huolestunut siitä, että näillä näkymin ollaan menossa myös vuodelle 2015 alijäämäisellä budjetilla – siis jo toista vuotta peräkkäin. Jaan 100%:sti kunnajohtajan huolen. Myös Behm kiinnitti huomiota siihen, että tämänkin iltaisessa valtuustossa esitettiin taloustilanteen vakavuutta vähätteleviä mielipiteitä.

Jotain radikaalia täytyy kuntataloudessamme tehdä. Palaan aiheeseen pikimmiten – viimeistään Juhannuksen jälkeen.

Ennakoidusti eniten aikaa ja energiaa käytettiin Perussuomalaisten tekemän aloitteen käsittelyyn. Kyseessä oli siis valtuustoaloite neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä koskien kiintiöpakolaisten vastaanottoa. Asia käsitteli siis kansanäänestystä, mutta saimme kuulla monenkirjavia puheita ja kannanottoja pakolaisasiasta yleensä. Sopan hämmentämisen aloitti Vihreiden Kuusela, joka ilmoitti ryhmän ottavan ilolla vastaan aloitteen kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien lisäämisestä – siis ikään kuin yleisesti, mutta erityisesti ei tässä nimenomaisessa pakolaisasiassa. Tavoistaan poiketen Kuusela ilmaisi myös huolensa kunnan taloudesta ja piti arvioitua 90 tuhannen euron kustannusta liian suurena asian merkittävyyteen verrattuna. Suurimman haloon hän sai kuitenkin aikaiseksi ilmoittamalla Perussuomalaisten aloitteen olevan rasistinen. Kuuselan puhe ja etenkin R-kortin heilauttelu aiheutti kohtalaisen kalabaliikin Perussuomalaisten riveissä. Tavallisesti tasaisen rauhallisen valtuutettu Niinistönkin päreet, jos eivät ihan palaneet niin ainakin kärähtivät.

Valtuutettu Tapiolinna muisteli parinkymmenen vuoden takaisia valtuustokeskusteluja ja veti esiin mm. silloisen Kokoomus-valtuutettu Göta Kirkkarin puheet. Ajattelin huomauttaa, että tuskinpa silloin neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä on ollut keskustelua – siitähän meidän olisi asialistan mukaan pitänyt keskustella, eikä pakolaisten vastaanottamisesta. Ujona poikana olin hiljaa – ja puhetta tuntui riittävän ilman minuakin.

Kansanäänestystä koskevassa keskustelussa kuulimme myös puheenvuoroja liittyen mm. orjakauppaan, lähimmäisiin, Karjalan evakoihin ja Ruotsin sotalapsiin. Toivottavasti – mutta luultavasti ei – tässä tuli kuultua suurin osa aiheesta. Mitä ilmeisimmin keskustelu jatkuu samantasoisena ja -kaltaisena myös itse pakolaisasiasta päätettäessä loppuvuonna. Yleensä mallikelpoisesti ohjat käsissään pitävällä puheenjohtajalla olisi ehkä ollut tällä kertaa syytä ohjata puheenvuroja itse asiaan – siihen kansanäänestykseen.

Tavallista kiihkeämmän keskustelun ja harvinaisten välihuutelujen jälkeen Perusuomalaisten aloite hylättiin murskaäänin 43-8. Myös ponsi, jossa ehdotettiin muunlaisen mielipidemittauksen suorittamista, hylättiin selvin äänin 40-10-1poissa. Äänestin sekä aloitetta että pontta vastaan. Mielestäni asia ei ole tärkeydeltään kansanäänestyksen väärti. Jotenkin myös vierastan tällaisessa vastakkainasettelutilanteessa minkäänlaisten kyselyjen käyttöä. Valtuutetut ovat saaneet valtakirjan ja käyttäköön sitä harkintansa mukaan. Eli tässä suhteessa mielipiteeni yhtyy Vihreiden kokouksessa esittämään.

Ilmoitusasioissa kuultiin Sari Sompajoen ilmoitus siitä, että hän eroaa Vihreiden valtuustoryhmästä. Vihreiden ryhmä kutistuu siten viiteen valtuutettuun. Infoa mahdollisesta uudesta ryhmästä ei kuultu.

Perinteiseen tapaan valtuuston kokouksen nauhoite on nähtävillä lähipäivinä kunnan web-sivuilla: http://www.nurmjarvi.fi

Leppoisaa Juhannusta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.