NOKIA

006

Luulenpa, että päivämäärä 3.9.2013 muistetaan Suomessa kauan. Moni muistaa loppuikänsä missä oli, kun kuuli Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynnistä Microsoftille.

Ensimmäiset reaktiot ja kommentit olivat järjestään sen suuntaiset, että kauppahinta oli liian alhainen ja Microsoft vei suomalaisten kansallisaarteen ikään kuin puoli-ilmaiseksi ja huijaamalla. Huijaus ja Elopin myyräntyö voi hyvinkin olla totta, mutta ainakin pörssikurssit viittaisivat siihen, että ratkaisu oli Nokian osakkeenomistajien kannalta järkevä. Suomessa Nokian kurssi jäi 34% plussalle päivän päätteeksi ja Jenkeissäkin päivän saldo oli +31%. Microsoftin kurssi USA:ssa painui 4,5% miinukselle.

Pikaisesti laskeskelin, että Nokian saama kauppahinta 5,4 miljardia tekee noin 1,4 euroa osaketta kohti. Kurssinousu ei vastannut aivan kassaan siirtynyttä rahasummaa.

Itselleni jäi kaupasta kohtuullisen positiivinen fiilis. Yhtiö pääsi irti tappiollisesta ja parhaassakin tapauksessa hitaasti elpyvästä liiketoiminnasta. Yksi Lumia ei olisi kesää tehnyt ja bisneksen kääntäminen voitolliseksi olisi ollut melkoinen savotta. Tosi asia on, että Nokian käyttäjät ovat siirtyneen hämmästyttävän nopeasti muihin merkkeihin – jopa kotikentällään Suomessa.

Jäljelle jäänyt liiketoiminta on tuottoisaa ja tervettä. Ja kun yrityksen kassa on kinkerikondiksessa, niin tynkä-Nokialle voi povata hyvää menestystä. Jos pääomilla pystytään vielä kehittämään uusia innovaatioita ja liiketoimintaa, niin kaupalla voi olla positiivisia vaikutuksia Suomelle ja suomalaisille sitäkin kautta. Nokia-puhelimien menestykseen Microsoftin komennossa en usko. Joissakin arvioissa on ennustettu jopa, että siirtymäajan jälkeen Nokia-brändi ajetaan alas älypuhelinbisneksessä.

Sitä jäin funtsimaan, että tarvitseeko tämä kauppa jonkun sortin antimonopoli-instanssin hyväksynnän. Ilmeisesti ei, koska kukaan ei ole sellaisesta sanallakaan maininnut.

Se täytyy muistaa, että Nokia ei ole enää pitkään aikaan ollut suomalaisten omistama yhtiö. Jos kumisaapastehdas oli aikoinaan täysin kotimaisissa käsissä, niin nykyisin Nokian omistus on pääosin ulkomailla. Suomalaisten omistusosuus yhtiössä on vain n. 26%. Suomalaisten kaupankäyntitaitoja on tämän diilin yhteydessä arvosteltu. Suomalaisten osakkeenomistajien kaupankäyntitaito on ainakin ollut parempaa tasoa. Nokian omistus siirtyi ulkomaille juuri niinä aikoina, jolloin osake oli kovassa kurssissa – parhaimmillaan yli 60 euroa per osake nykyisen noin neljän euron sijasta. Eli ainakin osa suomalaisista on osannut rahastaa Nokialla ajoissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.