Motoristi luki metropolilausunnon

012

Päässä alkoi soida yksi Mikko Alatalon biisi. Oli pakko lähteä tuulettamaan nuppia ja antaa hiusten hulmuta. + 23 C upea ajokeli.

Illemmalla selailin läpi Vantaan kaupunginhallituksen lausunnon metropolialueen esiselvitykseen. Asiaan oli paneuduttu Vantaalla kohtuullisella tarmolla ja lausunnossa oli tekstiä peräti 37 sivun verran.

Joitkin hajahuomioita lausunnosta ensiselailun perusteella:

– Melkein kaikki liitos- ja selvitysmahdollisuudet tuntuvat Vantaata kiinnostavan. Pelko jäädä yksin tai seurustelemaan Helsingin kanssa kaksin kasaa Vantaalle paineita.

Vantaalle kelpaavat vaihtoehdoiksi:

– Keravan ja Tuusulan eteläosan liittäminen Vantaaseen

– Selvitys Keski-Uudenmaan kuntien kanssa

– Osaliitokset eli Tuusulan ja Nurmijärven eteläosien liitttäminen Vantaaseen

– Vantaa korostaa metropolikaavan tarpeellisuutta ja tärkeyttä

– Vantaa ratsastaa monessa perustelussa lentoasemallaan ja sen ympäristön yhtenäisen suunnittelun tarpeella

– Osaliitoksilla ei Vantaan mielestä saavuteta samanlaisia etuja kuin laajemmilla kuntaliitoksilla.

Nurmijärven osalta lausunnossa on pari mielenkiintoista toteamusta:

– Lausunnossa todetaan, että Klaukkalan lisärakentaminen vaatii ohitustien rakentamista. Tämä on ihan oleellinen huomio ja on myös Nurmijärven kunnan kantana hieman toisella tapaa kirjattu MAL-aiesopimuksen yhteydessä. Ehdotuksestani kunnan kannaksi aikanaan kirjattiin, että Nurmijärvi ei voi sitoutua asuntotuotantotavoitteisiin, mikäli valtio ei edistä Klaukkalan ohitustiehanketta. Nyt vireillä olevien Klaukkalan uusien kaavojen jälkeen Nurmijärvellä onkin ajankohtaista miettiä kaavoitusohjelman painotuksia.

– Lausunnossa todetaan myös, että Klaukkalan liittäminen Vantaaseen mahdollistaisi Kivistön alueen sivistystoimenpalveluissa Klaukkalan tarpeiden huomioiminen. Tämän voi tulkita myös siten, että Vantaalle olisi ensisijainen tavoite keskittää palvelut Kivistöön ja näille palveluille saataisiin Klaukkalasta väkipohjaa. Klaukkalan status muuttuisi nykyisen Nurmijärven suurimmasta taajamasta ja kaupallisten palveluiden keskuksesta Vantaan nukkumalähiöksi ja laita-alueeksi. Investointeja, monitoimihalleja, uimahalleja ja kulttuuripalveluita saisi sen jälkeen odotella aika pitkään. Klaukkalan irrottamisen vaikutuksia muuhun Nurmijärveen ei ole arvioitu. Nurmjärven osaltahan se tarkoittaisi väistämättä loppuosan kuntaliitosta joko Keski-Uutenmaahan tai ainakin Hyvinkääseen.

————–

Helatorstaina pikavisiitti Syötteelle ja perjantaina on tarkoitus käväistä Liminganlahden luontokeskuksessa ja lintutornilla seuraamassa kevätmuuttoa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.