Osavuosikatsaus II/2013

009   Pyysivät kirjoittamaan ja minähän kirjoitin.

Perinteiseen tapaan vedän muutamalla rivillä yhteen viime vuoden jälkipuoliskon kiihkeimmät ja sykähdyttävimmät  tapahtumat. Alustuksena hieman palautumaa vanhempiinkin tapahtumiin.

ASRAn puheenjohtajuuden myötä aktiivisuuteni, tekemiseni ja kirjoitukseni suuntautuivat jo vuoden alusta aika paljon kaavoitusasioihin. Pyrin osallistumaan jokaiseen kaavahankkeista pidettyyn yleisö- ja tiedotustilaisuuteen. Näistä ensimmäinen koski Klaukkalan osayleiskaavaa.

Vuoden alusta lähtien myös kuntaselvitys- ja kuntarakenneasiat ovat olleet kiinnostuksen kohteena. Raportteja ja selvityksiä on tullut luettua enemmän kuin tarpeeksi vuoden aikana.

Keskustelu ja kiihkoilukin Rajamäen terveysaseman puolesta alkoi keväällä 2013. Minunkin kantaa perättiin ihan henkilökohtaisesti paikallislehden yleisöosastolla. Taustalla oli kunnassa työn alla ollut palveluverkkosuunnitelma, josta ilmeisesti tihkui tietoa jo ennen julkaisua.

Huhtikuun valtuustoseminaarissa saatiinkin esimakua ko. suunnitelmasta ja voitiin alkaa varautua jälleen kerran kiihkeään keskusteluun terveyskeskuksista ja minikouluista. Kesäkuun alussa Nurmijärven Uutisten pääkirjoituksessa siteerattiinkin sitten lausuntojani Nummenpään ja Suomiehen koulujen lakkauttamisesta. Keskustelu asiasta kävi välillä aika kuumana lehdissä ja somessa .

Asemakaavahankkeiden yleisötilaisuudet jatkuivat: Ali-Tilkka, Järvimaa, Kylänpää. Altian kaavamuutos eteni ja merkittävä maankäyttösopimus Rajamäellä Altian ja kunnan välillä solmittiin. Rajamäentien risteysalueen ja Kylänpään alueen kehittäminen alkoi käydä mahdolliseksi näiden toimenpiteiden johdosta.

Kesäkuussa alkoi kunnanhallituksessa omituinen ja systemaattinen sekoilu Klaukkalantien liikennealueen asemakaavamuutosluonnoksen suhteen. Kunnanhallitus päätti palauttaa kaavaluonnoksen uudelleen käsiteltäväksi lautakuntaamme. Perustelut olivat kryptiset – niitä ei ole tähän päivään mennessä kukaan pystynyt älyllisesti perustelemaan. Sama juonikuvio toistui loppuvuodesta, kun luonnos viimein hyväksyttiin kunnanhallituksessa – tosin omituisella lisäkommentilla, että ASRAn täytyy selvittää kaavaluonnoksessa esitettyjen Klaukkalantien liikenneturvallisuutta parantavien hankkeiden kustannusvaikutus kunnan kannalta – aika monen ymmärryksen mukaan asia kuuluisi Tekniselle lautakunnalle, joka asiaa koskevan liikenneselvityksenkin oli laatinut. Kyseinen liikenneturvallisuutta koskeva selvitys meni ihan sukkana ilman kryptisiä lisäkommentteja kyllä kunnanhallituksesta läpi. Kaavaa selvitellään edelleen, eikä se ole edennyt tuota luonnosta pidemmälle, vaikka tavoite oli saada se eteenpäin ripeästi, jotta Klaukkalantien ja Kirkkotien vaarallisen risteyksen kiertoliittymän rakentaminen olisi saatu pikaisesti käyntiin. Nykyisessä liittymässä venttaillessa Haikalan ja Mäntysalon asukkaat voivat kaikessa rauhassa pohtia, mitä kunnanhallitus on miettinyt, kun on edellä mainitut Handolinin esitykset hyväksynyt. Usealta taholta saamani tiedon mukaan syy edellä mainittuihin kiemuroihin ja hankkeen viivästyttämiselle on ollut se, että eräät henkilöt eivät halua Ropakontien risteykseen liikennevaloja! Hallelujaa, anna mun kaikki kestää!

Elokuussa tuore Nurmijärvi Tänään -lehti kirjoitti Nurmijärven bloggaavista kunnallispolitiikoista – olin päässyt hevijuuserilistalla ihan paalupaikalle.

Kunnanhallitus päätti jatkaa valtuuston kokousten videointia. Suorien lähetyksen katsojamäärät netissä olivat aiemmin olleet 127 – 324 ja nauhoitteiden 119 – 378. Kokonaiskatsojamäärät olivat siis olleet 325 – 651 per videointi.

3.9.2013 Nokian matkapuheimet myytiin Microsoftille. Markkinat kiittivät ja Nokian  osakekurssi on pysynyt huomattavasti korkeammalla tasolla tähän päivän asti. Piensijoittaja kiitti toimenpiteestä.

Syksyllä Osuuspankki ilmoitti lopettavansa Rajamäen konttorin. En pitänyt – otin yhteyttä Lammille.

Syyskuussa jatkoin Klaukkalan liikenne- ja kaavoitusasioiden tuumailua julkisuudessa. Tällä kertaa kirjoitin paikallislehteen otsikolla “Ohikulkutiettömyyden vaikutukset”. Loppuvuodesta tarvetta Klaukkalantien kehittämiseksi käsiteltiin usealla eri foorumilla.

Lokakuussa alettiin ounastella, että vuoden 2013 painuu budjetoituakin pahemmin pakkaselle. Samaan aikaan oli nähtävissä, että vuosikausia jatkunut investointikiima ei ottanut loppuakseen. Päinvastoin – vanhat hankkeet pysyivät toive- tai vaatimuslistalla ja uusia ilmaantui. Välttämätöntä tarvetta oli kuulemma mm. monitoimitalolle ja salibandyhallille.

Marraskuun valtuustossa kritisoin investointien heikkoa hankesuunnittelua. Toin julki sen tosiasian ja huolen, että kolmessa viimeisimmässä kokouksessaan kunnanvaltuusto oli myöntänyt lisämäärärahoja investointihankkeille liki miljoonan euron arvosta, kun talousarvioon varatut määrärahat on ylitetty.

Joulukuussa esiteltiin valtuustolla vuoden 2014 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2016. Toteamukseni “vuoden 2014 talousarviosta  ja velkaantumissuunnitelmasta vuosille 2015-2016” kertonee kaiken fiiliksistä.

8,5 tuntia kestänyt budjettivaltuusto pidettiin Joulun alla. Tuloksena  oli melkeinpä pahin mahdollinen eli velan ottoa lisätiin kuta kuinkin vastuuttomasti. Kunta joutuu seuraavan kolmen vuoden aikana ottamaan lisää lainaa yli miljoona euroa. Lainamäärä nousee 3900 euroon per asukas. Kyläkoulusille ei myönnetty määrärahaa syyslukukaudelle 2014, joten niillä on edessä lakkautus. Se olikin ainoita kuluja hillitseviä päätöksiä siinä kokouksessa.

Tein vuoden viimeisessä kokouksessa valtuustoaloitteen Rajamäen vanhan tehdasyhdyskunnan hyödyntämisestä elinkeinotoiminnassa.   

Vuoden päätteeksi saimme ihmeteltäväksi Keski-Uudenmaan kuntien yhdistämisselvityksen väliraportin. Sen lukemisesta ei juuri viisastunut.

Vuosi vaihtui 31.12.2013 klo 24.00

One thought on “Osavuosikatsaus II/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.