Kivi-viikko

108  Tervo tarinoi.

Nurmijärven kirjastoissa vietetään parhaillaan Kivi-viikkoa. Maanantaina kävin Klaukkalan kirjastossa kuuntelemassa Jari Tervoa, joka kertoi uuni tuoreesta kirjastaan nimeltä Esikoinen. Pitänee laittaa hankintalistalle – sen verran mielenkiintoiselta opus kuulosti. Tarinaa Tervolta tuli solkenaan, eikä haastattelijaa juurikaan tarvittu. Tervo tarinoi omiaan ja vastaili milloin asiasta, milloin asian vierestä. Ihan mielellään tuota kuunteli.

Perjantaina 11.10. pääkirjastossa vierailee esikoiskirjailija Aki Ollikainen, jolta ilmestyi viime vuonna hyvä ellei erinomainen esikoisteos Nälkävuosi.

Muistan, että eräs nuoruusvuosien tuttava piti lukupäiväkirjaa, johon merkitsi kaikki lukemansa teokset. Kuinkahan pitkä lista omalla kohdallani olisi kertynyt vuosien varrella? Opin lukemaan samaan aikaan neljä vuotta vanhemman velipoikani kanssa, kun tämä meni kansakoulun ykkösluokalle. Äitimuorin mukaan olin pikkaista vaille neljä vuotta vanha. Romaaneita luin jo alakansakouluikäisenä – tosin ymmärtämättä puoliakaan ja sen toisenkin puolen ilmeisesti väärin. Erityisesti muistan lukeneeni Veikko Huovisen Veitikan tuoreeltaan, jolloin olin noin kahdeksan vuoden ikäinen. Teoksen satiirinen olemus jäi pikku-Artolle hieman epäselväksi.

Lukuharrastus jatkuu edelleen kiihkeänä. Yöpöydän laatikosta löytyi nivaska kirjaston lainauskuitteja. Näköjään muun muassa tällaista on mennyt pään läpi viimeisen noin puolen vuoden aikana. Nimenomaan mennyt läpi – vain harvasta opuksesta on jäänyt syvempää mielikuvaa. Rafferty: Harley-Davidsin Legendan vuosisata,  Lius: Keisari, Aalto: Sotakaupunki – Helsingin Vanhakaupunki, Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, Björk: Prole, Kang: PjongJangin akvaariot, Auster: Talvipäiväkirja, Haapanen: Viholliset keskellämme – desantit, Väisänen: Taivaanvartijat, Mentula: Isän kanssa kahden, Plahniuk: Kirottu, Hämäläinen: Ikuisuuden ostaja ja muita kertomuksia, Miettinen: LoveLies, Seppälä: Suomen historia, Erämiehet kertovat: 100 vuotta…Sillanpää: Skoudena stadissa, Steinbeck: Oikutteleva bussi, Steinbeck: Ystävyyden talo, Sarjanen: Rokka, Campbell: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, Liksom: Hytti nro 6, Niemi: Veden viemää, Nousiainen: Metsäjätti; Röyhkä: Poika Mancini.

Jokunen kuitti on ilmeisesti hukkunut, koska Ratamo-verkkokirjaston mukaan tämän vuoden aikana lainauksia on kertynyt 61 kappaletta eli kuutisen kirjaa per kuukausi.

Seuraavaksi otan ilmeisesti käsittelyyn tuon Tervon Esikoisen ja Röyhkän Ville Haapasalo -teoksen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.